Съседи се жалвали от бащата убиец, но не, че тормози децата си


Четири жалби за скандали и заплахи срещу съседи били подадени през последните 2 години срещу бащата, убил 7-годишното си момиченце в Русе. Комшиите често чували писъци от дома, но никой от тях не сигнализирал за домашно насилие.

Полицията работила по жалбите за междусъседските конфликти между 2011 и 2013 г., без да уведоми социалните служби, които редовно ходели на инспекции в дома, за да видят условията за гледане на децата. Така липсата на връзка между институциите довела до убийството, потресло Русе.

Поводът - две боядисани яйца

Две боядисани яйца, дар от съседи за Великден, вбесили 38-годишният Пламен Пенчев, за да посегне на детето, разказаха обитатели на блок "Мура".

Семейната трагедия се разиграла в късния следобед на 20 април. Навръх християнския празник семейството нямало шарени яйца. Пламена донесла две, които подарили съседи. В присъствието на по-малката сестра Десислава (4 г.), доведената им майка Емилия и техен гост бащата казал да ги махнат от масата. Момиченцето обаче го помолило настойчиво да останат. Това разярило Пламен и той изкрещял: "Ей, сега ще те убия." Ударил детето с дървената дръжка от метлата по главата, после се нахвърлил върху него с юмруци и ритници, докато не припаднала от боя.

Побеснелият родител спрял да налага детето едва когато видял, че спряло да диша. След 17 ч потърсил помощ на тел. 112. Вместо да дочака линейката, той грабнал безжизненото телце и с жена си хукнали към болницата.

Излъгал, че детето паднало

Пред медицинския персонал в спешното отделение Пламен твърдял, че дъщеря му паднала и се ударила. Лекарите обаче се усъмнили.

"Детето бе докарано без пулс и с видими следи от побой", обясниха лекари. В 17,50 ч те уведомили полицията за смъртния случай и бащата бил задържан. Той е разпитан пред съдия и му е повдигнато обвинение за умишлено убийство. В сряда окръжният съд в Русе ще реши дали да го остави за постоянно зад решетките.

"Детето е починало от нанесения побой. Ударяно е с ръце и крака от бащата", заяви шефът на ОДМВР-Русе гл. инспектор Георги Великов. Той обясни, че във взетите кръвни проби от бащата и жена му няма наличие на алкохол. Уточни също, че след инцидента по-малката дъщеря Десислава е настанена в социален дом.

След развод взел децата

"Предишните преписки, заведени срещу бащата, показват, че бил сприхав и конфликтен. Бил безработен и явно социалното положение повлияло на психиката му", обясни гл. инспектор Великов. По думите му Пламен не е освидетелстван като психично болен. Преди време се развел с бившата си съпруга Деница и получил родителските права върху двете им момиченца.

"От прозорците на жилището им постоянно се чуваха скандали и детски писъци", твърдят съседи. Те алармирали полицията, прокуратурата и общината, но не за домашното насилие. Сигналите им били само за междусъседски свади. От 2011 г. насам срещу Пламен били заведени четири преписки, по които той подписал предупредителни протоколи да не тормози комшиите.

"Никой не ни е сигнализирал за домашно насилие и няма как да разберем, че едно дете живее в лоши условия въпреки предоставеното общинско жилище", категорична е шефката на отдел "Социални дейности" в Русе Маринела Личева.Бащата бил освидетелстван с физически увреждания и вземал 121 лв. инвалидна пенсия. Като самотен родител получавал енергийни и детски добавки и еднократна помощ за първокласник от "Социално подпомагане". "Опитвам се да се чувствам виновен, но не мога, защото този човек е получавал всякаква възможна помощ от държавата и е проверяван ежегодно за условията, при които живее с децата", обясни Цветелин Симеонов от "Социално подпомагане".

"Забелязахме, че бащата е психически незрял човек с ограничени интелектуални възможности и социални умения като родител, с проблеми в задръжките", обясни Галина Григорова, директор на основно училище "Васил Априлов", където Пламена учела. Григорова обаче бе категорична, че детето не е давало признаци на насилие в училището. Няколко пъти бащата имал конфликти с родители на други деца, че закачат дъщеря му.

След развода Пламен се оженил за Емилия. Докато той разчитал на помощи и пари от отпадъци, събрани по контейнери, съпругата му работела като технически секретар в частна фирма. Милостиви хора давали на семейството дрехи и храна за децата, други съседи недоволствали от мръсотията в апартамента.

2 години затвор за български наркотрафикант в Малта

Предишна новина

Баретата отиде в съда с патерици

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.