Съдът бави близо месец протеста на прокуратурата за домашния арест на Петко Дюлгеров

Съдът бави близо месец протеста на прокуратурата за домашния арест на Петко Дюлгеров

Специализираният наказателен съд, в който съдия Иво Хинов гледа делото за подкуп в особено големи размери срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, бави близо месец придвижването на протеста на Специализираната прокуратура срещу решението му да осовободи под домашен арест третия обвиняем в процеса – Петко Дюлгеров - към въззивния съд. Това стана ясно от съобщение на Специализираната прокуратура, в което е посочена хронологията на събитията от задържането на Иванчева, Петрова и Дюлгеров досега.

С изрично разпореждане на съдия Хинов от 25 октомври Петко Дюлгеров е с наложена мярка за неотклонение "домашен арест", като в случая той е освободен директно от залата, което се явява изключение. "Съгласто чл. 342, ал. 1 от НПК, на 1 ноември 2018 г., в рамките на предвидения 7-дневен срок, Специализираната прокуратура внесе протест срещу определението на първоинстанционния съд. Съгласно чл. 344, изречение 2 от НПК първоинстанционният съд, след изтичане на срока за обжалване, следва да изпрати делото и протеста на въззивната инстанция", уточняват от Специализираната прокуратура. 11 дни по-късно, на 5 ноември съдията разпорежда, че изпращането на протеста, касаещ Дюлгеров, в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) следва да бъде отложено във времето. Чак на 16 ноември 2018 г., след поредното гледане на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, той разпорежда изпращане на протеста спрямо домашния арест на Дюлгеров на АСпНС по компетентност. Причините, по които администрирането на протеста е отложено, остават неясни.

След повече от месец на свобода, въпреки че престъплението, за което Дюлгеров е обвиненен, предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 30 години затвор, предстои разглеждане на протеста на прокуратурата от въззивния съд по отношение на Дюлгеров. АСНС трябва да разгледа и протеста срещу изменението на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от 16 ноември 2018 г., когато СНС отново определи незабавното им осовбождаване, още докато са в съдебната зала. То обаче бе спряно от въззивния съд още в същия ден, след като Специализираната прокуратура веднага внесе протест срещу него.

От обвинението уточняват също така, че "администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инстанция според процесуалния кодекс е изцяло в правомощията на съда, постановил протестирания акт, а не на Специализираната прокуратура".

Прокуратурата иска забрана за напускане на страната за Иванчева и Петрова

 

Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa да напускат страната.

 

Искането на спецобвинението ще се гледа от съдия Иво Хинов във вторник, казаха за БНР от защитата на отстранената като кмет на "Младост" Иванчева и бившата ѝ заместничка Петрова.

 

В петък магистратът промени мерките им неотклонение – от "задържане под стража" на "домашен арест", но прокуратурата светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му.

 

Юристи коментираха, че е прецедент да се иска ограничителна мярка, каквато е зaбpaнaта зa нaпycĸaнe нa cтpaнaтa, при положение че Иванчева и Петрова продължават да са в ареста.

Още по темата

Не може цялата адвокатура да страда заради няколко души

Предишна новина

КПКОНПИ иска отнемане на имущество на Брендо и семейството му за над 23 млн. лв.

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  иван | нерегистриран
  2
  0

  Очевидна е глупавата фиксация на някои медии в Хинов, заради решенията му по мерките на Иванчева и сие, но ще ми е интересно как ще го славословят като им натресе след време големите наказания по делото. В блиц пък излезе изключително идиотска и манипулативна статия от Крачунов за дело на Хинов от 2006г.

 2. 8
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 7
  | нерегистриран
  11
  -3

  Съдията си плаща, защото не е подлога, не е зависим за съжаление, не е страхлив, не е посредствен и не е поръчкаджия и корумпиран и няма как да е удобен! Сигурно след медийната атака, ако не почне да слуша, ще му измислят нещо по-сериозно, но хора като него само могат да ни служат за пример-да ни мотивират да сме независими, почетени, обективни, добре познаващи закона, а не конюнктурата!

 4. 6
  | нерегистриран
  19
  -4

  От цялата работа разбрахме’ че прокуратурата е внесла протеста последния възможен ден и след като излязоха статии че няма да протестират Домашния арест, Не че в Специализираната прокуратура е разрешено да се мисли’ но страх лозе пази! И между впрочем ????Правен свят да не противопоставя прокуратурата на съда, защото резултата не е в полза на първите! И още нещо за неграмотните- незабавното освобждаване в производството по чл, 270 от НПК е правилото, а изключението е да спреш изпълнението до произнасяне на горната инстанция! Факт е, че прокуратурата не е атакувала незабавното освобождаване,

 5. 5
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 4
  112 | нерегистриран
  11
  -6

  Ивовщинки разни...

 7. 3
  ДЖЕНДЪР | нерегистриран
  17
  -7

  Това е Иво Хинов.

 8. 2
  | нерегистриран
  11
  -5

  Ужас.

 9. 1
  | нерегистриран
  11
  -4

  Ужас.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.