Съдийската колегия не уважи възраженията на магистратите, недопуснти до конкурс за назначаване в районните съдилища

Съдийската колегия не уважи възраженията на магистратите, недопуснти до конкурс за назначаване в районните съдилища

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да уважи възраженията на магистратите, които не бяха допуснати от Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Колегията до конкурс за прместване и заемане на 36-те свободни длъжности за съдия в районните съдилища в страната.

На днешното заседание стана ясно, че основното съображение от страна на възразяващите магистрати е твърдението, че КАК е приложила стеснително тълкуване на закона (чл. 191, ал. 1, изр. 1-во от Закона за съдебната власт (ЗСВ)).

Съгласно разпоредбата на чл. 191, ал. 1, изр. 1-во от Закона за съдебната власт (ЗСВ) кандидат за заемане на длъжност по чл. 189, ал. 1 от ЗСВ може да е съдия, прокурор или следовател, който има стажа по чл. 164 от ЗСВ за обявената свободна длъжност и е прослужил минимум 3 години на заеманата длъжност.

Според КАК цитираното изискване за уседналост би трябвало да се прилага по същия начин в дадения казус, както и в процедурите за повишаване.

Не са налице изискуемите прослужени 3 години на последната заемана длъжност при нито един от възразилите магистрати. В случая няма възможност за приравняване на магистратските длъжности, които съответните магистрати са заемали през целия си юридически стаж, решиха съдебните кадровици.

Съдийската колегия мотивира откза си да уважи възраженията на 14-те кандидати за районните съдилища и с това, че командироването на магистрат не е приравнено на  назначаване на съответната длъжност на съответното ниво, следователно не следва да се счита като прослужено време.

С 11 гласа "за" Колегията прие да не се уважава възражението на Светослав Атанасов Пиронев - съдия в PC - Дупница, Катя Николова Велисеева - съдия в PC - Червен бряг, Яна Марио Филипова - съдия в PC - Перник, Мария Станчева Димитрова - съдия в PC - Свищов, Калина Кръстева Филипова - съдия в PC - Плевен, Наталия Петкова Петкова - съдия в PC - Сливен, Нина Методиева Коритарова - съдия в PC - Сливен, Бояна Любомирова Кузманова - прокурор в РП - Бургас, Камелия Георгиева Нейкова - съдия в PC - Бургас, Пламен Иванов Шумков - съдия в PC - Враца, Петрослав Волев Кънев - съдия в PC - Бургас, Ина Милчева Генжова - съдия в PC – Враца, Веселина Иванова Димчева от РС – Златоград  и Лилия Георгиева Терзиева – Владимирова – от РС – Пещера.

Още по темата

Срещу Спас от Кочериново има още две досъдебни производства за измами

Предишна новина

Правосъдието у нас се препятства от Брюксел*

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  льольо, | нерегистриран
  5
  -2

  Тия са баш софиянци и от околните им градове, дето заемат местата в провинцията и след това припкат да се връщат.

 2. 2
  Льоьо | нерегистриран
  4
  -2

  Тея много бързо се научиха та и софиянци сънуват че са!!!

 3. 1
  | нерегистриран
  5
  -3

  Летящата чета, за жалост не на Бенковски, а на конформизма и посредствеността !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.