Съдийската колегия подкрепи СРС с четири щата

Съдийската колегия подкрепи СРС с четири щата

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи Софийския районен съд (СРС) с четири щата, чрез трансформацията им от други органи на съдебната власт.

Първоначалното предложение беше на Комисията "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" и включваше съкращаването на щатове в Карлово, Своге, Тутракан, Трън и Тетевен.

Въпросът беше отложен тогава, тъй като предходният състав на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия реши, че е нужно да се произнесат новите й членове, които започнаха да работят от началото на октомври. И двата състава на КАК обаче са изпаднали в разногласия по темата.

"Предполагам, че всички сте се запознали със статистиката. Тя идва да покаже колко дела са приключени с акт по същество. От нея може да се види, че КАК, която е дала отрицателно становище за част от преместванията, не е интерпретирала правилно данните", мотивира се председателят на Комисията "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" Даниела Марчева.

В крайна сметка кадровиците решиха да гласуват и обсъдят предложението съд по съд. Най-безспорен се оказа РС-Карлово, за който и двете Комисии са единодушни, че е възможно да се вземе бройка, която да се даде на СРС.

"Ако приемем, че трябва да има някаква трансформация на едно и също ниво, в случая Комисията по натовареност е съобразила, че конкретните съдилища са максимално подходящи. Но, ако приемем, че трябва да има увеличение на щата на СРС с 5 щата, то ние трябва да решим коя хипотеза би била най-удачна. Затова искам да погледнете и таблицата, в която е описано как ще се промени натовареността в съдилищата след трансформацията. Нито един от предложените пет органа няма да стане натоварен над средното ниво", посочи Марчева.

Въпреки спорното становище на КАК относно предложението на Комисията по натовареност, нейният председател Красимир Шекерджиев все пак подкрепи идеята въпросните 5 органа на съдебната власт образно казано да подпомогнат с по 1 щат СРС."1/3 от делата на районен съд се разглеждат от 1/5 от съдиите. Няма никакво съмнение, че СРС по щатна численост е по-натоварен от другите по брой дела, както и, че СРС гледа по-голям % искови производства от другите. Това е и причината да подкрепя идеята за повече щатове там", посочи Красимир Шекерджиев.

Олга Керелска възрази на предложението и заяви становище, че подкрепя взимане на щат само от РС-Карлово. "Ако вземе бройка от Своге, натовареността ще скочи над средната и ще останат само двама съдии. Това ли са най-подходящите органи на съдебната власт, от които да се трансформират щатове. Съвсем не мисля, че осигурване на бройки за СРС трябва да става по този начин, като ние взимаме от най-опосканото ниво на съдебната система. Ние като нямаме районни съдилища, как ще върви системата нагоре. Хубаво е да видим къде има щатни бройки от по-горните инстанции", каза Керелска.

"Ако някой иска да се мисли за друг вариант, статистиката е налична, конкретният отдел е известен на всички – дайте конкретни предложения! Възразявам на поредно отлагане на въпроса", заяви Марчева, очевидно усещайки намека на Керелска за поредно отлагане.

"Става дума за бройки, които от години са незаети. Не става дума за живи хора, които местим от точка А в точка Б. Огледани са всички бройки, за да се предлагат тези конкретни пет съдилища. Вероятно има и други варианти, но Ви моля да влезете в конкретика", подкрепи тезата на Марчева и Красимир Шекерджиев.

Накрая, все пак Колегията стигна до гласуване и се обяви "за" съкращаване на бройки от Карлово, Тутракан, Трън и Тетевен, респективно разкриването им в СРС и отхвърли предложението за Своге. Последната дума ще бъде на Пленума на ВСС. 

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова се отведоха от конкурса за окръжните съдилища

Предишна новина

Полицията издирва избягал затворник от Смолян

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Без име | нерегистриран
  6
  -1

  Съдебните кадровици дали са информирани, че "сам съдия състав не прави"? Според тях, кой точно ще работи по делата на съставите, за които НЯМА (не са налични по щат, не са отпуснати от ВСС) съдебни деловодители и секретари? Защото назначените такива на наличните щатни бройки вече издъхват, тъй като работят често освен на своя състав, но и на други състави.

 2. 1
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.