Съкратеното следствие отърва и убиеца на 7-годишната Дамла от доживотния затвор

Съкратеното следствие отърва и убиеца на 7-годишната Дамла от доживотния затвор
Мехмед Хасан

Съкратеното съдебно следствие стана причина за пореден случай, в който признанията на жесток убиец го спасяват от дожвотния затвор. Става дума за 25-годишния Мехмед Хасан, който през декември 2017 година удуши с голи ръце братовчедка си – 7-годишната Дамла. Това става ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което е потвърдена присъдата на въззивния съд от 25 години затвор за Хасан.

Делото е образувано във ВКС по касационни жалби на подсъдимия и на гражданските ищци и частни обвинители срещу въззивното решение на Апелативен съд – Пловдив.

С присъда на Окръжен съд – Кърджали подсъдимият е признат за виновен в това, че влязъл през нощта в жилището, което обитавали Дамла и майка й и удушил детето. Дни преди това Мехмед открил ключовете за жилището на леля си Седат Муса в своя автомобил и решил да се възползва. Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището. Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. След това увил главата и раменете с тиксо, след което напуснал дома.

Според първата инстанция, убийството е извършено по особено мъчителен за 7-годишното момиче начин и с цел да се прикрие другото престъпление, поради което той осъден на 22 г. лишаване от свобода. Определено е общо наказание лишаване от свобода за срок от 22 г., което на основание чл. 24 от НК е увеличено на 23 години. Хасан е осъден да заплати и обезщетение за претърпените неимуществени вреди на родителите на убитото дете в размер на по 150 000 лв., а на неговата баба – в размер на 100 000 лв.

С въззивното решение на Апелативен съд – Пловдив присъдата е изменена, като на подсъдимия е наложено наказание от 25 години лишаване от свобода.

Според тричленния състав на ВКС касационните жалби са неоснователни. Съдът не приема доводите за явна несправедливост на наказанието, изтъкнати както в жалбата на подсъдимия, така и в тези на частните обвинители. Производството пред първата инстанция е протекло по реда на Глава двадесет и седма от НПК – съкратено съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тях. При тази процедура съдът е длъжен да определи наказанието при условията на чл. 58а от НК (когато определи като най-подходящо по вид наказанието доживотен затвор без замяна, не го налага, а наказанието доживотен затвор заменя с лишаване от свобода). В мотивите на решението на ВКС се посочва: "В конкретния случай замяната на доживотния затвор с наказание лишаване от свобода е извършена в предвидените санкционни рамки на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, т. 5, т. 6 и т. 8 във вр. с чл. 115 от НК от 15 до 30 години. Настоящият касационен състав не споделя възражението на страните за явна несправедливост на така наложеното на подсъдимия наказание както поради развития довод за неговата прекомерност, така и поради изложените съображения за неговата заниженост".

Според върховните съдии, въззивният съд е аргументирал подробно виждането си за изключителната тежест на извършеното от подсъдимия деяние и личната му висока степен на обществена опасност. В пълен обем и с оглед значението им за определяне на наказателната отговорност на Мехмед Хасан са отчетени всички смекчаващи и отегчаващи вината му обстоятелства. От първата категория са чистото му съдебно минало, трудовата му ангажираност, добрите му характеристични данни, личностните му особености и оказаното съдействие на разследващите органи за разкриване на престъплението. От втората категория са наличието на няколкото квалифициращи деянието обстоятелства, безусловно завишаващи степента на обществена опасност както на деянието, така и на дееца, близките роднински отношения между дееца и пострадалата, изпитвала обич, привързаност и доверие към подсъдимия, неин първи братовчед, както и опитът му да инсценира грабеж непосредствено след извършване на убийството.  "При този баланс на смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, въззивният съд е направил законосъобразен извод, че за поправянето на подсъдимия е необходимо наложеното му от първоинстанционния съд наказание да бъде увеличено на 25 години", пишат върховните съдии.

По доводите на страните относно размерите на гражданските искове тричленният състав на ВКС приема, че липсват основания за ревизия на присъдените обезщетения за неимуществени вреди както в посока на увеличаването им, така и за намаляването им.

Темата за приложението на съкратеното съдебно следствие и редуцирането на наказанията на извършителите на тежки умишлени престъпления е на дневен ред както в обществото, така и сред депутатите в парламента. Повод за това станаха други тежки криминални инциденти от последния месец - изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря, както и убийството и разчленяването на труповете на възрастна двойка, чийто останки бяха намерени край Негован. След разкриването на двете зверски престъпления, извършителите направиха пълни самопризнания, което автоматично отмени възможността на съда да наложи най-тежкото наказание – доживотен затвор, като всеки един от тях може да получи максимум 30 години "лишаване от свобода".

В тази връзка първо депутатите от БСП, а после и колегите им от ВМРО и ВОЛЯ депозираха в деловодството на Народното събрание три идентични законопроекта, които целят възстановяване на разпоредба на чл. 369а в Наказателно-процесуалния кодекс. Целта е отпадане на съкратеното следствие за извършителите на умишлени убийства и нанасяне на тежки телесни повреди. Малко по-късно и депутати от ГЕРБ внесоха отделен законопроект, с който предвиждат този институт да остане, но съдът да не бъде задължен да намали наказанието на провинилия се, когато си е признал, а да определя наказанието по вътрешното си убеждение. С поправките се предвижда и при самопризнание присъдата да може се редуцира не с една трета, както е досега, а с една пета.

В протестите срещу Гешев се залага на личностните нападки, защото аргументите липсват

Предишна новина

Банкерът-беглец Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на ТВ 7 от КТБ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.