Съдийската колегия: Съдебната система се нуждае от задължителна медиация

Съдийската колегия: Съдебната система се нуждае от задължителна медиация

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се обедини, че съдебната система се нуждае от въвеждането на задължителна медиация по някои видове дела. На този етап тя ще обхване само гражданските и търговски дела, но в процеса ще засегне и административните дела.

Както „Правен свят“ писа, работна група с ръководител кадровикът Даниела Марчева и членове: председателят на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов, съдията от Софийския градски съд (СГС) Александър Ангелов, председателят на Окръжен съд-Варна Марин Маринов, Веселка Златева- председател на РС- Пазарджик, Евгени Георгиев- съдия от СГС, Михаил Алексов- председател на РС-Перник, Десислава Жекова- съдия от ОС-Варна, Владимир Вълков- съдия от СГС, адв. Свилена Димитрова- адвокат САК, адв. Албена Комитова- САК, Даниела Александрова- зам.-председател на СРС, Георги Чехларов- зам.-председател на СРС, Райна Стефанова- зам.-председател на СГС – е разработила концепция за въвеждането на задължителната медиация. Идеята е тя да стартира до края на годината в четири пилотни съдилища, в които вече има изградени центрове - София, Варна, Пазарджик и Перник. Задължителна медиация се предвижда да има при развод; делба; спорове за промяна на мерките, свързани с родителската отговорност и личните отношения с бабата и дядото; спорове между съсобственици или във връзка с отношенията в етажната собственост; разпределяне на ползването на съсобствена вещ. Целта на концепцията е това да стане посредством пилотно въвеждане на процедурата по задължителна медиация в 4-те пилотни съдилища, а не по-късно от началото на 2023г. това да се случи и в останалите 24 съдебни центрове към окръжните съдилища. Благодарение на реакциите от страна на вицепремиера Томислав Дончев и правосъдния министър Десислава Ахладова, Концепцията вече е въплътена и в проекта за Национална програма за развитие България 2030 с наименование „Въвеждане на способи за алтернативно разрешаване на спорове (АРС) в съдебната система в България - пилотно въвеждане на задължителна съдебна медиация; доизграждане на мрежата от съдебни центрове във всички окръжни райони на страната; разработване на стратегия за пълноценно използване на други алтернативни способи за разрешаване на спорове“.

Къде са административните дела? – попита обаче председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

„Говорили сме няколко пъти по този въпрос. Административните дела не са изпуснати в концепцията, не са упоменати, защото със законодателните предложения по проекта ще бъде разискан и въпросът за административните дела. Нямахме техническо време ние да организираме и тях, тъй като нямаме сравнителна база, няма провеждана медиация и не можем да обосновем какви ще са резултатите. Няма обаче никакви проблеми центровете по медиация, които ще бъдат обособени, да обслужват и административните дела. Това ще бъде предвидено. Тръгваме с малки стъпки, тъй като това е много сериозна крачка и всички в работната група разбираме отговорността, която поемаме“, обясни Марчева.

Севдалин Мавров попита и относно финансовата обосновка на проекта, както и какви ресурси би струвало изграждането на чисто нови центрове. „Обсъдили сме въпроса, но конкретните цифри ще залегнат в работата на групата, която ще готви конкретните законодателни текстове“, посочи Марчева.

Накрая, кадровиците се съгласиха, че въвеждането на задължителната медиация е стъпка в правилната посока. След което Колегията прие за сведение Концепцията на работната група без забележки и я изпрати на Министерството на правосъдието за изготвяне на законодателни предложения в тази насока.

Още по темата

Ваксинационни паспорти за свободно придвижване между Гърция и Израел

Предишна новина

Арестуваха македонец, влязъл у нас незаконно

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  оборотния | нерегистриран
  3
  0

  До ком. 1

  Определено ,брат...

  Тва е положението, калъч... :)))

 2. 5
  оборотния | нерегистриран
  4
  0

  Според мене съдебната система се нуждае повече от медитация ,но тва е друга тема,разбираш ли...

  Кви мантри "медиации",кви 5-50-500лв.,,азбираш ли?!
  Народа иска далаверка и да не му се пречи да си живее живота...

  Аре,че нещо се печера неска,разбираш ли брат... :)

 3. 4
  | нерегистриран
  1
  -1

  Изрч 3 да се чете медиация. То и медиацията, и медитацията са доброволни.

 4. 3
  аз предлагам курсове по задължителна медитация за магистрати и адвокати | нерегистриран
  3
  -1

  Задължителна медиация е като дървено желязо.

  По дефиниция медиацията е доброволна. Предложението за "задължителна медиация " е странно, то показва нераебиране на доброволния характер на медитацията-страните доброволно я избират, а не друг да решава кое е добре за тях. Това предложение само засилва аргументите, че в съдебната система, а и в адвокатурата трябва да бъдат въведени периодични атестационни изпити-подготвения не се страхува от изпит. Незнанието е масово(например, извнън темата-съдебен състав на САС написа,че договорът за наем учредявал право на ползване-това твърдение е толкова абсурдно,че не мога да повярвам,че е от незнание, а по-скоро,че причината е другаде...), и чрез тези изпити ще отпадат от системата случайно попаднали. Отпадналите от съдебната система могат да станат медиатори. А може пък и медитатори.

  Очевидно е ,че предложението за задължителна медиация е направено без достатъчно медитиране. Аз предлагам пък преди инсталирането в съдебната система, или преди лице да се впише като адвокат да се изкарва курс по задължителна медитация. малко се медитира , и резултатът е видим!
  офтопик:
  То и без това има хора, изкарали курс по медитация-цяла София е облепена с обявите за прекрасния курс на индийски велик медитатор, а през цялото време мислели,че това е курс медиатори, и дори и накрая ,при даването на дипломите ,че са медитатори, после организирали купон,че са станали медиатори-учили за медитатори, станали медиатори, или поне така си мислят. Няма лошо-добре е медиаторът да медитира преди да медиатира.

 5. 2
  Сталкер | нерегистриран
  0
  -3

  Да. И да.

 6. 1
  ? | нерегистриран
  11
  -2

  А съдебната система нуждае ли се от тази Съдийска колегия?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.