Съпругата на председателя на ВКС е укрила 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лв. ДДС?*

Съпругата на председателя на ВКС е укрила 175 000 евро и не е платила на държавата 100 000 лв. ДДС?*
Факсимиле от публикацията на в-к "Труд" във фейсбук

При закупуването на четиристайния апартамент в сграда "Дипломат" от фирма "Артекс" в столичния квартал "Изгрев" на 10 април преди шест години съпругата на Лозан Панов – Елисавета (към онзи момент с фамилно име Ганева), е извършила поне две тежки нарушения на данъчното законодателство. Това пише в-к "Труд" в обширна публикация по темата. Проучването на вестника е разкрило и реалната цена, платена за жилището, в което повече от година живее семейството на председателя на Върховния касационен съд. Сумата е голяма и повдига въпроса за произхода на средствата, които са инвестирани в луксозния имот, посочва изданието.
 
Първото нарушение на Елисавета Панова, за което Лозан Панов вече призна, че е бил запознат с фактите по него, се отнася до укриване произхода на 175 000 евро, платени не по банков път за апартамента и двата гаража, каквото е изискването на закона, а в брой. Второто нарушение, което Панова е извършила в качеството й на едноличен собственик и управител на фирмата си "Ганева 2000" ЕООД, е неплащането на държавата на дължимото ДДС по сделката.
 
Проучването на "Труд" показа още, че за да стане собственик на 172 кв. м. в луксозната кооперация на ул. "Елемаг" 32 и на два гаража, всеки от по близо 20 квадрата, Панова не е платила единствено 81 000 евро, както е записано в нотариалния акт, разпространен от самата нея, а общо 256 000 евро, т.е. точно половин милион лева. Ако сделката е била изповядана пред нотариуса на действителната й цена, чрез фирмата си Панова е трябвало да заплати и още 100 000 лв. като ДДС.
 
Разплитането на казуса започнало именно след като Панова обяснила (пред изданието "Капитал" на подсъдимия Иво Прокопиев-бел.ред.), че е платила не по 225 евро на квадрат, каквато бе първоначалната информация, а по 382 евро, което се оказва неистина. Нито една сделка, сключена между фирма "Артекс" и купувачи на апартаменти в сграда "Дипломат", не е била изповядана на толкова ниска цена, колкото в случая с жената на най-високопоставения съдия в държавата.
 
Експерт по продажби на ново жилищно строителство, с над 15-годишен професионален опит, обяснил пред вестника, че укриването на реалната цена е видно от съдържанието на самия нотариален акт на Панова. В него е посочена кръглата сума от 80 000 евро, която фирмата на жената на висшия магистрат е платила на строителя за изграждането на имотите, както и още 1000 евро за закупуването от Елисавета Панова на правото на строеж, отново от "Артекс".
 
(За по-добра резолюция на снимката, трябва да кликнете върху нея.)
 
"Нотариалният акт съдържа обаче и допълнителната клауза, която задължава, в случай, че по някаква причина купувачът на имота, в конкретната ситуация – фирма "Ганева 2000", не може да влезе във владение или по съдебен ред бъде изведен от имота, то "Артекс" да възстанови платеното в двоен размер, т.е. 162 000 евро, плюс още 110 000 евро, описани като неустойка. Консултантът по недвижими имоти коментира, че това е честа практика за много от строителните фирми, в случай, че клиентите им предпочитат да плащат в брой, като в същото време си гарантират сигурност, че няма да станат обект на измама от страна на продавача, особено когато се отнася до сгради, които все още се намират в етап на строеж", продължава публикацията на "Труд". 
 
На база изчисленията от посочените данни в нотариалния акт, както и от копие от търговска оферта на "Артекс", каквато получава всеки потенциален клиент на фирмата, проучването на вестника установило, че заявеното от Елисавета Панова за платените по 382 евро на квадрат, както за жилищната площ, така и за двата гаража, не отговаря на истината.
 
 
Апартаментът на Панови се оказал значително по-скъп от тези на техни съседи от по-долните етажи на елитната кооперация. Обичайна практика за "Артекс" е за всеки по-горен етаж цената да се увеличава с по 50, 100, а дори и повече евро на квадрат. Жилището на Елисавета и Лозан Панови е на шестия от девет етажа, като последните два са пентхаус-апартаменти. Единият от тях се продава вече втора година за цена от 1 250 000 евро, което прави по 2500 евро на квадрат. Оказа се, че съседи на семейство Панови са дългогодишният почетен консул на Тайланд в България и близък приятел на Соломон Паси – Виктор Меламед, както и дизайнерката на кожени облекла Мира Бъчварова.
 
