Съдът в Страсбург одобри забраната на бурките


Забраната за носенето на бурки на обществени места е необходима за демокрацията, сочи решение на Съда по правата на човека в Страсбург.

Съдът постанови, че ограничението цели да гарантира социално сближаване, "защитата на правата и свободите на другите", и че такова е "необходимо в едно демократично общество", се казва в официалното изявление.
Решението е цитирано от медии в Белгия.
Съдът се е произнесъл по жалбите на две жени, които живеят в Белгия и които твърдят, че носенето на покривало, скриващо лицето им, е част от тяхната вяра, нуждата им от себеизразяване, свободата им и личния им живот.
От 2011 г. в Белгия е в сила закон, който забранява носенето на обществени места на облекло, закриващо лицето. Нарушенията може да доведат до глоби или лишаване от свобода за период от седем денонощия.
Съдът в Страсбуг постановява, че това ограничение не е в противоречие с правото за личните свободи и свободата на вероизповедание.
Според съда въвеждането на такава забрана е целесъобразно в обществата, които желаят да запазят възможностите за съжителстване.
Франция бе първата европейска страна, която забрани никаба през април 2011 г. През май Австрия също забрани облеклото, напълно покриващо лицето на жените, като бурките.

Съдът обяви за нищожно разрешението за надстрояване на "Маринела"

Предишна новина

България се срина в класация за право на собственост

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.