Съдийската колегия препоръчва отлагане с до месец на заседанията в цялата страна заради коронавируса

Съдийската колегия препоръчва отлагане с до месец на заседанията в цялата страна заради коронавируса

И Иван Гешев преустановен приема на граждани в Приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите

 

Междувременно, със заповед на главния прокурор от 09 март 2020 г. е преустановен приема на граждани в Приемната на главния прокурор и от административните ръководители на прокуратурите, с цел превенция и намаляване на риска от възникване на нови случаи на вирусна инфекция (COVID-19) предвид създадената епидемична обстановка.

 

Молби, жалби, сигнали, съобщения, предложения могат да се подават в информационните центрове на прокуратурите. Справки за движението на преписки и дела могат да се извършват на място, по телефона или чрез електронната поща и електронните сайтове на прокуратурите.

Драконовски мерки препоръчва Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на административните ръководители в страната във връзка с коронавируса, който достигна и България. Вносители на предложенията са председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Боян Новански.

Магдалинчев докладва точката, като припомни, че от вторник цяла Италия е под карантина във връзка с новото вирусно заболяване, както и че вече има издадени две заповеди на Здравното министерство във връзка с предприемането на мерки у нас за превенция от разпространяване на заразата.

Предложението на тримата кадровици е Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да препоръча на председателите на всички съдилища в страната да отложат редовните съдебни заседания до един месец, както и Общите събрания за обсъждането и приемането на отчетните доклади за изминалата година. Да се преустановят обучения и семинари, искат още тримата кадровици. Подобна заповед за отмяна на занятията е издадена и от Юридическия факултет на Софийския университет. "На този етап не е необходимо да се допускат изобщо хора в съдебните сгради, за да не се разпространява заразата", каза Магдалинчев.

"Причините са, че все още не е определен по чисто медицински показатели новият вирус. Прогнозите за отшумяване са на база на други коронавирусни истории, но за момента медиците не могат да дадат ясна прогноза. Затова предлагаме съобразно конкретната ситуация, срокът от 1 месец да може да бъде отменян", каза още представляващият

Сградите пък от своя страна ще бъдат дезинфекцирани по четири пъти на ден, а персоналът и работещите в съдебните палати ще спазват строги хигиенични правила – да се дезинфекцират помещения, дръжки и повърхности, да се работи с маски, които се сменят на 2 часа, да се проветряват помещения, да не се струпват хора, на входовете на съдебните сгради да се поставят дезинфектанти, като гражданите да бъдат ограничени в движението си в самите сгради, да се сведат до минимум пътуванията и командировките, да се избягва контакт с хора, които имат грипободобни симптоми.

На Боряна Димитрова пък се обадили съдии от страната, които я уведомили, че много техни колеги тъкмо се връщат от страни от епидемичните райони. По тази причина Магдалинчев предложи служители, магистрати и близките им, които са пътували и не се чувстват добре – да не се явяват на работа. Обаждания е имало и от административни ръководители в страната, в това число и на апелативния район Велико Търново, където има заразени с вируса. "Хората са сериозно притеснени и ме питат дали няма да предприемем мерки. Плод на тези питания е и ситуацията в страната и решенията на правителството за мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса", обясни Магдалинчев.

И Георги Чолаков посочи, че напрежението расте "лавинообразно", особено във ВАС, както и от други административни съдилища в страната. "Това, което съм направил аз, е да обезпеча дистанционна работа на всички служители. Да си работят от вкъщи. Но предлагам да приемем отлагането на откритите заседания, но да е до един месец, а не за един месец", каза Чолаков. "Аз се видях в такъв екшън да осигуря дезинфектанти. И маските се намират трудно. Не знам как ще реализираме тези мерки, за които говорим на практика. Даже мисля да слагам прегради, плоскости между служителите и гражданите. Работя го като идея в момента", допълни председателят на ВАС, като уточни, че ВСС е длъжен да минимизира възможността от зараза в съдебната власт.

