Съдът потвърди спирането на туристическите дейности в Ропотамо


Поне едно нагло нарушение на закона близо до морския бряг ще бъде санкционирано. Върховния административен съд остави в сила решението на Административния съд в Бургас, с което се потвърждава незабавното спиране на всички дейности, свързани с услугата "Разходка с лодка по река Ропотамо в резерват "Ропотамо".Услугата се извършва от "Венис Марина" ЕООД, а заповедта за спиране на дейността е издадена от РИОСВ-Бургас през април, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Екоинспекцията е издала и заповед фирмата да освободи имот - изключителна държавна собственост, както и да предаде обектите, които използва без правно основание."Венис марина" е избрана да оперира на брега на Ропотамо през октомври 2012г. от тогавашния директор на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, след като спечелва два спорни конкурса (с по един кандидат) - за "Разходка с лодка в река Ропотамо" и за "Ползване на "Бар-грил Ропотамо". Договорът е бил с давност до края на 2017г.Концесията обаче е прекратена през лятото на 2014г. от регионалната екоинспекция (и следващия неин директор), която сама обявява първоначалния си конкурс за нищожен. "Венис марина" обжалва заповедта за предварително изпълнение пред Административния съд в Бургас, който обаче отхвърля жалбата. Върховният административен съд също потвърждава незабавното спиране на всички туристически дейности на "Венис марина" в резервата.

Бар на края на резервата

През 2013г. мястото попадна във фокуса на медиите, след като "Бивол" разкри строителни дейности и изливане на бетон покрай Ропотамо, въпреки категоричната законова забрана за подобни действия в резервата. По това време на брега на реката бяха ремонтирани и боядисвани и туристическите лодки, което създаде съмнения за замърсяване на Ропотамо с бои, масла и отпадъчни смеси.В последствие МОСВ и РИОСВ - Бургас изпаднаха в противоречие за това законни ли са конкурсите и ремонтните дейности там. Тогавашният ремонт на "бар-грила" показва нагледно административния абсурд, според който строежите в центъра на населени места трябва да минават процедури за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), докато ремонтните дейности в защитени територии не подлежат на никакъв контрол.Разследването на "Бивол" показа още, че фирмата, която стопанисва лодките по Ропотамо е свързана с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис – Таки. Тогавашен управител на фирмата е Здравко Казаков, а към днешна дата компанията се управлява от Иван Лещарски и Христо Атанасов. Собственик на "Венис Марина" е регистрираната във Великобритания "Стоименов груп лимитид" ООД. Според "Бивол" нейн собственик е свързаният с Георги Илиев бизнесмен Веселин Стоименов, който е поел част от бизнеса на ВАИ Холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през 2005г. "Стоименов груп лимитид" е едноличен собственик и на "Ер Ви Инвестмънт" ЕООД, която пък си партнира с Христофорос Аманатидис – Таки в несебърската фирма "Интертур", показва Търговският регистър.

Инспекцията с най-много директори

Заповедта за незабавното преустановяване на дейността на "Венис марина" на брега на Ропотамо идва в първия ден след встъпването в длъжност на новия директор на местната екоинспеция - Тонка Атанасова. Тя е поне петият човек, който се завърта на този пост в последните две години, след като свързаният с ГЕРБ Бойчо Георгиев беше отстранен от министъра на околната среда от кабинета на БСП и ДПС Искра Михайлова именно заради скандала "Ропотамо". Впоследствие за управлението на бургаското РИОСВ временно отговаряха Антоний Иванов и Таня Манолова, а институцията проведе два неуспешни конкурса за нов директор.

Руска правозащитна група прекрати дейността си заради репресивен закон

Предишна новина

Осъдиха Сейф ал Ислам на смърт

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.