Съдът в Страсбург осъди България заради провалено разследване, довело до нарушаване правото на живот


Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по чл. 2 от Конвенцията за защита праватана човека - нарушено право на живот, за провала на властите да разследват смъртта на мъж, убит при въоръжен грабеж.
Жалбоподателите, Генка и Методи Зашеви, живеят в София. Те се оплакват от неефективността на властите да разследват убийството на сина им, Ивайло Зашев, прострелян и убит при въоръжен грабеж на къщата на леля му в Ставерци. Съдът присъди общо 20 000 евро на двамата жалбоподатели, и 4000 евро разноски по делото.
Йонко Грозев, адвокат по делото, коментира: "Делото Зашеви срещу България е прекрасна илюстрация на проблемите на България в борбата с организираната престъпност. То хвърля светлина и върху изключително актуалния спор в момента, съдът, или разследването са виновни за липсата на ефективни присъди по тежки престъпления, особено такива свързани с организирана престъпност. В конкретния случай, отговорът съвсем категорично е – разследването. По принцип, за да приеме Европейски съд, че има нарушение на правото на живот в резултат от неефективно разследване, пропуските трябва са наистина много съществени. В решението си по делото Зашеви, Европейски съд приема именно това. Съдът е посочил цяла поредица от изключително съществени пропуски в разследването. Не са иззети проби и доказателства от местопрестъплението, проектила и гилзата от изстрела, с който е убит г-н Зашев, са изпратени за експертиза в МВР, където са загубени преди да бъдат изследвани, конфискуваният автомобил не е изследван своевременно, върху ключов свидетел на обвинението е оказан незаконен натиск от страна на полицията да свидетелства по определен начин, разпознаването на заподозряните е проведено в нарушение на приложимата процедура, не е предоставена защита на важен свидетел. За капак, цялото разследване се точи в продължение на седем години. Резултатът, няма нито едно годно доказателство, доказващо вината на подсъдимите, и те естествено са оправдани от съда".

 


 

 


Атанас Славов отлетя, както и живя - СВОБОДЕН

Предишна новина

Mazal tov!* за Katarzyna Estate

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  0
  0

  противоречива съдебна практика на ВКС

  1.съгласно решение по н.д.415/1955г.ВС/воен.отд./за молби писма сигнали жалби до властите не се носи отговорност за обида и клевета дори когато изнесеното се окаже невярно.

  2.според р. гр.д. 267/98г.4,ВС издателя на печатното издание отговаря за публикацията

  3.й по р.гр.д.179/97г.ВС издателя носи отговорност за публикация

  4.по н.д.50/00г.ВС прокурора от ВКП не подържа обвинението изказал съм мнение. ВС оставя в сила р. внох.д.358/99г.Ос враца по нох.д. 522/98г.врачански р. съд ОСЪДЕН Е на ЛИШАВАНЕ ОТ СБОБОДА и 2516 лв. неим. щети ЧИТАТЕЛЯТ на в-ка заради написано открито писмо до гл. прокурор за безчинства в града.

  издателя е свидетел на обвинението.гл. прокурор прави искане 1377/08г. за възобновяване на решение ВС оставено без разглеждане с н.д.258/98г.2 н.о

  налице доказана противоречева практика ВС, нарушени права КРБ,конвенция-право на мнение

  недопустимо е една присъда противоконституционна противозаконна противоречева на практиката на ВС и правната доктрина да запази свето действие само защоте е влязла в сила независимо от нейната неправилност Може би следва ЕвроСъда

 2. 2
  Веско | нерегистриран
  0
  0

  анархия + безнаказаност от закона

  + големи заплати = на булгарско правораздаване

  й народа ще плаща 20000 те хил. евро

 3. 1
  Касандра | нерегистриран
  0
  0

  Така ще е, като не е отишъл Пламен Стоилов от ВСС да им даде указания!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.