Съдът допусна иска на прокуратурата за заличаване на антисемитската организация „Еделвайс“

Съдът допусна иска на прокуратурата за заличаване на антисемитската организация „Еделвайс“
Снимки от иззетите от дома на член на УС на „БНС-Еделвайс“ оръжия, боеприпаси и нацистка литература, снимка:ПРБ/архив

Във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение с нестопанска цел - БНС – Еделвайс, състав на Софийски градски съд е определил като допустима исковата молба на Софийска градска прокуратура за прекратяване регистрацията организацията, съобщиха от държавното обвинение.

СГП е сезирал съда, предвид установеното, че БНС – Еделвайс, която бе и организатор на „Луковмарш“ у нас, извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на  военизирана  структура, както и  извършва дейност  чрез представляващ орган – управителен съвет, които няма необходимия по закон определен брой членове в състава си. Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията на сдружението.

В хода на проверката са установени  множество публични  изказвания  на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др. Констатирано било също, че сдружението е създало и своя  военизирана  структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски  атрибути и др. в дома на  активист на сдружението. Установено било също, че в разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27 януари 2020 година извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.

Предстои произнасяне в насроченото съдебно заседание на 05 октомври 2020 г.

Още по темата

Осъдиха на по 2 г. затвор 5 египтянки за пародийни клипчета в ТикТок

Предишна новина

Според информационното табло на ЕС: Българското правосъдие поддържа европейски стандарти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.