Съветът на Европа призовава България да подобри достъпа на жертвите на трафик до правосъдие

Съветът на Европа призовава България да подобри достъпа на жертвите на трафик до правосъдие

Групата за борба с трафика на хора към Съвета на Европа (GRETA) представи доклад, в който призовава България да подобри достъпа на жертвите на трафик до правосъдие и обезщетение. Това е третият доклад за прилагането на Конвенцията за борба с трафика на хора у нас. В доклада се оценява изпълнението на препоръките от предишния доклад от 2016 година.

Отчита се, че е постигнат напредък в някои области, като въвеждането на изменения в Закона за борба с трафика на хора и приемането на стратегия. Отбелязва се, че българските власти трябва постоянно да запознават жертвите на трафик с техните права.

В доклада се посочва, че едва една трета от жертвите имат достъп до обезщетения заради високите изисквания. Препоръчва се да се събират доказателства за вредите, претърпени от пострадалите и пълноценно да се използва законодателството за запор и отнемане на имущество за осигуряване на обезщетение.

Предлага се да бъде създаден фонд с отнетото имущество от извършителите на трафик, за да се покриват обезщетенията. В доклада се настоява българските власти да направят необходимото престъпленията срещу трафика на хора да бъдат наказвани ефективно, съразмерно и навременно, а споразумения да се допускат по изключение.

Отчита се, че България остава държава на произход за жертвите на трафик и в много по-малка степен крайна цел. Около 65 на сто от установените жертви за 2015-2019 г. са българки, използвани със сексуални цели в чужбина (Германия, Австрия, Холандия, Белгия, Италия и Швейцария) и в България.

Нараства броят на мъжете, жените и децата, извеждани в чужбина, за да полагат принудителен труд, да просят и да извършват престъпления, се посочва в разпространеното обобщение на наблюденията.

Още по темата

Европейският парламент реши за сертификатите за COVID-19

Предишна новина

Общо петима влизат в битката за председател на ВАдвС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.