Съдът уважи искане на прокуратурата за арест и последваща екстрадиция в САЩ на руски гражданин

Съдът уважи искане на прокуратурата за арест и последваща екстрадиция в САЩ на руски гражданин

Варненският окръжен съд уважи искането на Окръжната прокуратура и определи временно задържане под стража до 60 дни на руски гражданин с последваща екстрадиция в САЩ на руския гражданин, издирван  за компютърни измами за поне 7 млн. долара. 

38-годишният гражданин на Русия се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара. Престъплението е извършено в периода от септември 2014 год. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския Наказателен кодекс.

Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна. Първоначално той е бил задържан за 24 часа, след което Окръжната прокуратура го задържа за срок до 72 часа, до изтичането на които  издирваният трябва да бъде доведен пред съда за произнасяне по искането на прокуратурата за временното му задържане за срок до 60 дни, определен в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ.

Междувременно Окръжната прокуратура във Варна е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ с цел събиране на веществени доказателства по наказателното преследване в САЩ, което не е погасено по давност. 

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Главният прокурор поиска имунитета на шест народни представители

Предишна новина

БСП ще сезира ВАС и президента за концесията на летище София

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  2 | нерегистриран
  4
  -2

  опитайте САЩ да ви изпълнят молба за правна помощ... тате ще ми купи колело, ама друг път

 2. 1
  Виктория Маринова от Новата съдебна палата във Варна | нерегистриран
  6
  -1

  Този казус ще стигне не до Генералния секретар на ООН, а до съвета за сигурност! Да види целия свят, що е то българска независима съдебна власт и въобще има ли такава?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.