Съдът оправда "абсолютния престъпник" Николай Цонев и "съучастниците" му

Съдът оправда "абсолютния престъпник" Николай Цонев и "съучастниците" му

Софийският градски съд (СГС) оправда бившия военен министър Николай Цонев по дело за подкуп, както и другите двама подсъдими по това нашумяло дело – съдията Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов. Състав на СГС с председател Иван Коев чете оправдателните присъди днес в 13,30 часа. Това е четвъртата оправдателна присъда на Николай Цонев, макар и на първа инстанция.
Съдът измени и мерките за неотклонение на тримата - от парични гаранции в подписка, както и отмени наложените им забрани да напускат страната.

Тримата бяха задържани при шумна акция на 1 април 2010 г. Бяха обвинени в подкуп – Николай Цонев и Тенчо Попов с посредничеството на Петър Сантиров натискали следователя Петьо Петров да "смачка" разследване срещу "длъжностни лица" за договора на военното министерство за закупуване на военна комуникационна система "Странджа 2". За това следователят получил 20 000 евро подкуп.
При ареста си Николай Цонев бе наречен "абсолютен престъпник" от заместник-градския прокурор Роман Василев. Тогава прокурорът Василев се обърна към Цонев с думите: "Г-н Цонев, обвинен сте в престъпление корупционно... Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като към всеки престъпник – долу на земята". Заради тези му думи и репликата "на разпети петък разпнахме трима" пред медиите, Висшият съдебен съвет му наложи наказание "порицание", а зрителите на БНТ го бяха номинирали за "Гаф на 2010".

Съдът е открил множество нарушения по процедурата по искане и даване на разрешение на специални разузнавателни средства. Тези и други обстоятелства са дали повод на съда да постанови оправдателни присъди. Така накратко председателят на състава мотивира присъдите.

След като чу оправдателната си присъда, Николай Цонев каза пред журналисти, че поръчката по това дело е на изпълнителната власт, а прокуратурата е изпълнител. Цонев каза още, че организатор на всичко е вътрешният министър Цветан Цветанов.
Неговият адвокат Васил Василев заяви, че по време на пледоариите миналата седмица с часове защитата е изброявала нарушения по делото, огромна част от които би трябвало да се разследват ако имаме правова държава. Но това така и не е станало. "Проблемът е, че това, което ние говорим в залата за нарушения на министри, прокурори, съдии и полицаи не става достояние на обществото. Затова ще се случват такива неща, които станаха и по това дело. Защото се води борба не за доказване на извършване на престъпление, а за измисляне на престъпление. Сетете се по това дело какво се приказваше в навечерието на задържането на тримата. Единият си беше позволил, говоря за министъра на вътрешните работи, да поставя ултиматуми на Висшия съдебен съвет, че ще отиде там, когато задържи съдия. Другият, прокурор Роман Василев, обясняваше в разрез с всякаква етика, в навечерието на Великден кого ще разпъва. Ето тези неща не водят до нищо. Върви едно дело, 10 часа говорим в края на делото. Нищо не излиза от това, което твърдим за престъпление на управляващите и на тия, които са в съдебната система. Затова ще има още такива дела и затова ще още толкова много произвол в България, какъвто има и в момента", каза адвокат Василев.

Той припомни, че е направил каквото е могъл срещу този произвол – още в началото на делото е сезирал главния прокурор, завел е и дело в Страсбург.
"Но, когато за тези нарушения се мълчи и никой нищо не прави, когато две години и половина... тук има прокурори, които учавстват по делото, са наясно с фактите за това какво е направено и бездействат, затова сме на това положение. В България продължава симулацията на борбата с престъпността, докато в същото време България се управлява от една организираната престъпна група", категоричен бе адвокат Василев.

По делото се явяваха двама прокурори – Сашо Тотев и заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов. Той днес не бе в зала, оказа се, че е в отпуск. Колегата му Тотев бе много лаконичен: "Ще излезем със становище, когато получим мотивите. Но със сигурност ще протестираме."

