Съдийската колегия: Възстановяването на съдийска длъжност със задна дата е недопустимо

Съдийската колегия: Възстановяването на съдийска длъжност със задна дата е недопустимо

Възстановяването на съдийска длъжност със задна дата е недопустимо. Това реши мнозинството в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Решението идва във връзка с конкретните казуси на един настоящ и един бивш съдия, които бяха подсъдими и оправдани. Става дума за съдията от Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов и колегата му Петър Петков - бивш шеф на Военно-апелативния съд (ВоАпС) – които през януари бяха окончателно оправдани за източване на евросредства по проект на ОПАК.

Двамата поискаха от Съдийската колегия да ги възстанови на длъжността за времето, в което бяха подсъдими и да им изплати натрупаните за това време обезщетения. Във вторник обаче пред кадровиците бе представено становището на две от ресорните комисии – по атестирането и конкурсите и Правната комисия – които са изразили категорично становище, че подобно нещо е недопустимо, тъй като разпоредбата на чл. 231, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) действа само за напред. Още повече тежест внася и фактът, че Петър Петков вече дори не е магистрат, след като се вписа като адвокат. Именно тази теза възприе и мнозинството в Колегията. Против нея бяха само Даниела Марчева и Севдалин Мавров.

Разпоредбата на чл. 231 ал. 1 от ЗСВ гласи: „При прекратяване на наказателното производство, освен в случаите по чл. 24, ал. 1, т. 2 и 3 и ал. 3 от Наказателно-процесуалния кодекс или при постановяване на оправдателна присъда съдията, прокурорът или следователят, който е временно отстранен от длъжност, се възстановява и му се заплаща разликата между получаваното възнаграждение по чл. 230, ал. 5 и пълния размер на трудовото възнаграждение за периода на отстраняването“.

Съдия Веселин Пенгезов (вляво) и бившия съдия Петър Петков (вдясно)

През януари състав на САС с председател и докладчик Стефан Илиев оправда всички подсъдими по делото срещу Пенгезов и Петков, след като по-рано Софийският градски съд (СГС) беше осъдил двамата съдии по част от повдигнатите им обвинения. Според въззивния съд "доказателствената оценъчна дейност на решаващия съд страда от непоследователност и тенденциозност", заради което и неправилно е постановил осъдителни присъди. Заедно с двамата съдии подсъдими бяха и още 6 души. Петков и Пенгезов бяха обвинени и за съучастие в присвояване на 42 217 лв., получени като възнаграждение за изпълнител по същия проект на ОПАК. Срещу Пенгезов, който също е бивш председател на ВоАпС, имаше обвинение и за престъпление по служба. То бе за сключени в периода 28.10.2008 – 09.06.2009 г. граждански договори с IT-специалисти по проекта, в нарушение на разпоредбите на Закона за обществени поръчки. Според САС обаче е недоказуемо, че към инкриминирания период на неприлагане на ЗОП той е съзнавал настъпването на тежки вредни последици за управлявания от него съд.

Още по темата

ВАС: Срокът за съставяне на акт за нелоялна конкуренция започва да тече от откриване на нарушителя

Предишна новина

Делото за сводничество срещу Росен Чолов се връща в АСНС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.