Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъжда дали е съгласна законодателят да обяви съдебна ваканция от 15 ноември до 31 декември. Това идва във връзка с поредицата от сигнали от различни органи на съдебната власт, институции и организации, че проблемите на системата с COVID-19 ескалират.

Както в понеделник стана ясно, окръжните съдилища в Шумен, Русе и районният в Панагюрище са изпратили писма до Съдийската колегия с искане за преразглеждане на мерките и с молба да им бъдат дадени правомощия да затварят съдилища по усмотрение на председателите, според ситуацията. Окръжния съд в Благоевград, в който работеше и съдия Иво Харамлийски, загубил преди дни живота си заради заразата, също е писал до ВСС.  Специализирания наказателен съд (СНС) също е заявил, че там вече има трима съдии и десет служители, болни от COVID-19. „Съдът не може да продължи работата си в нормален ритъм без допълнителни мерки“, казват от СНС. По-рано във вторник пък стана ясно, че около 8% от административните съдии също са заразени в COVID-19. Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков съобщи по време на заседанието, че от началото на деня вече има диагностицирани още един магистрат, и един съдебен помощник.

Ива Рупчева, директор на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ от Народното събрание също е писала до ВСС, като уведомява кадровиците, че Красимир Ципов планува да внесе промени в Закона за мерките и действия по време на извънредното положение, с които съдилищата да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, а насрочените в този период дела в открито заседание да се отсрочат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г. Рупчева е помолила кадровиците да изразят „предварително становище“ относно идеята на Ципов. Според докладваните документи в рамките на Съдийската колегия  също така адвокати са изпратили до кадровия орган обратно становище, с което се противопоставят категорично на подобно предложение за съдебна ваканция и го оценяват като „лишаване на достъпа до правосъдие на гражданите“.

„Става дума за някаква неясна процедура – предварително съгласуване – но няма нищо лошо да кажем нашето становище преди законодателят да реши какво точно ще приеме. Аз подкрепям това предложение и не съм съгласен с това, че това е „затваряне“ на съдилища. Първо не затваряме нищо ние, прави го законодателят. Това е съдебна ваканция, а ние тази година не сме имали такава. Всички забавени дела са изписани през лятото. Няма защо да крием, че ситуацията е повече от тежка. Нашите съдебни сгради не са подготвени да се справят с тези мерки, които се взимат от законодателят. В Наказателно отделение на СРС и Специализирания наказателен съд, например, няма прозорци. По време на съдебната ваканция ще се разглеждат определените от законодателя дела. Освен това всеки административен ръководител ще може да определя кръг от дела, извън определения, които също да се гледат. Мисля, че трябва да дадем правомощия отделно на административните ръководители в отделни случаи да затварят съдилища. Но трябва да подчертая – съдебна ваканция не значи затваряне. Аз за 1 седмица съм отложил над 100 дела. Всеки болен магистрат води след себе си цял състав извън строя. Мисля, че е време да променим мерките“, посочи Георги Чолаков.

И Даниела Марчева изрази подкрепа към идеята за съдебна ваканция. „Не само защото нямахме съдебна ваканция, през което време съдиите продължаваха да пишат. Над 80% от делата са обявени за решаване или приключили с решение. Съдът не е спирал да работи. Съдебната ваканция ще даде възможност да се преодолее пиковия период, докато стигнем едно нормално ниво на заразата. Трябва да преразгледаме и върнем голяма част от мерките, които бяха взели през пролетта, защото сега ситуацията е много по-сложна от тогава“, аргументира се Марчева.

Боян Новански пък препоръча критиците на предложението за ваканция да прегледат мерките, които са взели останалите държави членки през март и април. От там се виждали, че всички държави, освен Швеция, където правомощия са отложили откритите съдебни заседания или всички заседания. „Да беше само за България, да кажем, че сме калпави, недисциплинирани. Но явно в цял свят се случва пандемията. Както си спомняте, имаше хора, които твърдяха, че пандемия няма, горяха се маски демонстративно – аз по-голяма такава глупост не съм виждал – сега пък се твърди, че правителството не взима мерки, при това от същите хора. Могат да се отложат откритите заседания или всички заседания – бих подкрепил един такъв вариант“, коментира и Новански.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев сподели теза, че най-гъвкава формата всеки административен ръководител сам да преценява условията и нуждата от отлагане на открити заседания, на всички дела или затваряне на цял орган. „Ще имаме вероятно реакция от нотариуси, съдии по вписванията, държавните съдебни изпълнители. Ясно виждате и реакцията на адвокатите“, аргументира предложението си Магдалинчев.

И Лозан Панов се обяви „против“ съдебна ваканция“. Атанаска Дишева веднага се съгласи с Панов.

Дебатите по темата продължиха над 3 часа.

Още по темата

18 години затвор за убиеца на Андреа от Галиче

Предишна новина

Болшинството от кадровиците: Съдебна ваканция до 31 декември е най-разумният вариант за системата

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #1 от "666 | нерегистриран":
  На който не му се работи да не работи.
  Не пречете на останалите да си вършат работата.

  Ама те работят ли изобщо?

 2. 4
  До 2 | нерегистриран
  1
  0

  А направените разноски на гражданите кой ще покрие, когато няма открито заседание ?

 3. 3
  Цветелин Игнатов. | нерегистриран
  5
  -2

  Срам ме е, от вас.

 4. 2
  | нерегистриран
  9
  -5

  Крайно време е да дадат правомощия на всеки съдия да преценява необходимо ли е открито заседание, за да се реши делото, особено в тази ситуация.

 5. 1
  666 | нерегистриран
  11
  -5

  На който не му се работи да не работи.
  Не пречете на останалите да си вършат работата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.