Съдийската колегия за втори път няма да събере кворум, за да освободи Методи Лалов

Съдийската колегия за втори път няма да събере кворум, за да освободи Методи Лалов
Районният съдия Методи Лалов, снимка:архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за втори път няма да успее да събере необходимия кворум, за да гласува депозираната на 1 август оставка от районния съдия Методи Лалов. Извънредното заседание на ресорната колегия, с единствена точка в дневния ред - оставката на Методи Лалов - бе насрочено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за петък (30 август).

Първото заседание на Съдийската колегия по същия въпрос бе определено за 15 август, но още тогава стана ясно, че почти всички нейни членове се намират в полагащия им се годишен отпуск. Оказва се, че и този път кадровиците няма да се съберат, за да освободят районния съдия от работа, тъй като десет от общо дванадесетте изборни членове на колегията все още са в отпуск, информираха от кадровия орган. За да се проведе заседание е необходимо осем от тях да присъстват.

Новината за желанието на бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов да напусне съдебната система, при това колкото е възможно по-бързо, дойде изненадващо на 1 август и бе обявена от самия него във Фейсбук. Магистратът поиска да бъде освободен като съдия, считано от 2 септември, което неизбежно предпостави, че ще се наложи кадровиците или да прекратят отпуските си, за да изпълнят желанието му, или ще се стигне до няколко последователни отлагания на заседанията заради липсата на каворум.

Мотивите, с които Лалов пожела да напусне съдебната система и които той лично разпространи в социалната мрежа, бяха изцяло политически, а по-късно се оказа, че и намеренията за бъдещето му са точно такива. Още преди да бъде официално освободен от съдебната система и преди да е изпълнил законовото си задължение, разписано в чл. 166, ал. 2 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), да изпише актовете по решените над 100 дела, името на Методи Лалов бе анонсирано като водач на листата на общинските съветници на коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено движение. Въпреки желанието на председателя на ВКС максимално да съдейства на Лалов да влезе по-бързо в кампанията за местните избори, за момента политическата кариера на магистрата се отлага. 

Изразеното от Лалов желание да се занимава с политика, макар и изненадващо, по-скоро може да се възприема за логично. Още преди три години, когато стана ясно, че Методи Лалов няма шанс за втори мандат като председател на СРС и когато той демонстративно подаде оставка, кадровикът Ясен Тодоров прогнозира политическо бъдеще пред магистрата. Тодоров дори посочи, че политическата кариера на Лалов вероятно ще е свързана с бъдещ към онзи момент политически проект на Христо Иванов. Три години по-късно тази прогноза на следователя се оказа точна.

Очаква се председателят на ВКС Лозан Панов да продължи с настоятелността си оставката на Лалов спешно да бъде уважена и да пренасочи за трети път  извънредното заседание на Съдийската колегия към ВСС преди отпуските на колегите му да са приключили, този път за 2 септември.

Още по темата

Ема Хопкинс потвърди добрите впечатления на службите на Великобритания от съвместната им работа с Иван Гешев

Предишна новина

150 000 лв. гаранция за районен кмет на Пловдив

Следваща новина

Коментари

34 Коментара

 1. 38
  | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #37 от "отврат | нерегистриран":
  Този сайт е все едно да има сайт Женския пазар. Жълтурко. Отврат.

  като ти е отврат - не пиши! Не се чувствай задължен да плюеш!

 2. 37
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 36
  | нерегистриран
  12
  0

  Ама колко тролчета се активираха тук?! Умни и красиви!

 4. 35
  истина | нерегистриран
  6
  -17

  Ако съдебната система беше добра, нямаше все още да има мониторинг върху нея.Ясно и точно.

 5. 34
  алтернатива | нерегистриран
  1
  0

  Чрез изнесени и доказани факти, истината винаги излиза на повърхността. И справедливостта възтържествува.

 6. 33
  | нерегистриран
  34
  -1
  До коментар #16 от "недопустимо | нерегистриран":
  В една нормална правова държава гражданското общество моментално при такъв случай щеше да излезе и поиска оставката на ВСС. Това което прави е репресивно действие за смазване умишлено достойнството на един магистрат.това е недопустимо!!!

