Съдийската колегия отказа на председателя на ВКС публичен линч на Теодора Точкова в нейно отсъствие

Съдийската колегия отказа на председателя на ВКС публичен линч на Теодора Точкова в нейно отсъствие
Председателят на ВКС Лозан Панов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова, снимка: в-к "24 часа"/Архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа на председателя на Върховния касацонен съд (ВКС) Лозан Панов публично да "линчува" главния съдебен инспектор Теодора Точкова заради допуснатата от администрацията на Инспектората на съдебата власт техническа грешка, след която в публичното пространство изтекоха лични данни на съдийката Мирослава Тодорова и членовете на нейното семейство.

Незабавно след като грешката на администрацията на ИВСС стана публично достояние, председателят на ВКС се активира и поиска изслушване на Точкова. Поради това, в дневния ред на Съдийската колегия към ВСС за този вторник бе включена допълнителна точка. Часове, преди Колегията да се заеме с изкуствено създадения от Лозан Панов скандал и твърденията му за "тенденциозност" от страна на Инспектората към Тодорова, Теодора Точкова в писмен вид, подробно обясни какъв е бил случаят и в какво се е състояла грешката на конкретен служител при обработката на личните данни. В писмото си главният инспектор уточни, че не може лично да се яви на заседанието на Съдийската колегия този вторник, тъй като е в платен годишен отпуск. Въпреки отсъствието на Точкова, Панов поиска колегията да изрази позиция по казуса. Това стана едва в ранния следобед. За да постигне обаче чисто медиен ефект, председателят на ВКС изрази личната си позиция по темата още преди началото на заседанието на кадровия орган, което по традиция започва в 09.30 часа. Тогава във ВСС имаше множество журналисти и телевизионни камери, които отсъстваха при самото разискване на темата. Медийната активност на Панов само затвърди усещането, че казусът с "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII" изкуствено се преекспонира.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков опонира и поиска отлагане на дебата докато Точкова не бъде лично изслушана за проблема, тъй като към момента няма никаква причина той да бъде обсъждан "задочно". "Вие, г-н Панов, имате вече изградено мнение. На вас всичко Ви е ясно. Как искате дебат, без да се даде възможност на г-жа Точкова да бъде изслушана? Има доказателства, че тя е в отпуск. Да, има проблем, но тя трябва да бъде поканена, за да бъде изслушана. Какво да дебатираме?", заяви председателят на ВАС и предложи отлагане, докато не се яви главният съдебен инспектор.

По традиция Атанаска Дишева застана зад позицията на Панов. "Твърдението на г-жа Точкова е, че експертът не се справил с публикуването на декларацията без да обезличи данни. Едновременно с това е предприета и проверка. След което, заявява г-жа Точкова, ще бъдат взети мерки за недопускане на такива пропуски и евентуално ангажиране на дисциплинарна отговорност. Доколкото аз разбирам съдържанието на становището, тя счита, че с това, което е написала, тя отговаря на това, което се е случило. Ние трябва да реагираме сега. По какъв начин ще го направим е друг въпрос. Тук не става дума за публичен линч на главния инспектор", заяви Дишева. 

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев сподели тезата на Чолаков. "Смисълът на предложението е да бъде поканен съдебният инспектор и да го изслушаме. На този етап, него да го няма и ние да обсъждаме, ми се струва странно. Такова конспиративно отношение по отношение на съдия Тодорова изобщо е странно. Ние не можем да дебатираме без да имаме факти – дали е целенасочено или е въпрос на немарливост. Мирослава Тодорова е съдия като всички други", посочи още кадровикът.

И Цветинка Пашкунова подкрепи председателя на ВАС. "Докато нямаме резултат от проверката ние не можем да кажем дали това е тенденциозно, целенасочено или умишлено, както и дали е по отношение само на съдия Мирослава Тодорова. Освен това, съдия Тодорова може да защити своите права, както чрез жалба до съответната комисия, така и чрез предявяване на иск за обезщетение, че са й причинени щети, ако такива бъдат доказани. Ние няма как, освен да приемем за сведение становището на главния инспектор, да реагираме, без да знаем какви са резултатите от проверката", посочи Пашкунова.

Изненадващо и Олга Керелска се обърна срещу обичайния си съмишленик Лозан Панов, което още по-ярко открои личното отношение на председателя на ВКС към Мирослава Тодорова и опитите за изкуствено нагнетяване на напрежение по казуса. "Няма как да дебатираме, без да имаме данни дали има и други такива случаи като този на съдия Тодорова", заключи и Керелска.

"Не е коректно да се правят изводи, че това е целенасочен акт, за да се злепостави някой колега. А, ако излезе, че и други колеги са пострадали по подобен начин? Дистанцирам се от една такава оценка, че това е тенденциозно действие. От изложеното от колегата Точкова е видно, че е имало технически проблем, оттук нататък защо те са попаднали в интернет ние не знаем. Това трябва да се установи. Така създаваме едно изкуствено противопоставяне, на базата на едни измислени факти. Моля, ви да се придържаме към реалните факти", призова Вероника Имова.

За да продължи преекспонирането на темата, Лозан Панов предложи Съдийската колегия да поиска изслушване на главния съдебен инспектор на 30 юли, но и да чуе позицията и на Мирослава Тодорова, която от няколко дни, в удобни за нея медии, твърди, че е станала обект на целенасочена атака. Съдийската колегия се съгласи да изслуша Точкова следващия вторник, когато евентуално ще излезе и с конкретна позиция по казуса. Не е ясно дали на заседанието все пак няма да бъде поканена и Тодорова.

Още по темата

Бившият зам.-председател на АСНС Петя Колева стана върховен съдия

Предишна новина

Президентът наложи вето върху закона за договорите за самолетите F-16

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.