Съдът задължи Столична община да осигури пряк достъп до информация за чистотата на въздуха

Съдът задължи Столична община да осигури пряк достъп до информация за чистотата на въздуха

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да представи план за засаждане на дървета за 2020 година. Решението дойде след разширено определение по делото за мръсния въздух срещу столичната администрация. Магистратите наложиха и създаването на пряк достъп на гражданите до Системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в реално време на интернет-сайта на Общината и в страницата й във Фейсбук. В решението е записано още, че Столичната община е задължена да мие машинно улиците по два пъти месечно от май до септември, като средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Един път месечно трябва да се мият улиците и от октомври до април, ако времето позволява. Графикът за миене, както и справка за извършеното всеки месец, трябва да се публикуват на сайта на общината.
 
Друго задължение, постановено от съда, е Столичната община да обявява справка за броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона "Първа" и превозни средства до 3,5 тона в зона "Център", които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове.
 
Освен това общината се задължава да обявява ежемесечно на сайта си и справка за броя извършени проверки, мястото, на което са извършени, констатирани нарушения и наложени наказания по прилагането на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на София.
 
Делото за мръсния въздух срещу Столична община бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".

Калин Калпакчиев оправда и бивш депутат от Реформаторския блок за смъртта на 14-годишно дете

Предишна новина

Председателят на ВКС ще решава да получи ли бонус колегата му от АСНС за дейността си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.