Съдът върна Иван Ванчев като окръжен прокурор на Хасково

Съдът върна Иван Ванчев като окръжен прокурор на Хасково
Иван Ванчев

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 26 юли м.г. за отстраняване на Иван Ванчев като окръжен прокурор на Хасково. С това практически Ванчев се връща обратно на ръководния му пост.

Решението на ВАС е от 13 март т. г., произнесено по жалба на Иван Ванчев срещу решение на тричленен състав от ноември м.г., с което се потвърждава решението на ВСС за отстраняването му, мотивирано с образувано срещу Ванчев наказателно производство. Казусът с отстраняването на Ванчев е част от един актуален скандал, който тресе прокуратурата и Висшия съдебен съвет от доста време насам. Иван Ванчев, както и другият отстранен от поста си – апелативният прокурор на Бургас Емил Христов са главни действащи лица в лобисткия скандал, в резултат на който бе поискано дисциплинарното уволнение на Камен Ситнилски като член на ВСС. По една случайност, решението на съда за връщането на Ванчев на поста му става известно днес, докато ВСС взема решение по искането за уволнение на Ситнилски.

С решението си петчленният състав на ВАС приема, че практически срещу Ванчев няма и никога не е било образувано наказателно производство, както твърди прокуратурата и както са приели последователно Висшият съдебен съвет, а след това и тричленният състав на ВАС.

От представените от прокуратурата доказателства – две постановления на Софийската градска прокуратура и на Софийската апелативна прокуратура (САП) става ясно, че през октомври 2011 г. в СГП е имало образувано досъдебно производство за изнудване по чл. 213а НК, но срещу неизвестен извършител. Това производство в СГП е било прекратено с постановление от ноември 2012 г. Половин година по-късно прекратяването е потвърдено с постановление на САП от 24 юли 2013 г., като обаче с това постановление се указва на СГП да продължи разследването срещу Иван Ванчев за престъпление по чл. 311, ал.1 във вр. с чл. 20, ал. 3 НК. "Малката" подробност е, че въпросното досъдебно производство никога не е било образувано за престъпление по чл. 311, ал.1 НК – нито срещу неизвестен извършител, нито срещу Иван Ванчев. От началото до края по това досъдебно производство Ванчев е бил само свидетел.

В този смисъл искането на прокуратурата за отстраняване на Ванчев на основание образувано досъдебно производство срещу него е очевидно спекулативно. "Незаконосъобразно и необосновано тричленният състав на Върховния административен съд е приел, че дадените с постановлението на Софийска административна прокуратура указания са доказателство за образуване на наказателно производство от общ характер срещу Ванчев. Съгласно чл. 212, ал.1 НПК за това е необходимо издаването на съответния акт, поставящ началото на наказателното производство със съответните реквизити в него", пише в мотивите на петчленния състав.

Истината е, че Иван Ванчев още от началото твърдеше, че предприетата срещу него мярка отстраняване е незаконна именно на това основание - че никога не е имало образувано срещу него дело. Но Ванчев така и не получи възможност да се защити пред ВСС, като изложи тези аргументи, което отчита и петчленният състав на ВАС.

"Съгласно чл. 230, ал. 2 и 3 ЗСВ решението за отстраняване на магистрат от длъжност се взема по искане на главния прокурор на РБ, като не е предвидена специална процедура за това. След като не е предвидена такава, са приложими общите правила на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) съгласно чл. 2, ал.1 от същия.
Искането на главния прокурор на РБ е с дата 25. 07. 2013 г. Постъпило е във Висшия съдебен съвет на 26. 07. 2013 г. Разгледано е на същата дата като допълнителна т.1 и е прието оспореното решение. Жалбоподателят Ванчев не е бил уведомен нито за искането на главния прокурор, нито за образуваното по него производство пред Висшия съдебен съвет.
Допуснато е нарушение на основания принцип на равенство по чл. 8, ал. 1 АПК - всички лица, които са заинтересувани от изхода на производствата по този кодекс, имат равни процесуални възможности да участват в тях за защита на своите права и интереси. Допуснато е нарушение и на чл. 34, ал.1 и 3 и чл. 39 АПК. На жалбоподателя Ванчев не е дадена възможност да се запознае с акта, поставил началото на административното призводство, да вземе становище по него и по доказателствата, които са преценявани от административния орган, както да направи евентуални възражения или искания. Посочените нарушения са съществени, защото са ограничили в пълна степен правото на защита на жалбоподателя в производството по издаване на акт, с който се засягат негови права и законни интереси",  пише в мотивите на петчленката, с председател Георги Чолаков и докладчик Светлана Йонкова.

В този смисъл решението на тричленния състав на ВАС, освен необосновано, е и постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, става ясно от решението на петчленката. "Съдът не е обсъдил всички доводи на жалбоподателя Ванчев за допуснати нарушения в производството по издаване на оспореното решение, както и по отношение на представените доказателства", пише в решението.

Което може да се обобщи и по друг начин – ако ВСС бе дал възможност на Ванчев да се защити и го бе изслушал в производството по отстраняването, вместо да решава като чрезвичайка, може би нямаше да вземе незаконосъобразно и необосновано решение. Случаят "Ванчев" обаче все още не е приключил. Може да се предположи, че по-нататъшната професионална съдба на Ванчев ще зависи от това дали по дисциплинарното производство срещу Ситнилски ВСС ще приеме съществуването на незаконно лобиране при избора на членове на съвета от прокурорската квота.

