Съдът в Страсбург: Арестът на Немцов е незаконен


Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес, че Русия е нарушила правата на опозиционния лидер Борис Немцов, като го е арестувала и задържала за две седмици след антиправителствена демонстрация.

Според съда в Страсбург арестът на Немцов след разрешен от властите опозиционен митинг в Москва на 31 декември 2010 г. е бил "произволен и незаконен".

Съдът нареди Русия да плати обезщетение от 26 000 евро на Немцов и 2500 евро разходи.

Според руската полиция опозиционерът е скандирал антиправителствени лозунги и е оказал съпротива при ареста.

Съдът заяви, че скандирането на антиправителствени лозунги е част от правото на свобода на словото на Немцов и че действията на властите имат "сериозен потенциал" да възпират руснаците "от участие в демонстрации и открити политически дебати".

Това е второто постановление на ЕСПЧ срещу Русия днес след решението за плащане на обезщетение на акционерите на несъществуващата вече петролна компания ЮКОС.

Кметът на Видин Герго Гергов е бил задържан след проверка на ДАНС, наложена му е 24-часова мярка за задържане по Закона за ДАНС. По-рано днес служители на агенцията са проверили кабинетите на Гергов и на заместника му по хуманитарни дейности и социална по

Предишна новина

8 години затвор получи мъж, забил нож в сърцето на опонент при пиянска свада

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.