По време на пледоариите защитата на тримата заяви, че специалните разузнавателни средства са приложени в нарушение на закона – разрешение за използването им спрямо Петър Сантиров са дадени от Апелативен съд-Бургас, което противоречи на НПК. А председателят на Окръжен съд-Пловдив пък е бил подведен да разпише СРС-та срещу Тенчо Попов с оперативната уж информация, че последният щял да извърши престъпление на територията на Пловдив. Това е написал в искането си Роман Василев, но думите му бяха опровергани от ДАНС и МВР, които пред съда писмено заявиха, че не е имало такава оперативна информация.
Освен това защитата твърди, че Роман Василев не само е изготвял искането до вътрешния министър за прилагане на СРС, но и сам си ги е разпореждал.
Бяха изтъкнати  и други нарушения, например че основният прокурорски свидетел Петьо Петров е подписал декларация по чл. 12, ал. 2 от ЗСРС, с която дава съгласие да бъде подслушван. Но, според този текст от закона, това може да стане, само ако животът и имуществото му са заплашени. А пред съда Петров отрече да са му отправяни заплахи.

Интересни подробности има и около плика с 20 000 евро, които Тенчо Попов е дал на Петьо Петров. Оказва се, че върху въпросния плик има отпечатъци само на свидетеля Петров и на следователя по делото за подкуп Красимир Кръстев. Не е ясно защо няма отпечатъци и на Попов, който е обвинен в даването на подкупа.
Не само това, но е открит отпечатък на Петьо Петров в сгънатата част на плика, където човек може да остави следи само ако го е отварял. А Петров твърди, че не е отварял плика. И не на последно място – основният прокурорски свидетел е предал плика (с чисто нови 100 банкноти от по 200 евро, с почти последователни номера) на следователя Кръстев 90 минути, след като ги е взел. Закъснението той обяснява с това, че бил в ДАНС, за да му махнат записващата техника. Но справка в ДАНС показва, че лицето Петьо Петров този ден (на 1 април 2010 г.) нито е влизал, нито е излизал от агенцията.

По време на пледоариите си прокуратурата призна, че доказателствата срещу Николай Цонев са косвени. Но поиска 7 години затвор за него и за Тенчо Попов, а за Сантиров - шест години лишаване от свобода. Прокуратурата смята, че няма проблем със законността на СРС-тата, защото имало практика на Върховния касационен съд за местната подсъдност. Дори дадоха за пример – по време на разследването Петър Сантиров бил казал, че няма да говори вече по телефона с Петьо Петров, защото всички в Съдебната палата говорели, че се подслушва съдията Панайот Генков (става дума за случая отпреди няколко години, когато Панайот Генков и Ангел Христов се оказват в едно и също заведение, на различни маси). А фактът, че СРС-та срещу Сантиров били "поръчани" в Бургас и информация за това не е изтекла, бил достатъчно красноречив защо не е поискано разрешение от София.
Прокуратурата защити и основния си свидетел Петьо Петров, който бе определен като надежден. На това защитата извади множество сигнали, които са били депозирани срещу "надеждния свидетел", но са потънали в небитието.

Присъдата на СГС може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред въззивната инстанция.

 

 


Още по темата

Жалба в Страсбург срещу невъзможността майките да родят у дома си с медицинска помощ

Предишна новина

Свидетел по делото срещу имамите в Пазарджик се оплака, че е тормозен от ДАНС

Следваща новина

Коментари

57 Коментара

 1. 57
  иван | нерегистриран
  0
  0

  Да не намеквате нещо за прокурора?Кажи си го без заобикалки!

 2. 56
  тошо | нерегистриран
  0
  0

  Тази държава ще се оправи само ако има здраво мислищи магистрати,с безупречен морал и съвест,които не се спират пред нищо,и най-вече пред пачките със зелени"гущери",и за 1-2 години запълнят арестите и затворите със свои бивши колеги, а после да погнат такива като г-н Цонев,г-н Попов и пр.Дали има все още такива магистрати ???

 3. 55
  ПОС | нерегистриран
  0
  0

  Да, видя се как праворазраздават пловдивските съдии по делото на съдия Тодорова срещу Цветан Цветанов. Щом като и обемът на работата може да бъде преценен по данните в медиите налага се извод, че не конкретния случай, а положението на страните и общественото желание да има виновен на всяка цена са от голямо значение.  На това му викам независим съд - от него нищо не зависи. От изнесената статистика за наказателната политика премията при облог за оправдателна присъда очевидно е много висока. Разбира се, възможно е и полицаите и прокурорите да са си свършили брилятно работата, ама дали? Ако е така, можем да предложим ноу-хау ако не в чужбина, където 20-30 % оправдателни присъди е прието за нормално работеща система, то поне за знаковите дела. Странно защо именно по тези дела целият капацитет на полицията и прокуратурата се оказва недостатъчен. Ако е взето най-доброто, явно процентът оправдателни присъди 0,.. е резултат на обвинителния уклон у съдиите. Това някак не се връзва с критериите за безпристрастност.

