Съдът запорира 100 000 лева на бившия следовател Петьо Петров

Съдът запорира 100 000 лева на бившия следовател Петьо Петров

Софийският апелативен съд (САС) е запорирал вземания до 100 000 лева на бившия вече следовател Петьо Петров, които той има да получава от прокуратурата. Запорът е за обезпечение на иск за неимуществени вреди за същата сума от непозволено увреждане, който съденият и оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров е завел срещу Петров в Софийския градски съд (СГС).

Делото все още не е решено от СГС, но през май съдът е допуснал обезпечение на иска на Сантиров със запор на вземанията на Петров от прокуратурата. Следователят напусна системата още през април, въпреки искането на правосъдния министър Христо Иванов ВСС да не го освобождава по негово желание, за да бъде търсене дисциплинарна отговорност от Петров. Повод за такава даде именно окончателната оправдателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов по обвинение в подкуп. В решението си върховните съдии казаха, че делото "Цонев, Сантиров, Попов" е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена именно от следователя.

Преди две седмици Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да спре изпълнението на решението на ВСС за освобождаване на Петров. При напускане на системата следователят трябва да получи и обезщетение от 18 заплати за прослужени години, както и да му се изплати неползвания отпуск. Не е ясно дали той вече е взел тези пари. Отскоро той се записа в Адвокатската колегия във Видин.

След като СГС е допуснал запор на парите му, Петров е обжалвал това определение пред апелативния съд. В жалбата си той твърди, че в определението на първата инстанция липсват данни дали съдът е извършил проверка на допустимостта на иска и на редовността на исковата молба, не са посочени правните основания, въз основа на които е приета вероятната основателност на иска, не е посочено защо обезпечението е допуснато без гаранция. Изложил е съображения и за недоказана от Сантиров обезпечителна нужда.

САС обаче е отхвърлил всички доводи на Петров с изключение на този, че градският съд е допуснал обезпечение без гаранция от Сантиров.

Според чл. 391, ал.2 от ГПК съдът може да задължи ищеца (в случая Сантиров) да представи парична или имотна гаранция, която се определя от съда. Според ал. 3 на същия текст, размерът на гаранцията се определя от размера на преките и непосредствени вреди, които ответникът (в случая Петров) ще претърпи, ако обезпечението е неоснователно.

"Подкрепеността на исковата претенция с писмени доказателства по смисъла на чл.391, ал.1 т.1 ГПК не означава, обаче, безспорност на претендираното вземане на ищеца, а следва да се тълкува като установяване на фактите, които го пораждат. В случая тези факти са налице – въз основа на записка на ответника срещу ищеца е образувано наказателно производство, приключило с оправдателна присъда, но настоящият състав намира, че обезпечението е следвало да бъде допуснато при гаранция съгласно чл.391, ал.2 ГПК, според който съдът може да задължи ищеца да представи гаранция и в случаите, когато искът е подкрепен с доказателства, обосноваващи неговата вероятна основателност", се казва в определението на САС, който допуска обезпечение но при внесена от Сантиров гаранция от 8000 лева.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. Запорът обаче се изпълнява веднага след внасянето на гаранцията от страна на Сантиров.

Още по темата

Прокуратурата образува дело срещу мъж, нагрубил съдия Петя Крънчева

Предишна новина

Прокуратурата се самосезира за фалшиви подписи на лидери на Реформаторския блок

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #18 от "втора, а трета работа не искате ли | нерегистриран":
  Е това е-на другите хора да не им се налага да работят по 16 часа на две места,вклч и в събота и неделя, за да могат да живеят нормално. Две работи-как така-след 8 часов работен ден ти си като пребит от умора, значи в събота и неделя, вместо да си със семейството си, вместо да ползваш както си искаш своето време да работиш. За да имаш заплата, колкото младеж на 26 г "съдия", трябва да забравиш какво е това семейство, лично време, грижи за децата. Да не коментираме и,че съдиите не плаща осигуровки, а учител допълнително плаща над 11 процента от заплатата си за осигуряване, и парите за дрехи не са по 1600 лв, а по около 100 лв-и искат и фактура, и при пенсиониране се плащат по около 3-4000 лв общо, а не десетки хиляди накуп.  съдиите не виждат семействата си събота и неделя, защото полагат извънреден труд, за който до сега никой съдия не е предявил иск.

 2. 18
  втора, а трета работа не искате ли | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #17 от "Павлов | нерегистриран":


  Не забравяйте, че изброените от Вас професии нямат забрана за друга работа, както и на допълнителни доходи от легален бизнес, а на българските магистрати тази дейност е забранена по ЗСВ . Има изкл. с т.н. преподавателска и научна дейност. Много учители и преподаватели дават на частно уроци или по различни школи и си докарват приходи много по големи от тези на магистратите.

  Е това е-на другите хора да не им се налага да работят по 16 часа на две места,вклч и в събота и неделя, за да могат да живеят нормално. Две работи-как така-след 8 часов работен ден ти си като пребит от умора, значи в събота и неделя, вместо да си със семейството си, вместо да ползваш както си искаш своето време да работиш. За да имаш заплата, колкото младеж на 26 г "съдия", трябва да забравиш какво е това семейство, лично време, грижи за децата. Да не коментираме и,че съдиите не плаща осигуровки, а учител допълнително плаща над 11 процента от заплатата си за осигуряване, и парите за дрехи не са по 1600 лв, а по около 100 лв-и искат и фактура, и при пенсиониране се плащат по около 3-4000 лв общо, а не десетки хиляди накуп.