  Лалов абсолютно съзнателно и целенасочено си пусна оставката в отпускарско време, знаейки, че така ще затрудни СК да събере кворум. Нима на 1 вагуст е решил, че ще става политик и иска да влезе в общинския съвет?! Скандали, скандали, скандали, това е неговата запазена марка. Нищо смислено, нищо градивно. Скандалите са му нужни, за да осребрява социалният гняв към системата, което не му прави чест като съдия.  Ако този човек имяше чувство за справедливост и достойноство, както и за елементарна мяра, нямаше да врещи, че се бавят след като него ДВЕ ГОДИНИ страните по делата са го чакали да си напеши актовете. иначе и голям защитник на обществения интерес, ама така- на думи.  А да питам и ВСС: защо докато все още е магистрат Лалов и публично е заявил, че ще става политик и бърза за това да го освободя, не бъде освободен дисциплинарно, поради нарушение на съдийската независимост?! Как може да заявиш политически пристрастия докато все още си съдия и това да ти се размине?!!!

  Ясно е, че е поради хигиенни съображения, но все пак трябва да има някаква реакция.

 7. 32
  | нерегистриран
  26
  -1

  За пореден път следва принципа, че лоша реклама няма! Стига с тоя палячо! Да се маха!

 8. 31
  поръчка | нерегистриран
  1
  -28

  " Независимият" ВСС изпълнява политическа поръчка. Точка.

 9. 30
  ------ | нерегистриран
  1
  -39

  Лалов се бори за справедливост и независимост в съдебната система.Не успя да го направи от вътре в системата и правилно я напуска. Влизайки в политиката , която е вид оръжие за постигане на промяна в нея, доказва своята последователност в действията си. Жалко, че не получи подкрепа от колегите си, но това е за тяхна сметка.Остави им две прекрасни сгради, които никой не може да го отрече, че той има огромен принос за това.Пожелавам му професионален и политически успех в бъдеще.

 10. 29
  репресия | нерегистриран
  3
  -38

  Чест му прави на съдия Лалав че издържа стоически на проверки на ДАНС, Сметна палата, Прокуратура, ИВСС други институции излезе абсолютно чист от тях.Но това е физически и психически тормоз, който не всеки може да издържи.Сега искат да му отнемат дори полагаемите заплати при напускане на системата. Това го каза Имова в интервю.Действията ги оставям без коментар. Хората ще го разберат.

 11. 28
  отвратен гражданин | нерегистриран
  4
  -36

  Отдавна следя случващото се в съдебната система. Отвратен съм от действията на ВСС спрямо съдия Методи Лалов. Учуден съм чисто човешки, как този магистрат издържа толкова време на тази репресия и унижение. И когато вече видя, че една птичка пролет не прави, му писна и иска да напусне системата, отново репресивната машина се задейства срещу личността и достойнството на един магистрат, доказал своята любов и обич към правото.

 12. 27
  | нерегистриран
  32
  -5

  Не е точно така . Протестът от 2016 г беше една смешка - зад някои основателни искания Лалов се опитваше да прокарва собствената си персона на "вожд" , принудително закара там хора и пр. Затова и много хора не отидоха ... Освен това ако Лалов пишеше и работеше - нямаше да има толкова дела за изписване . Въобще Лалов си има данни за псевдополитик - обича популизма и да говори за другите , но самият той е мързеливец , нарцис и манипулатор . А че ВСС не работи - това го знаят и кокошките на село .

 13. 25
  ЗАЩО?? | нерегистриран
  32
  -4

  В тази съдебна система има ли ИВСС за да потърси отговорност защо една дисциплинарка на Лалов не се разглежда близо две години. ЗАЩО??

 14. 24
  ..... | нерегистриран
  7
  -1

  Не правете хората на идиоти и малоумници. Те виждат какво се случва и си правят изводи кой прав, кой крив.Времето ще покаже, но всеки за действията си ще носи лична отговорност. Нищо не остава скрито и покрито.

 15. 22
  показателно | нерегистриран
  3
  -33

  Тук има един или двама коментатори" НЕРЕГИСТРИРАНИ", които сеят жлъч и омраза. За съжаление, не излизат и застават с истинския си профил, а се крият като мишоци. Това е показателно, колко струват или са платени тролове на сайта. Лалов може да е всякакъв, но винаги излиза с името си и защитава гражданската си позиция без да се крие, което му прави чест. А това, че няколко души го ненавиждат, а хиляди го подкрепят и уважават в най- различни медии, говори достатъчно за него.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.