И финансовият момент бе обсъден от кадровиците, като бе посочено, че за една съдебна сграда ще бъдат необходими около 1000 лв. за дезинфектанти и консумативи.

"Страхът е ниска вибрация и лош съветник. Против съм мерки, които да засилят напрежението, но същевременно трябва да вземем всички мерки. Първо – самото предложение обаче не е хомогенно. Но, ако тези дела бъдат отложени, ние трябва да дадем по-конкретни указания на административните ръководители, за да бъде тази заповед осъществена. Тези дела ще отидат ли в съдебната ваканция или не. Просто да са по-конкретни нещата. Не е ли по-добре да сложим двуседмичен срок, който да може да променяме, според обстоятелствата. Отделно – дезинфектантът наистина привършва в цялата страна. Намирането на маски е още по-трудно ", заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

И Красимир Шекерджиев посочи, че отсрочването за един месец не е разумно. "Не можем да обосновем такова отлагане със ситуацията в Италия. Там има много починали, стотици заболели. При нас ситуацията не е такава. Не смятам, че ако укажем отлагането с един месец на заседанията е необходимо. Може би трябва да препоръчаме различни мерки за различните райони в страната. Ако приемем, че трябва да се отсрочват заседания, то да не е в национален мащаб. Разбира се, ние винаги можем да пререшим този въпрос", каза и Шекерджиев

Цветинка Пашмкунова пък обясни, че в случая не става дума за задължаване или императивно указване на председателите да отлагат дела – а за препоръка, спрямо която всеки административен ръководител да прецени каква е ситуацията в конкретния район и да издаде съответната заповед. Атанаска Дишева я подкрепи. "Нашето решение няма да породи никакви правни последици, нито последици за административните ръководители. Ще подкрепя предложението, ако съкратим срока", каза Дишева.

"Мерките са балансирани и препоръчителни. Те са наложителни и подбудени от хуманитарни причини. Ние имаме четири регистрирани случая, но не знаем колко са нерегистрираните. Географски Италия е близо до нас и ситуацията е сериозна. Поздравявам колегите за балансираните мерки. Всички органи в държавата са взели мерки, очевидно и в сферата на органите на съдебната власт трябва да се вземат такива", посочи и Вероника Имова, като също обърна специално внимание, че никой не ограничава правата на гражданите, а мерките са препоръчителни.

Накрая, Съдийската колегия гласува да препоръча на председателите на всички съдилища в страната да отложат редовните съдебни заседания до един месец, както и да предприемат всички описани по-горе мерки.

Още по темата

Максимално съкратена е пленарната сесия на ЕП заради COVID-19

Предишна новина

Васил Божков плаши с убийства, изнудва и манипулира бившите си съдружници Найденови

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 29
  Въпросче | нерегистриран
  4
  0

  А "приема" на задържани в следствените арести ще бъде ли преустановен?

 2. 28
  | нерегистриран
  3
  -2

  Те съдиите си имат достатъчно работа и извън заседанията, някой заседават по два пъти месечно- тъкмо момент да изпишат делата.

 3. 27
  Заповед | нерегистриран
  4
  -5

  Съдийската колегия няма правомощия да прилага драконови мерки за прекратяване на заседанията за срок от един месец!!!В противен случай всички да си пуснат платен отпуск.Това е справедливото ,за да не се ощетява бюджета на държавата.

 4. 26
  | нерегистриран
  2
  -2

  ВАРНА, ШУМЕН, АПЕЛАТИВЕН - В.ТЪРНОВО, РЕАГИРАХА НА СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ, КАКВО ТОЛКОВА МУ УМУВАТ "РЪКОВОДИТЕЛИТЕ" ОТ ПЛЕВЕН ...

 5. 25
  | нерегистриран
  12
  -1

  ВСС и всички председатели на съдилища и ръководни прокурорски ограни ограничават достъпа до себе си, а останалите нека си ходят по заседания, кучета ги яли...

