Съдът обяви още един прокурор за невинен

Съдът обяви още един прокурор за невинен
Петър Чалъмов

Софийският градски съд (СГС) оправда в понеделник бившия заместник-районен прокурор на София Петър Чалъмов по обвинение за престъпление срещу правосъдието.
Според обвинителния акт Чалъмов е оказал натиск върху свой подчинен да наруши служебните си задължения и осуети наказателно преследване срещу трима души. Прокуратурата твърдеше, че Чалъмов е извършил престъплението в периода август 2005 г. - февруари 2006 година. Той бе обвинен, че е осуетил и друго наказателно преследване в периода 7 септември 2005 г. - октомври 2006 година. Освен това Чалъмов сменял наблюдаващи прокурори по дела и се произнасял по досъдебни производства и преписки извън правомощията си.
Провиненията на бившия зам.-районен прокурор на столицата излязоха по време на ревизията на работата на държавното обвинение, която бе извършена по разпореждане на главния прокурор Борис Велчев през 2006 година. Тогава лъснаха и други нарушения, извършени от прокурори. Една част от тях бяха дадени на съд, но до момента нито един не е получил ефективно, нито дори условно наказание.
Първият оправдан стана Станислав Гюров от Софийска районна прокуратура. Той бе обвинен за нарушаване на служебни задължения и превишаване с власт.
Бившият заместник-окръжен прокурор на Русе Венелин Тодоров също бе оправдан от СГС по обвинение за престъпление по служба и уронване на престижа на съдебната власт. Неговата съдба "сполетя" и прокурорите Боян Тошев и Георги Манасиев, които бяха обвинени в корупция. 

 


 

 


 

 


 

 


Постоянен арест за обвинен за смъртта на студента

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.