Още по темата

Две съдийки са дали съгласие да бъдат номинирани за главен инспектор

Предишна новина

ВСС защити свой член от публикация, определена като клеветническа

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  Forever | нерегистриран
  0
  -14

  До коментар [#5] от "ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ":

  Така де, да приложи точно закона!

 2. 14
  външен | нерегистриран
  18
  -6

  Най после се изтри този срам от този човечец.Не Ви ли стана ясно, че всичко срещу Ванчев е тенденциозно и нагласено.За да се образува едно досъдебно производство трябва да имаш доказателства за това. Видя се, че няма, та на какво толкова се учудвате , че е оправдан. Заслужаваше да бъде оправдан, но не му завиждам, че се налага да работи с този главен прокурор, който го предложи за отстраняване. Горе главата г-н Ванчев Вие сте доказан магистрат.

 3. 13
  СЪДЕБНАТА МАФИЯ | нерегистриран
  2
  -17

  Ванчев е замесен в скандала със СРС-та, които записаха как магистрати лобират за избирането на свои приближени за членове на ВСС. Основен лобист за бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски и за прокурора от пловдивската апелативна прокуратура Румен Боев е Ванчев. Той нашумя с частното следене и записване, което бе поръчал на своята приятелка - председателката на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова. На свое заседание ВСС реши да отстрани временно Окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев - като магистрат и от длъжност - по предложение на главния прокурор, Сотир Цацаров. От 24 кадровици, 20 подкрепиха това предложение, 1 беше против, а 3-ма се въздържаха. Обвинител №1 обясни, че е имало образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител през октомври 2011 година, което през ноември 2012 година е прекратено. Служебна проверка посочва, че прекратяването е било необосновано.

  Производството е за закупуване и осигуряване на официален документ с невярно съдържание – диплома за висше образование и предоставянето й на друго лице. Камен Ситнилски реши да не участва в гласуването.

 4. 12
  | нерегистриран
  5
  -18

  Честито! Цирка в съдебната власт продължава!

 5. 11
  Л | нерегистриран
  1
  -19

  До коментар [#10] правилно си написал! И къде е истината тогава?

 6. 10
  | нерегистриран
  11
  -26

  четох решението!Възмутително е тенденциозното отношение на ВАС.Този съд върна всички боклуци в съдебната система и няма оправяне.Кажете ,че греша..

 7. 9
  експерт от ОПАК | нерегистриран
  21
  -3

  До коментар [#2] от "":Като са толкова некъдарни да ги преназначат на други длъжности,ако и там нестават да ги освободят по непригодност.Защо трябва да си харчим парите за такива кадри и то на най-високо ниво?Жалко за инвестициите!

 8. 8
  | нерегистриран
  8
  -21

  Слава, слава, вечна слава на всички магистрати-мафиоти, магистрати-хотелиери, магистрати - номенклатурни кадри на БКП и ДКМС, магистрати - доносници на ДС, магистрати - съпрузи, шуробаджанаци, пияници, кариеристи и с обратни наклонности! Това което правите на българския народ - стократно да висе връща и на вас и на роднините ви до 6-та степен.

 9. 7
  Korumpirani Prokurpori (bivshi chengeta) | нерегистриран
  3
  -21

  Sitnilski i Emil Hristov i te li si platiha po 300,000 za da gi opravdaiat.

  Tolkova godini nosene na kufarcheta s pari...

 10. 6
  | нерегистриран
  27
  -6

  Какво ви е виновен ВАС? По делото е установено, че срещу този човек не се води досъдебно производство (а е остранен именно с този мотив).

  Това става на базата на доказателство издадено от единната и централизирана прокуратура и срещу приемането на което нито ВСС, нито юрк на прокуратурата, нито прокурора от ВАП не са възразили.

  Как точно ви е виновен ВАС? По-интересно е кога СГП изведнъж са осъзнали, че има данни да го образуват срещу явен извършител. Явно когато някой е разбрал какво е станало в съда.

 11. 5
  ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ | нерегистриран
  13
  -21

  ТО ОТ ВАС КАКВО ДРУГО ДА СЕ ОЧАКВА

 12. 4
  ГКПП Капитан Андреево | нерегистриран
  13
  -19

  До коментар [#2] от "":Пълен резил и пълен чувал с пари. Митница Свиленград е под наблюдението на Окръжна прокуратура Хасково.

 13. 3
  TNT | нерегистриран
  10
  -19

  eee, ama varnete gi vsichkite.
  I ostanalite korumpirani igrachi varnete.

  basi i darzavata. Mnogo sa i mcenni tezi izpalnitelni targovci na vlast.

 14. 2
  | нерегистриран
  34
  -2

  Двама юрисконсулти - на ВСС, прокуратурата и един прокурор от ВАП не са имали нищо против Ванчев да си приложи справката от НСлС. Делото е решено.

  На другия ден с постановление на СГП делото е преобразувано срещу Ванчев и е издадена справка, че срещу него ВЕЧЕ ИМА образувано досъдебно производство. Юрк Захариева търчи към съда и иска делото да се върне в зала.

  Повтарям - двама юрисконсулти и един висш прокурор. Толкова си могат.

  Пълен резил.

 15. 1
  Истинският кадровик всъщност е Георги Колев | нерегистриран
  35
  -4

  Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 26 юли м.г. за отстраняване на Иван Ванчев като окръжен прокурор на Хасково. Как се стига до освобождаване на провинили се съдии, прокурори и следователи в България? Отговорът на този въпрос може да се обобщи с една- единствена дума - и лесно и трудно. С това решение Върховния административен съд практически показа кой е най-висшия административен орган на съдебната власт в Република България, неустановен в конституцията.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.