 6. 23
  | нерегистриран
  14
  -4

  Страх лозе пази. Децата можеш да решиш и да не ги пуснеш на училище и без това по-голямата им работа е в къщи. В заседание нямаш право на преценка да влезеш или да не влезеш, особено ако си свидетел или страна. Отлагане на дело за месец, което така или иначе е вървяло и ще върви с години, не е чак такъв проблем, тъй като в момента все някой е болен и не се явява. Защо трябва да се поставят и здравите в опасност от зараза?

 7. 22
  | нерегистриран
  9
  -6

  Очевидно пишещите не познават специфичната обстановка, в която се работи в Специализирания наказателен съд и Софийски районен съд - Наказателно отделение- в зали от по 15 кв.м., без прозорци и без вентилация. В Специализирания наказателен съд страните и свидетелите идват от цялата страна, често и от чужбина , не знаеш с кой са били контактни, заразни ли са, болни ли са. Постигане на отстояние от дори 50 см. е химера.

 8. 21
  вичо | нерегистриран
  11
  -8

  Страхът взе връх. Пълна излагация. Значи не е страшно децата ни да ходят на училище, а ние няма да гледаме дела. Намерете ми логиката ?

 9. 20
  Българин | нерегистриран
  3
  0

  не така са мислили българите през 1350 година,

  когато България е обезлюдена.

 10. 17
  435и3 | нерегистриран
  7
  -5
  До коментар #2 от "123 | нерегистриран":
  Това е безумие! Струпването на хора в съдебната зала е много по- малко от това в магазина, аптеката, градския транспорт, банката, в която ми се превежда заплатата. Да не говорим за болниците, тъй като сериозни и спешни здравословни проблеми имат много хора. Всички останали ще се вършат работата на 100%, а ние- ще се пазим??!!! До кога?

  Ти чуваш ли се какво говориш. човек отива в магазина по собствено желание и може да избира в кой магазин да влезе. Болниците са именно местата където да се събират болните и е нормално там да има много болни хора, не говорим за поликлиниките. Що се отнася до банките само преди половин час видях на вратата на банка учтива молба същата да не се посещава от хора скоро завърнали се от няколко изброени държави сред които Италия, Китай и др. Насажда се паника, това е вярно, но и еднозначно лечение до момента няма, както няма и информация за това мутира ли този шантав вирус, колко бирзо и по какъв начин.

 11. 3
  | нерегистриран
  25
  -5
  До коментар #2 от "123 | нерегистриран":
  Това е безумие! Струпването на хора в съдебната зала е много по- малко от това в магазина, аптеката, градския транспорт, банката, в която ми се превежда заплатата. Да не говорим за болниците, тъй като сериозни и спешни здравословни проблеми имат много хора. Всички останали ще се вършат работата на 100%, а ние- ще се пазим??!!! До кога?  Който иска да работи в зала 2 на 2 без прозорци и вентилация , която разпространява вируси, където на ден се струпват над 50 човека,а заседанията продължават няколко часа без въздух и с припадащи хора, моля да заповяда да рискува живота и здравето си.

 12. 2
  123 | нерегистриран
  11
  -25

  Това е безумие! Струпването на хора в съдебната зала е много по- малко от това в магазина, аптеката, градския транспорт, банката, в която ми се превежда заплатата. Да не говорим за болниците, тъй като сериозни и спешни здравословни проблеми имат много хора. Всички останали ще се вършат работата на 100%, а ние- ще се пазим??!!! До кога?

 13. 1
  ПЛЕВЕНЧАНИН | нерегистриран
  10
  -6

  АЛО РЪКОВОДИТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕНСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА КАКВО ОЩЕ ЧАКАТЕ - В ГАБРОВО ТАКОВА РЕШЕНИЕ ВЗЕХА ПРЕДИ 24 ЧАСА А ВИЕ ПАК СПИТЕ - ЗАЩО ЛИ НИКОЙ НЕ Е ИЗНЕНАДАН ?.ХАЙДЕ АКО ОБИЧАТЕ ДА СЕ ПОРАЗМЪРДАТЕ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.