Съдът оправда Румен Петков

Съдът оправда Румен Петков
Румен Петков в съда

Софийският градски съд (СГС) оправда в четвъртък бившият министър на вътрешните работи Румен Петков по обвинение за осветяването на тайния агент Алексей Петров. Председателят на състава Алексей Трифонов обяви, че Петков е съобщил пред агенция "Фокус" името на Петров, но без да казва в какво качество.
На излизане от залата прокурорът по делото Румяна Раденкова каза, че първо ще се запознае с мотивите на съда и после ще реши дали да протестира решението пред въззивната инстанция.
Алексей Петров беше огласен като таен сътрудник на спецслужбите на 27 март в разгара на скандала в МВР, довел до оставката на Румен Петков като вътрешен министър (2005 г. - 2008 г.).
По време на изслушването в парламента на бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов стана известно, че в края на 2006 г. като министър Петков се е срещал с Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви. Срещата била организирана от Алексей Петров. Според депутати, присъствали на заседанието, Танов не бил посочил в какво качество Петров е организирал срещата.
Няколко часа след изслушването на Танов, агенция "Фокус" съобщи: "Бившият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма Алексей Петров е организирал и присъствал на срещата на министър Румен Петков с бизнесмените от Дупница Пламен Галев и Асен Христов. Това е казал пред депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Ваньо Танов, бивш директор на ГДБОП".
В коментар пред агенцията Румен Петков каза: "Политическата низост на един общински съветник от ГЕРБ, провалил се кандидат-кмет на Русе, доведе дотам да бъде разкрита самоличността на един офицер на прикритие, който аз съм наследил в министерството и който е работил с министри преди мен и е бил отличаван за добрата си работа в полза на държавата. Политическата спекулация... нанесе удар и върху агенцията, защото този наш служител днес е служител в ДАНС."
След изказванията му от вътрешната комисия към парламента обявиха срещата Петков-Галеви за нерегламентирана. В края на април вътрешният министър подаде оставка и стана депутат.
Междувременно Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за издаване на държавна тайна (чл. 359 от Наказателния кодекс). Наказанието е до две години затвор или пробация.
В края на май Румен Петков се отказа от имунитета си по настояване на прокуратурата. Разследването продължи шест месеца и едва на 20 октомври СГП му повдигна обвинение за "осветяването" на агента Петров.
На 1 ноември държавното обвинение внесе в съда предложение бившият вътрешен министър да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание - глоба от 500 до 5000 лева. Според НК това е възможно, когато за престъплението, по което човек е обвинен, се предвижда до три години затвор за умишлено деяние и до пет години за непредпазливо.
Така се стигна до датата 20 ноември, за когато бе насрочено делото срещу Петков.
Сутринта журналисти се събраха в Съдебната палата и чакаха началото на процеса. Никой не предполагаше, че Румен Петков ще се яви, защото законът му позволява да не присъства лично. Но точно в 9.15 ч. (четвърт час преди началото на делото) той пристигна, придружен от адвокат и охрана. Отказа да отговаря на въпроси преди процеса, но не се възпротиви да бъде сниман.
Процесът тръгна при закрити врати, тъй като има материали, които са държавна тайна. Само 20 минути след началото приключи. Прокурор Раденкова каза, че е поискала глоба около средния размер, т.е. към 2500 лева. Самият Петков не се признал за виновен.
След още 45 минути съдия Трифонов обяви решението си – невинен.
"Аз съм със съзнанието, че не съм извършил каквото и да е нарушение и съм го заявявал многократно. Надали делото ще повлияе на самочувствието ми, но на името ми – сигурно", бяха единствените думи на Румен Петков, след като чу присъдата. После си тръгна. Така приключи, поне засега, сагата около "осветяването" на Алексей Петров.
 

 


 

 


Трима ще се състезават за поста шеф на СРС

Предишна новина

Кабинетът одобри проектозакон за амнистията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.