Съдът изслуша СРС-та по делото за смъртта на Михаил Савов


Съдът изслуша записи от СРС-та по делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина, съобщи Дарик.

Шест години след жестокото убийство майката и братът на Михаил чуха откъси от самопризнанията на обвиняемия Радослав Кирчев, в които той разказва детайли от нощта на нападението.

В съдебната зала бяха излъчени и тайно направени през 2010 г. записи на другия обвиняем Александър Георгиев, който предупреждава свой приятел, че скоро ще бъде потърсен от полицията и го инструктира какво да каже по време на разпита, така че показанията им да не се разминават.

До първите съществени резултати от разследването на убийството на Михаил Стоянов криминалистите достигат едва през 2010 г., когато са засечени сигнали от СИМ картата от телефона му. Тогава полицията достига до групата на двамата обвиняеми.

Разследващите търсят за разпит Александър Георгиев, който активира картата и телефона на жертвата. След като е разпитан по случая, той се обажда на бившия си съученик Цветомир и го предупреждава, че ще бъде потърсен от полицията заради въпросния телефон.

Младежът обаче се среща с Александър, предварително окачен с микрофони, тъй като вече е потърсен за съдействие от разследващите, които записват целия разговор между двамата. По време на него Александър придумва приятеля си да свидетелства, че е намерил телефона на убития студент и му го е продал.

"Същественото там е договорката и стремежът за изграждане на алиби от страна на Александър, внушението към свидетеля Цветомир - уговаря го да каже, че този телефон той му го е продал. Т.е. иска да се отърве от произхода на телефона - че не го е придобил от мястото на произшествието, а от Цветомир", разказа прокурор Мариян Маринов.

Друг запис, който съдът изслуша, е направен на 3 юни 2010 г., когато криминалистът Георги Георгиев от отдел "Убийства" на СДВР провежда разпит на Радослав Георгиев.

Днес, докато слушаше по-голямата част от записите, самият Радослав заспиваше на стола си в залата, а другия обвиняем Александър старателно си записваше.

Според прокурор Маринов още от самото начало по-малкият на години Радослав, който разказва пред полицаите за побоя в Борисовата градина, е бил по-открит:

"Радослав е непълнолетен тогава, той е по-открит. Александър от самото начало на процеса направи впечатление, че е много интелигентен, записва всичко, което се случва в залата, че е страшно организиран и много пресметлив".

Защитниците на двамата обвиняеми поискаха от съда записите от СРС-та да бъдат заличени като веществени доказателства по делото. От своя страна, прокуратурата настоя това да не се случва, а записите да бъдат изчистени от странични шумове, за да се чуват по-отчетливо.

Според прокуратурата двамата обвиняеми за убийството Радослав и Александър са били част от наказателна бригада, която е гонела и нападала хомосексуалисти от Борисовата градина.

И именно след такова нападение и жесток побой през 2008 г. на място умира 25-годишният студент по медицина Михаил Стоянов.

Национално състезание по гражданско и търговско право събра 30 отбора

Предишна новина

Главният прокурор очаква затруднения при разследването на кражбата на лични данни

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  GP | нерегистриран
  0
  0

  Заседанието на СГС от 16.04.2014 година започна с четене на ДНК експертиза. Можете ли да ми кажете за какво се отнася и какъв е резултата от нея?

  Името на жертвата е сгрешено.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.