Съдът в Добрич е допуснал да бъде разкрита тайната на произхода на осиновено лицеОкръжният съд в Добрич е допуснал да бъде разкрита тайната на произхода на осиновено лице, което е потърсило информация за биологичните си родители по здравословни причини. Семейният кодекс дава възможност на навършилите 16 години осиновени да поискат информация за биологичния си произход по съдебен път, "когато важни обстоятелства налагат това".

Окръжният съд в Добрич е счел, че са налице достатъчни основания тайната на произхода да бъде нарушена, тъй като е необходимо проследяването на наследственост при хронично заболявание. В мотивите си съдът посочва, че при наличие на данни за генна обремененост, фамилната анамнеза способства възможностите за лечение, особено през последните години, с навлизането на съвременни високотехнологични методи, основани на генетиката. (

Съдът се е позовал и на практиката на Европейския съд, според която правото на достъп на осиновените деца до данни за биологичните им родители е широко признато. 

Властта може да се разпадне заради Истанбулската конвенция

Предишна новина

Стотици протестираха във Варшава срещу предложените ограничения на абортите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.