Съдът запорира имущество на Миню Стайков

Съдът запорира имущество на Миню Стайков
Миню Стайков е с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" и се намира в следствения арест, снимка:БГНЕС

По искане на Специализираната прокуратура, Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) наложи запор над дружествените дялове и банкови сметки на бизнесмена Миню Стайков, както и възбрана над множество негови недвижими имоти в цялата страна – земеделски земи, жилища, сгради. Това съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Специализираната прокуратура поиска тази мярка от съда, за да се обезпечи предвидената в закона конфискация (по реда на чл. 72 от НПК) за престъпленията, за които той е обвинен – ръководене на организирана престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Миню Стайков, синът му Стайко Стайков и още шестима бяха привлечени под наказателна отгонорност на 6 септември 2018 г.

Часове по-късно Специализираната прокуратура представи на съда доказателства за това, че групата е организирала производството на цигари в нелегални фабрики и ги е разпространявала на черния пазар. С действията си участниците са избегнали и плащането на ДДС и са възстановили неследващ се данъчен кредит в размер на 1 016 139 лева при търговска дейност.

По отношение на Миню Стайков съдът прие като обосновано предположението, че участвал в схема за пране на пари. Миню Стайков и още двама от участниците в групата са с наложени мерки за неотклонение "задържане под стража" и остават в следствения арест. Стайко Стайков се издирва.

Още по темата

Никола Груевски е в неизвестност от няколко дни

Предишна новина

Председателят на ВКС се укри от Антикорупционната комисия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.