 4. 54
  Цонев каза още, че организатор на всичко е вътрешният министър Цветан Цветанов. | нерегистриран
  0
  0  Клеветнико! О, друже мил! На теб посвещавам един сонет на Шекспир по темата за кочината ...

  Преводът е на Валери Петров  Зова смъртта. До гърлото съм сит

  заслугата да виждам просекиня,

  и глупостта - в костюм със бисер шит,

  и честността - удавена във тиня,

  и простият език - немил-недраг,

  и пъченето - признак за наука,

  и чистото моминство - във бардак,

  и почестите - пръскани наслука,

  и нрава строг - покварен от властта,

  и гордото достойнство - на заплата,

  и творчеството - с вързани уста,

  и правдата - във служба на лъжата.

  Охотно с тази смрад се бих простил,

  но как да те оставя, друже мил?

 5. 53
  Съдия до пловдивчанина под мен | нерегистриран
  0
  0

  Ей, това съдиите в Пловдивския окръг са голямо нещо, да знаете, те са "най-умните, най-кадърните", най-големите любимци на изпълнителната власт, най-послушните, и не на последно място "титаните на правната мисъл"...пълен смях, ахахахаха

 6. 52
  ********************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 51
  иван | нерегистриран
  0
  0

  Егати граматическата препирня се вихри...и както винаги важното някак си се замете под килима. Един приятел казва, че във форумите сносни са първите 10-15 поста, оттам насетне става боза.

 8. 50
  Мнение | нерегистриран
  0
  0

  Че СГС ще ги оправдае, беше ясно още преди началото на делото... Опитахме се с колеги още при насрочване на първото заседание да се хванем на бас, че и тримата ще бъдат оправдани, защото Цонев е бивш министър от Тройната коалция, Попов е бивш шеф на кабинета на финансовия минисър, а Сантиров е съдия от СГС. Нищо не стане : всички дружно решихме,че делото е предрешено. А от СГС го точиха цели 3 години и имитирайки активност, проведоха сума ти заседания. Такова дело в ПОС щеше да завърши за около 6 месеца, хайде max. 8 месеца. Ама софийският съдия реши да прави "делото на десетилетието". Нищо не стана, а последните изявления на Попов за старите каймета и това,че Цонев не познава другите двама предизвикаха смях и иронични усмивки в залата...И в пловдивчани...

 9. 49
  интересно | нерегистриран
  0
  0

  Явно прокуратурата в безсилието си да се защити достойно с факти и обстоятелства, брои граматическите грешки на колегите следователи, които не без основание роптаят срещу некадърните господари на досъдебното производство.Наистина сте жалки господа прокурори. Некадърността Ви е повече от фрапираща.

 10. 48
  Information | нерегистриран
  0
  0

  "http://news.plovdiv24.bg/391151.html"

 11. 47
  следовател 4 до колегата 3 | нерегистриран
  0
  0

  Защо изобщо им обръщате внимание ,колега?!!!Високомерно обсъждат правописните и стилистични грешки,сякаш следователите сме прокажени,а не колеги!!!Безпардонното отношение не е признак нито на професионализъм, нито на добро възпитание!Сега,излизайки от бон-тона, ще отправя един апел към седящите отдясно на Отца-вижте си ненаписаните с години мотиви,протаканията,обръщането на залите,където людете чакат справедливост на Капалъ Чаршъ /в повечето случаи умишлени,макар и неизвестни на широката общественост!/,па тогава посочвайте и заклеймявайте единствено виновните за хала на съдебната система в страната ни,а именно следователите.Не всички сме маскари!

 12. 46
  не е истина | нерегистриран
  0
  0

  Много се извинявам, че и аз се намесвам по Вашия спор, но правописа Ви наистина е отчайващ.

  =================

  Е те това наистина е много грамотно. Особено откъм членуването.

 13. 45
  до съдия | нерегистриран
  0
  0

  Ти си съдия, колкото аз пожарникар.Да не си състудент с Б.Б.?

 14. 44
  Съдия до "следовател" | нерегистриран
  0
  0

  Много се извинявам, че и аз се намесвам по Вашия спор, но правописа Ви наистина е отчайващ. Лично аз се съмнявам, че сте следовател...

 15. 43
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.