 3. 17
  Павлов | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Trqbva da byde razglaseno i 4e ti hlopa dyskata, idiot skapan  Не забравяйте, че изброените от Вас професии нямат забрана за друга работа, както и на допълнителни доходи от легален бизнес, а на българските магистрати тази дейност е забранена по ЗСВ . Има изкл. с т.н. преподавателска и научна дейност. Много учители и преподаватели дават на частно уроци или по различни школи и си докарват приходи много по големи от тези на магистратите.

 4. 16
  | нерегистриран
  10
  0
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  Кои са магистратите - мафиоти, които го поддържаха да прави кариера, които прикриваха нарушенията му и го пазиха от дисциплинарки, които го спасиха да не бъде уволнен, които му помогнаха да не бъде обвинен и съден, кои са магистратите негови ортаци?

  при тържествена заря-проверка, се споменават бавно и траурно имената

  Христо Д.

  Спас (по гръцки) Ц.

  Борислав (Банкерски)

  Делян Сладкогласни..........

 5. 15
  | нерегистриран
  13
  0

  Кои са магистратите - мафиоти, които го поддържаха да прави кариера, които прикриваха нарушенията му и го пазиха от дисциплинарки, които го спасиха да не бъде уволнен, които му помогнаха да не бъде обвинен и съден, кои са магистратите негови ортаци?

 6. 14
  | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #6 от "информирания | нерегистриран":
  За това е бил пуснат толкова бързо от Съдебната система,за да го надупят за лична сметка.

  най-боли,когато се бръква в джоба на играча...

  Лошото е че този е накаран от един друг негодник да го играе провокатор,но последния е недосегаем и го жертва.

  Няма да се изненадам ако с интернет банкиране сметката евечепразна...

  Ако става дума за парите от обезщетението при напускане на системата, които му се полагат по закон и ако запорното съобщение е получено от бюджетния орган, който трябва да му го изплати (като трето задължено лице), а не от банката, в която е заявил, смятам, че няма опасност парите да се вземат преди решението по деликтното дело. А и за непозволено увреждане несеквестируемост няма. За колкото и да успее да го осъди Сантиров, ще си вземе паричките.

 7. 13
  да нагъзят и прокурорите участвали в това дело | нерегистриран
  19
  -2

  Да платят и те по 100 бона!

  Само така поръчковата прокуратура ще се превъзпита и ориентира към законосъобразен начин на разследване.

 8. 12
  до раздвоената личност на 10 и 11 | нерегистриран
  4
  -6
  До коментар #11 от "да ама не | нерегистриран":
  Цацаров е зависим от Петьо. През него успяха да откраднат КТБ заедно с Пеевски и да прехвърлят всичко на Бисер Лазов. Лазов е близък приятел с един другар на Петьо - Христо Кукев, с който се опитаха да направят имотна измама и да откраднат парцел на Алепу, но номерът им не мина.

  И защо никой не писа, че лелята на Сарафов и братчед му са имали над 2 млн. в КТБ? Откъде са тия пари? Откъде е къщата на Сарафов в Испания?

  И е Куков, а не Кукев. Много добре знаеш. Не съм му фен на Петьо ама поне се нау4и да тролстваш. В тролстването няма лична злоба. Не е професионално

 9. 11
  да ама не | нерегистриран
  20
  -2

  Цацаров е зависим от Петьо. През него успяха да откраднат КТБ заедно с Пеевски и да прехвърлят всичко на Бисер Лазов. Лазов е близък приятел с един другар на Петьо - Христо Кукев, с който се опитаха да направят имотна измама и да откраднат парцел на Алепу, но номерът им не мина.

  И защо никой не писа, че лелята на Сарафов и братчед му са имали над 2 млн. в КТБ? Откъде са тия пари? Откъде е къщата на Сарафов в Испания?

 10. 10
  петьо ойрото | нерегистриран
  22
  -1

  А най-интересното е дали това са парите от обезщетението? Защото преди няколко месеца Петьо подаде молба, с която поиска паричките да му бъдат преведени по сметката на брат му - бившият военен полицай Емо Велков, който сега е един от хората на Цацаров за поръчки в СГП.

  Според това по-скоро са парите от КТБ, които Петьо е успял да спаси.

 11. 9
  | нерегистриран
  28
  -3
  До коментар #6 от "информирания | нерегистриран":
  За това е бил пуснат толкова бързо от Съдебната система,за да го надупят за лична сметка.

  най-боли,когато се бръква в джоба на играча...

  Лошото е че този е накаран от един друг негодник да го играе провокатор,но последния е недосегаем и го жертва.

  Няма да се изненадам ако с интернет банкиране сметката евечепразна...

  20-те заплати не са от неговия джоб, а от нашия. А имаше независима прокуратура до сега трябваше да се образува производство по чл. 282 за всички по веригата - от главен прокурор до играчите във ВСС за всичките им действия и бездействия, за да набавят облага на Еврото, платени от нашия бюджет.

 12. 8
  прокурор | нерегистриран
  28
  -3

  Добре е главният прокурор Цацаров, който позволи Петьо Петров да си получи парите, като блокира образуването на дисциплинарно производство срещу него, да не забравя, че давността за престъпление по чл.282 е по-дълга от остатъка от мандата му. Именно за това беше даден Цветанов на съд, не ли? Още повече, че в случая става дума за особено тежък случай.

 13. 7
  до 6 | нерегистриран
  10
  -1

  Както казваха в казармата , едно време, не толкова отдавна "шъ съ сетиш".

 14. 6
  информирания | нерегистриран
  21
  0

  За това е бил пуснат толкова бързо от Съдебната система,за да го надупят за лична сметка.

  най-боли,когато се бръква в джоба на играча...

  Лошото е че този е накаран от един друг негодник да го играе провокатор,но последния е недосегаем и го жертва.

  Няма да се изненадам ако с интернет банкиране сметката евечепразна...

 15. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.