Съдийската колегия освободи Теодора Георгиева, назначена за първия европейски прокурор от България

Съдийската колегия освободи Теодора Георгиева, назначена за първия европейски прокурор от България
Теодора Георгиева, снимка:Европейска прокуратура

На извънредно заседание в петък Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи, на основание чл. 160 от ЗСВ във връзка с чл. 195, ал. 1, т. 2 от ЗСВ, Теодора Георгиева като съдия в Административен съд – София – град.

Георгиева е освободена от длъжността, считано от 29 юли 2020 г. – датата на публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз на решението на Съвета за назначаването й за европейски прокурор в Европейската прокуратура.

Теодора Георгиева е назначена за първия европейски прокурор, посочен от България, за срок от шест години, с решение за изпълнение (ЕС) 2020/1117 на Съвета от 27 юли 2020 г.

Теодора Георгиева е завършила Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата й в съдебната система започва като младши прокурор и прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, където е работила в специализирания отдел "Антикорупция“. След това постъпва в Административен съд София – град. Тя е доктор по административно право и процес, като докторантурата й е защитена в Института за държавата и правото към БАН. Автор е на редица публикации в различни специализирани издания. Автор е на книгата “Административните нарушения и престъпленията. Сравнителен правен анализ”, издадена от “Сиела” през 2018 г.

Наемниците на Цветан Василев и Васил Божков от площада отново призовават за метеж

Предишна новина

Христо Иванов свидетелства в СДВР за хулиганите, хвърляли червена боя по Съдебната палата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  -1

  Определено ГО може

 2. 1
  Бивши колеги | нерегистриран
  4
  -9

  Да пожелаем успех на колежката, да проправи пътя на България към едно ново, позитивно отношение и за повишаване на авторитета на страната в средата, в която ще се изявява! Ние знаем и вярваме, че тя може!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.