Съдът на Европейския съюз предвижда да възобнови съдебните заседания за изслушване на устни състезания

Съдът на Европейския съюз предвижда да възобнови съдебните заседания за изслушване на устни състезания

В съответствие с мерките за изолация, взети от публичните власти на Люксембург и съседните страни, от 16 март 2020 г. Съдът на Европейския съюз (СЕС) премина към най-широк режим на работа от разстояние с приоритетната цел да се опази здравето на хората и да се допринесе за борбата с пандемията, съобщават от СЕС.
 
Чрез адаптиране на вътрешната си организация и благодарение на технологиите за работа от разстояние институцията продължи правораздавателната си дейност, като от 16 март досега са решени 106 дела и са представени 29 заключения. Поради ограниченията за придвижването, въведени в Люксембург и в по-голямата част от държавите членки, все пак се наложи Съдът и Общият съд да отсрочат съдебните заседания за изслушване на устни състезания.
 
Предвид здравни мерките и плановете за възстановяване, приети от публичните власти, по-конкретно в Люксембург, режимът на работа на институцията ще се промени, считано от 25 май т.г. Най-широкият режим на работа от разстояние ще бъде принципно запазен. Това решение съответства на препоръката, която властите на държавата домакин отправиха към администрациите и предприятията, а именно да поощряват дистанционната работа през целия период на излизане от изолацията. То е съобразено и с високото равнище на активност, което може да бъде осигурено понастоящем при режим на работа от разстояние.
 
Освен това се взе решение, ако условията го позволят, да се даде отново възможност за провеждане на съдебни заседания за изслушване на устни състезания през
периода от 25 май до 15 юли 2020 г. Възобновяването им ще е съпътствано от въвеждането на хигиенни правила и процедури за социална дистанция, чрез които да се гарантира опазването на здравето на всички участници в организацията и провеждането на съдебните заседания. За тази цел представителите на страните по съответните дела ще получат подробни обяснения от секретариатите на двете съдилища.
 
Така Съдът на Европейския съюз предпазливо се адаптира към промените в обстановката във връзка с коронавирусната пандемия. С предвиденото възобновяване на съдебните заседания той създава всички условия, за да гарантира абсолютната непрекъснатост на публичната услуга, която извършва за гражданите и другите правни субекти в Съюза, и същевременно да предпази персонала си и да допринесе за постигането на целите на общественото здравеопазване за борба с пандемията.

ALEK SANDAR излезе със защитна пледоария в подкрепа на Лозан Панов

Предишна новина

Швейцарецът, осъден у нас на 5 години за тероризъм, не оспорва вината си и влезе в затвора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.