Съкратеното следствие събра близки на жертви на тежки престъпления на протест пред парламента

Съкратеното следствие събра близки на жертви на тежки престъпления на протест пред парламента
Близки на жертви на тежки престъпления на протест пред парламента

Доживотен затвор без право на замяна искат близки на жертви на тежки престъпления, които се събраха в сряда на протест пред парламента. И подписката за промяна в закона при тежки престъпления, която близките на убитото момиченце от село Сотиря започнаха, ще бъде предадена на депутатите във връзка с приложението на съкратеното съдебно следстиве. В кметството на селото всекидневно пристигат стотици пратки с нови подписи в подкрепа на такава законова промяна, съобщи bTV.

"Искаме доживотните присъди да не бъдат намалявани, да няма споразумения при положение, че си е признал", заяви бабата на убитата Криси от Сотиря. Милка Георгиева носи на протеста училищната раничка на своята внучка, в която са прибрани 15 882 подписа в подкрепа на желаната промяна. "Продължава събирането на подписи, а подписката ще продължи, докато делото на убиеца на Криси влезе в съда", заяви Милка.

"Депутатите да надигнат глава", призова Милка, "защото ако е било едно тяхно дете, нямаше да постъпят по този начин".

На протеста пред Народното събрание, освен Милка Георгиева, присъстват и майката на Дарина, която бе убита заедно с детето си през 2018 г. от съпруга ѝ и бащата на убитата студентка Вероника от Велико Търново. Има групи, сформирани от София и други градове, които ще се присъединят към протеста.

Междувременно, Правната комисия на Народното събрание разгледа в сряда следобяд предложенията за изменения в закона за премахване на възможността за редуциране на най-тежката присъда "доживотен затвор". Темата за приложението на съкратеното съдебно следствие застана отново на дневен ред по повод изнасилването и убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря, както и убийството и разчленяването на труповете на възрастна двойка, чийто останки бяха намерени край Негован. След разкриването на двете зверски престъпления, извършителите направиха пълни самопризнания, което автоматично отмени възможността на съда да наложи най-тежкото наказание – доживотен затвор, като всеки един от тях може да получи максимум 30 години "лишаване от свобода".

В тази връзка първо депутатите от БСП, а после и колегите им от ВМРО и ВОЛЯ депозираха в деловодството на Народното събрание три идентични законопроекта, които целят възстановяване на разпоредба на чл. 369а в Наказателно-процесуалния кодекс. Целта е отпадане на съкратеното следствие за извършителите на умишлени убийства и нанасяне на тежки телесни повреди. Малко по-късно и депутати от ГЕРБ внесоха отделен законопроект, с който предвиждат този институт да остане, но съдът да не бъде задължен да намали наказанието на провинилия се, когато си е признал, а да определя наказанието по вътрешното си убеждение. С поправките се предвижда и при самопризнание присъдата да може се редуцира не с една трета, както е досега, а с една пета.

На първо четене Правната комисията одобри и четирите законопроекта. Депутатите от ДПС и Воля  подкрепиха всички внесени предложения, докато от  БСП се въздържаха да гласуват по отношение на предложенията на ГЕРБ.

"Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признания и да улесни съдебния процес. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца", коментира министърът на правосъдието Данаил Кирилов, който присъства на заседанието на комисията.

"Обявявам се за всички предложения, защото промяна трябва да има. Не е ли по-добре обаче да направим каталог за това къде не трябва да се прилага съкратеното съдебно следствие", заяви депутатът от ДПС и зам.-председател на Правната комисия Хамид Хамид.

Още по темата

Интерпол свали червената бюлетина за Желяз Андреев

Предишна новина

Маринела Арабаджиева си отива вкъщи заради проблеми с кръвното

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.