Съдът в Кърджали върна книжката на Лютви Местан

Съдът в Кърджали върна книжката на Лютви Местан
Местан след катастрофата, снимка: бТВ

Кърджалийският окръжен съд е отменил прокурорското постановление, с което на Лютви Местан бе отнета шофьорската книжка. Местан е обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април на разклона за село Загорско край Кърджали.
 
"Съдът е приел, че единственият мотив, с който се обосновава постановяването на тази ограничителна мярка от прокурор при Окръжна прокуратура - Кърджали е, че същата се взема с цел да бъде осуетено извършването на друго престъпление от обвиняемия. Приел е също, че разпоредбата на чл. 69а, ал. 1 НПК не се прилага императивно при обвинение за извършено престъпление по Глава единадесета, Раздел ІІ от Особената част на Наказателния кодекс, а е законова възможност за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство, която преценка винаги е индивидуална, с оглед обществената опасност на разследваното деяние и обществената опасност на обвиняемия, като в настоящия случай от събраните до момента данни по делото не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност, и в обжалваното постановление не е налице яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на обвиняемия", гласи съобщението на Окръжния съд.
 
Определението е окончателно.
 
След тежката катастрофа, довела до смъртта на 6-месечно бебе и пращане в болница на неговите родители и по-голямото им дете, политикът бе задържан за 24 ч., след което прокуратурата му наложи гаранция от 10 000 лв., която беше отменена от съда, тъй като липсвали доказателства за доходите му. В петък прокуратурата за втори път му наложи същата гаранция от 10 000 лв., след като събра необходимите доказателства за имущественото му състояние. Сега той може пак да обжалва мярката пред съда. Прокуратурата му отне и шофьорската книжка, което бе обжалвано от Местан. 
 
Той има и забрана да напуска страната, като това е единствената мярка, която той все още не е обжалвал. 
 
Според обвинението лидерът на ДОСТ е нарушил 2 разпоредби на Закона за движение по пътищата. Първата е, че при завой за влизане в път с двупосочно движение шофьорът трябва да навлезе по възможно най-краткия път в дясната лента. Втората предвижда, че шофьорът, приближаващ се към кръстовище, трябва да се движи с такава скорост, че при необходимост да може да спре и да пропусне участниците в движението, които имат предимство.
 

Още по темата

В Сърбия повишихме дисциплината на длъжниците с извънсъдебните събирания на дългове от комунални услуги

Предишна новина

Красимир Шекерджиев предлага преразпределение и оптимизиране на щатове в районните съдилища

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 17
  ************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 16
  | нерегистриран
  2
  -5

  :) Верно е тролче! И тоя дето се пише съдия и тоя дето бил от МВР. И то един и същ трол! От един компютър. И как само му личи, че нищо не знае ни за ПРБ нито за Съда, а още по-малко за времената, когато изпълнителната власт диктуваше на прокурорите (преди точно 30 год.). Затова и истински съдия, освен тия от ССБ (т.е. под 1% от съдиите) никога не би поискал обвинението да е в ръцете на политиците - точно судиите първи ще пострадат и то почтените!

 3. 15
  Съдия не може да бъде колега на прокурор | нерегистриран
  9
  -8

  Колкото и да ви се иска да се присламчвате към нас, не става! Личат ви чертите от каскетите в ПРБ

 4. 14
  МВР5 | нерегистриран
  8
  -7
  До коментар #9 от "ПРБ2 | нерегистриран":


  В Конституцията пише така, цървул такъв!

  Прочети закона, надут съдийски пуяк...

  На тебе че ти сложим голема фуражка - да се виждаш отдалеч.

 5. 13
  МВР4 | нерегистриран
  8
  -5
  До коментар #12 от "ПРБ3 | нерегистриран":


  Вярно, подведох се - личи, че е от тровете на Лизан-а и Брадан-а, дето много искат да ни сложат под шапката на кукувците от изпълнителната власт и тогава да видиш политически поръчки и беззаконие ...

  Съжалявам, ако съм засегнал неволно съдийската гилдия.

  Айде, идвайте при нас, че ви чакаме. Ше има строй се, преброй се, равнис, мирно... надути прокурорски пуяци.

 6. 12
  ПРБ3 | нерегистриран
  5
  -8
  До коментар #10 от "До 9 | нерегистриран":
  Тоя по-долу не е съдия колега! Скапан вмирисан трол е! Платено куче, което трябва да лае срещу ПРБ, за да си изкара сребърниците! Не е магистрат въобще. Смърди на трол!  Вярно, подведох се - личи, че е от тровете на Лизан-а и Брадан-а, дето много искат да ни сложат под шапката на кукувците от изпълнителната власт и тогава да видиш политически поръчки и беззаконие ...

  Съжалявам, ако съм засегнал неволно съдийската гилдия.

 7. 11
  | нерегистриран
  9
  -3

  Както е тръгнало, защо не вземе да поиска да бъде прекратено и досъдебното производство срещу него? Току-виж се получи...

 8. 10
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ПРБ2 | нерегистриран
  7
  -10  В Конституцията пише така, цървул такъв!

  Прочети закона, надут съдийски пуяк...

 10. 7
  | нерегистриран
  11
  -4

  След като се отнема временно СУМПС, определено мярката е с оглед извършване на престъпление по транспорта, не срещу използването на ядрената енергия за мирни цели, не ли?След като не е екс леге ,а пише, че при смърт и телесна повреда прокуратура „ може” да отнеме, а в НПК няма др.предпоставки,не значи по интуиция на прокурора. Преценката е в тежестта— брой и вид нарушения на ЗДвП според повдигнатото обвинение, причинения резултат.Ами мъртво бебе на 6 м е резултатът.Една жертва.Иначе обикновен резултат?Дали?.6 месечен резултат.Не е ни искан, ни допускан, естествено, но престъплението по състав си е такова.Зависи от справката на водача, за това няма данни, не става ясно.

  А иначе, в човешки план, нормален човек трудно би се качил да управлява дълго време след такова нещо.

 11. 6
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 4
  ПРБ | нерегистриран
  18
  -16

  Колеги съдии, кажете нещо, друг път сте много устати и компетентни ...

 13. 3
  | нерегистриран
  26
  -5

  Такива съдии направиха и съд и закон за посмешище, заради такива създания "съдия" стана срамна дума! Местан че е нагла твар е ясно, но че тия измекяри в черни тоги са се насрали от мерак да покажат кучешката си природа вече е болезнено очевидно!

 14. 2
  ., | нерегистриран
  21
  0

  Какви са тези окръжни съдии

  Всички окръжни съдии в България ли са такива

  Ох отчайващо е

  Не миже ли нещо да се направи срещу тези окръжни съдии

  Заплата взимат, хляба ни ядат

 15. 1
  ОС-Кърджали | нерегистриран
  24
  0

  Местан ефенди, ай сиктир! Гаранция - йок. Сега книжка? Въй, въй, въй!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.