Сърбия въведе доживотен затвор за тежки престъпления

Сърбия въведе доживотен затвор за тежки престъпления
Сръбският парламент, снимка: Танюг

Сръбският парламент гласува във вторник промени в Наказателния кодекс, с които се премахва присъдата от 30 до 40 години затвор и се въвежда доживотен затвор за най-тежките престъпления, предаде Танюг.

Доживотен затвор е предвиден за убийство, изнасилване, блудство с малолетно лице, с бременна жена и с лице в безпомощно състояние.

Доживотен затвор е предвиден и за всички престъпления, за които досега се предвиждаше присъда от 30 до 40 години затвор. Това са убийства на представители на висшите държавни органи, тежки престъпления против конституционния ред и сигурността на Сърбия, сдружаване с цел извършване на престъпления, геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления срещу цивилно население, военни престъпления против ранени и болни хора, тероризъм.

Предвидено е осъденият на доживотен затвор да може да бъде освободен условно, след като изтърпи 27 години затвор. Съдът обаче не може да освободи осъдени за убийство на дете, бременна жена или хора в безпомощно състояние.

Предвидени са и по-строги присъди за малтретиране, домашно насилие, укриване на данъци, убийство и измъчване на животни, пречене на изпълнението на служебните задължения на служебно лице, нападение срещу служебно лице при изпълнение на служебните му задължения, насилническо поведение при спортни събития.

С промените се въвежда и ново престъпление - нападение срещу адвокати, което е в съответствие с предложението на Адвокатската камара на Сърбия.

Прокурор и старши комисар запознаха бургаски ученици с различните видове наркотици и последиците при шофиране след употребата им

Предишна новина

Съдийската колегия бламира преназначаването на районни съдии

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.