Съдът задължи финансовото министерство да разкрие собствениците на данъчните складове за горива


Министерството на финансите ще трябва да съобщи кои фирми притежават данъчните складове за горива и какъв е капацитетът им, след като бившите депутати Петър Славов и Мартин Димитров ("Нова република") спечелиха дело във Върховния административен съд. Първоначално министерството отказа да разкрие информацията с мотив търговска тайна, затова и в края на миналата година двамата депутати заведоха делото. Решението сега задължава министъра да обяви собствениците в 14-дневен срок.

"Ние обаче настояваме правителството да даде информацията още до петък. Лично Герджиков да се намеси и да кажат кои са собствениците на данъчни складове за горивата, за да знаят хората преди изборите кой е отговорен за скъпите бензин и дизел. Нека потвърдят или отхвърлят нашите съмнения, че може би не става дума за картел, а за монопол", призова Мартин Димитров. Според "Нова република" българите имат право да знаят тази информация преди изборите, за да могат да преценят кой ги е бранил от картела и кой го е прикривал.

От формацията твърдят, че концентрацията в собствеността на данъчните складове пречи на конкуренцията на пазара на горива и така българите плащат всяка година по 1 милиард повече за бензин и дизел. "Тази информация бе крита и от ГЕРБ, и от БСП, и от ДПС. Дори прокуратурата се намеси в защита на картела и призова да не ни бъде отговаряно", допълни Петър Славов.

Трайчо Трайков пък припомни, че вече са минали пет години, откакто КЗК обяви, че има съмнение за картел на пазара на горива. "Пет милиарда лева са откраднати от всеки един от нас, защото плащаме по-скъпи бензин и дизел на картела. По 1 милиард лева всяка година! Там са парите за училища, там са парите за пътища, там са парите за социална политика", каза Трайков. "Настояваме и за търсене на отговорност и разследване, ако се окаже, че властта е съучаствала в кражбата на тези 5 милиарда", добави и Радан Кънев.

Още когато заведоха делото, двамата депутати твърдяха, че проблемът с липсата на реална конкуренция на пазара на горива и наличието на пречки пред достъпа до пазара на вносители от ЕС е повече от очевиден и е отговорен за нереално високите цени на горивата в България. По думите им над 60% от пазара на горива на едро се контролират от рафинерията в Бургас, собственост на "Лукойл".

Елена Йончева завежда дело срещу Бойко Борисов

Предишна новина

Аферата "Фийон" се задълбочава

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.