От офертата на фирма "Артекс" се установило още, че опитите на Елисавета Панова да излезе с обяснението, че е платила прекалено ниската цена от 382 евро на квадрат, защото е предплатила по-голямата част от дължимото, звучат повече от абсурдно. За съжаление, това фалшиво твърдение на съпругата му не бе отречено от председателя на ВКС. Фирма "Артекс" никога не е продавала гаражите си на цена под себестойността на вложените средства и направените разходи по строителните дейности. В случая, за да притежава два гаража, всеки от по близо 20 квадрата, Панова е платила и още по 19 500 евро или по 500 евро на кв. м.
 
Известна е дори схемата, по която са извършени плащанията. При сключването на нотариалния акт, Елисавета Панова е превела по банков път 53 420 евро. Четири месеца по-късно, в средата на месец юли, Панова плаща втората вноска за апартамента, но вече в брой. Има още две плащания, които не са минали през банка, каквото е законовото изискване. Те са осъществени през месеците март и май 2014 г.. Последното плащане отново е по банков път, като Панова превежда скромните 26 580 евро. Освен че по този начин се заобикалят мерките за противодействие на прането на пари, фирмата на жената на председателя на Върховния съд плаща, под формата на ДДС, едва 16 000 евро, вместо реално дължимите 51 200 евро.
 
"Фактът, че Лозан Панов твърди, че не вижда нищо нередно в това да живее в имот, собственост на фирмата на съпругата му, придобит със средства с неизяснен и възможно от нерегламентиран произход, както и неплащането на ДДС възлизащо на шестцифрена сума в лева, прави напълно непристойно оставането на председателя на ВКС на поста му. То е и закононеприемливо не само от гледна точка на назначените проверки и данните за нарушения на етичните норми на магистратите, но преди всичко от гледна точка на преминатите норми на приличие, които властимащите са длъжни да спазват пред техния работодател – българските граждани", коментира още изданието и припомня, че Панов и съпругата му са единствените публични фигури, които така и не са дали адекватни обяснения за скандалната сделка на апартамента им.
 
Откъде са парите на Елисавета Панова?
 
Въпросът за произхода на средствата в подобни казуси се оказва най-сложен за разследващите, най-малкото, защото проверяваните нямат интерес да съдействат за разкриване на истината.
 
Екипът на "Труд" обаче установил, че в момента, в който Панова извършва солидните плащания, както стана ясно с "мръсни пари" в "бели пликове", тя задълбочава конфликта със сина на покойния й първи съпруг, издателят Иван Ганев – Димитър Ганев. Елисавета се запознава с Иван Ганев в края на 90-те години, когато той вече има добре работещ бизнес и контакти с навлизащите по това време у нас първи по-сериозни инвеститори от Германия. Няколко години след като пристига в София като студентка, Елисавета взима фамилията на далеч по-възрастния си първи съпруг.
 
След като Ганев почива през 2005 г., Елисавета или Бети, както държи да се обръщат към нея познатите й, влиза в спор с децата от първия брак на Иван Ганев по въпроса за наследството. Ганева претендира, че има право на по-голям дял, защото има дете от покойния си съпруг. В крайна сметка, Ганева взима сериозна част от имотите на Иван Ганев, както и влиза във владение на фирмите му.
 
През 2014 г. синът на Иван Ганев – Димитър, подава сигнал в полицията срещу Бети Ганева, като я уличава в неправомерното теглене 40 000 лв. за период от два месеца от банковите сметки на фирмата на баща му. Оказва се, че парите наистина са изтеглени, като Ганева е укрила от банката информацията за смъртта на титуляра на сметката. Заради зачестилите тегления от банката правят проверка и установяват, че има нередност, след което достъпът на вдовицата до сметките е замразен.
 
От публикуваните в Търговския регистър финансови отчети на "Ганева 2000" ЕООД е видно, че няма движение на парични средства от половин милион лева, които да са били вложени в имота в "Изгрев". Това означава, че е възможно Елисавета Панова да е разполагала с пари в брой, които е успяла да вземе за себе си след кончината на първия й съпруг.
 
Възможно е парите за апартамента в "Дипломат" да имат и друг произход, което изглежда Елисавета и Лозан Панови всячески се опитват да отрекат. Те твърдят, че към момента на покупката на имота в "Изгрев" двамата не са се познавали или поне не са имали близки отношения. Но и това твърдение следва да се подложи на съмнение, с оглед на отказа на председателя на ВКС и неговата съпруга да дадат ясни отговори по разкритията за апартамента им, който Ганева купува от бъдещите им кумове с Лозан Панов – собствениците на строителната фирма "Артекс", завършва публикацията на вестника.
 
 
"Правен свят" ще продължи да търси гледната точка на Елисавета Панова, стига тя да пожелае да отговори на въпросите на редакцията.
 
 

Още по темата

Отстрелът на наследниците на Сотир Цацаров*

Предишна новина

Бети Панова: Лозан Панов ще съди България в Страсбург

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 24
  Mixmaday | нерегистриран
  0
  0

  https://www.kiva.org/lender/arolender

  Do you want be famous on tiktok? Click link above and enjoy fans and followers free! 2021 UPDATED!

  tik tok hack 2021,tiktok likes 2021 free,tiktok fans 2021 free,tiktok free followers 2021,tiktok free usa hack 2021,tiktok free likes usa 2021,tiktok free followers 2021 usa,hearts free tiktok
  KW:
  Cool Hack Site Tik Tok 2021
  Tiktok Follower Bot Free 2021
  How To Get Free Followers On Tiktok Without Downloading Anything 2021
  Tik Tok Likes Generator 2021

  Source of article:

  2. https://www.purchase.edu/live/events/21400-tik-tok-video-competition

 2. 23
  slovaDor | нерегистриран
  0
  0

  [url=https://patrimonioazpenalvacastelo.blogs.sapo.pt/]tik tok online likes no human web[/url]

  TikTok is an application that has tik tok followers free replaced Musical.ly - in 2017, Musical.ly was bought for a billion dollars by the owner of TikTok, the Chinese company Bytedance. ... TikTok can be described as a engagement of Snapchat and Spotify. Users create terse recordings polluted later well-liked music.

  According to the tik tok free fans 2020 lawsuit, TikTok likes free is to entire sum data that can be used to identify, profile and track users in the associated States. The Chinese company ByteDance, which owns the application, which is well-liked especially along with teenagers, would pro from these activities, because the obtained data can be used, in the course of others, for digital advertising targeting purposes.

  CNet mordant out that the suit neighboring TikTok is substitute move adjoining this application, which has already been downloaded beyond 1.5 billion era worldwide (data from November 2019). The application is furthermore living thing watched by the US military, which is to audit it in terms of attainable threats to US national security.
  Is Tik Tok a spy app? This is what the hackers of the Anonymous charity say. ... Anonymous claims that free tik tok coins TikTok is in point of fact malware once the primary task of collecting throb addict guidance and passing it upon to Chinese unexceptional services.

  TikTok has not yet addressed the tik tok hack 2020 allegations made by no human Anonymous. He back expressed his own doubts approximately the security of the Chinese application, in the middle of others the US government, which banned US troops from using TikTok for startle of confidentiality.

  KW:
  TIKTOK Likes Hack Free Online SEPTEMBER 2020
  TIKTOK Server Hack SEPTEMBER 2020

 3. 22
  | нерегистриран
  10
  -8

  Тя тогава Лизка не е била женена за Лизан. Затуй е можело да си спестява част от дължимите данъци. Сега вече като е женена за него може и да ги плати. Ама по-скоро пак няма да може, защото Лизан няма да ги декларира, а ако го хванат ще се жали чак в Страсбург и Брюксел, че са го глобили като обикновен гражданин, дето не си е подал декларацията и така си е укрил данъците.

 4. 21
  | нерегистриран
  14
  -3

  По-голяма цензура на неудобни коментари, против спуснатата на сайта поръчка няма дори в арабския свят.

  Дерзайте, другарчета. Останахте си само изпълнители на поръчки и тук-там някой, който иска да се посмее на акъла ви.

 5. 17
  | нерегистриран
  15
  -17

  Интелигентна и симпатична жена.Кураж!

 6. 15
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 12
  | нерегистриран
  24
  -5

  като ще лъжеш държавата /за ДДС-то/, общината /за местния данък/ и НАП /за произхода на парите/ поне не слагай такива неустойки, за да ти лъсне истинската цена! То не може и душата да е в рая!

 8. 9
  | нерегистриран
  21
  -2

  Неустойка 110 000 евро? Еее, на маймуни ни направиха!

 9. 6
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.