Съветникът по правосъдие в посолството на САЩ призова за повече правомощия на българската прокуратура и нов НК

Съветникът по правосъдие в посолството на САЩ призова за повече правомощия на българската прокуратура и нов НК
Федералният прокурор от Охайо Джесика Ким е постоянен съветник по юридическите въпроси към посолствата на САЩ в София и Букурещ, снимка: Ohio State University Moritz College of Law

Специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ у нас Джесика Ким призова за повече правомощия на прокурорите в България за справяне с корупцията и организираната престъпност. Това Ким е заявила по време на дикусия, организирана от Атлантическия клуб.

Наказателният кодекс на България е на 53 години и е писан за една тоталитарна система, не отговаря на изискванията на демократично общество. Прокурорите трябва да получат инструментариума ефективно да разследват сложни престъпления като корупцията и прането на пари, заяви тя. Освен това трябвало да има добро взаимодействие между прокуратурата и специалните служби и те да работят заедно от самото начало на разследванията“, заявила е съветникът по правосъдието.

Джесика Ким е подчертала още, че реално въпросът за отговорността на главния прокурор на България не е най-същественият проблем на страната ни, както се опитват да внушат някои политически лидери. Тя все пак е заявила, че все още смята, че българската правосъдна система не е достатъчно независима. Според съветника сред най-сериозните проблеми на правосъдието в България е това, че политическите лидери, независимо от коя партия са, не зачитат достатъчно върховенството на закона и постигането на справедлива и ефективна съдебна система. „Това трябва да е тяхна обща цел“, заяви още Ким, като според нея в момента липсвала вяра в България, че законът се прилага еднакво за всички.

"Корупцията не се лекува като коронавируса с една или две ваксини. Това е дълъг процес, който изисква усилия и воля", заявила е още тя.

По думите й още не е нужно България задължително да възприема нечий чужд модел за реформа на съдебната си система, какъвто е този на САЩ, при който прокурорите всъщност са част от изпълнителната власт, но е необходимо да се върви към модернизация и повишаване на доверието в тази власт. "Моделът на САЩ за наказателно правосъдие работи при нас, но той не е универсален", посочи още тя.

Джесика Ким, която е федерален прокурор от Охайо от 2014 г., бе изпратена у нас през декември 2019 г., за да отговаря за наблюдението на съдебните системи на България и на Румъния. За това, че САЩ готвят изпращането на "постоянен съветник по юридическите въпроси" се разбра при визитата на премиера Борисов във Вашингтон и след разговора му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в края на ноември месец 2019 г.

Още по темата

Пак ще приемат „Право“ само с матура по български език

Предишна новина

Съюзът на юристите с унищожителна критика към работата на Народното събрание

Следваща новина

Коментари

36 Коментара

 1. 36
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #27 от "+- | нерегистриран":
  По темата от статията-България не е колония,че да и се дава акъл да си сменя НК.

  То ако сме колония поне щеше да знаят хората, че си имат господари. Сега нещата са много по- перфидни... Някакви от народност и държава, нямаща нищо общо с България и християнските традиции се месят в държавната ни политика с “добро”. Според Вас, знаейки колко струва една консултация с адвокат в САЩ, какво мотивира тези хора да ни изучават инвестирайки време и пари, пък и да дават съвети? Със сигурност не е любовта им към българското село, пенсионери или децата ни.

 2. 35
  | нерегистриран
  1
  -1

  Тая ли ще ни дава акъл?
  Може, за това как се сади и готви ...ориз

 3. 34
  Необходима е система и мониторинг за пригодност на магистратите | нерегистриран
  1
  -3

  Така тече в момента във финансовите институции. ПУЦ-а в Симеоново трябва да отпадне със задна дата като висше училище и завършилите там са непригодни са магистрати и адвокати. То е замислено и битувало като комунистическа школа, не като университет. Всички школници в него е редно да работят като чистачи в затворите, освен ако не се издигнат до хигиенисти или до затворници. Хубаво е да се закрият всички юридически факултети в безбройните висши училища в малка България. СУ е достатъчен.

 4. 33
  Мирча Кришан | нерегистриран
  1
  -2

  Румъния е на 98% по-напред от България ... за сведение на др. Ким. Иначе съм съгласен. Действително американската пеналистична система не е универсална. Но, кадрите в правосъдието ни са универсални - специалисти завършили РАБФАК или ПУЦ "по право" и по правило. Чекаме резултати! Вече шест петилетки.

 5. 32
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  1
  0

  Истина е, че ни трябва нов НК или поне нова изцяло нова особена част. Последното ПАК значи НОВ НК. Обществените отношения, изисквания и основателното недоволство от резултатите от наказателната репресия - го показват. Отделен е въпроса, че последното място откъдето това трябва да се внушава е ... Козяк!

 6. 31
  | нерегистриран
  1
  -3
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Посланик Уорлик преди години заяви,че в България има две правосъдини системи-за бедни и за богати. Когато говори посланик не говори лицето Х, а говори народът на дадената държава!
  Посланик Ван Кестерен заяви точно: корупцията и лошото функциониране на съдебната система са заплаха за Шенген. Колко по-директно да бъде казано,че съдебната система е опасно туморно образование, и трябва да бъде изрязано, за да се даде шанс на здравата тъкан.


  Съдебната система е системен проблем. Съдебната система е затънала в Корупция , непотизъм и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ-незнанието е норма(пример Съдебен състав написа,че договорът за наем учредявал право на ползване, и тази некомпетентност не доведе до уволнения, а е награждавана с бонуси, а съдебен състав по делото Ч---та, от нецивилен съд написа,че е възможно непредпазливо деяние при съучастие-това е потресаващо незнание-самия ВКС го написа,че съотвения по-долен съд не знае основни правни иститути).

  Единственото решение е Грузинското- ПЪЛНО ЗАКРИВАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, И РЕУЧРЕДЯВАНЕТО И С НОВИ ХОРА и нова структурна организация(в дрлуги теми посочено точно каква-при запитване ще отговоря) . В този си вид и с този персонален състав съдебната система е опасна за правовия ред. Необходима е сто процентова чистка-от чистачките до председателите на съдилища и шефове на прокуратури. Чистка чрез уволнения,без заплащане на обезщетения и лустриране на инсталираните-по чешки образец, с пълна забрана да заемат бюджетна работа, да се вписват като адвокати. Това е единствения начин за рестрат, и да се върви напрев. Това ,което се прави днес не е реформа-свръхзаплатите и свръхфинансирането-как ще се реформира съдебната система,че има места ,където за ЧНГ държавата ги ннагради общо със заплата и бонус от над 10 000 лв-е кой ще иска промени.

  В Тбилиси ви показаха как се прави-закриха съдебната система, учредиха я наново, а прегрешилите-си изкупиха вината в два магистратски затвора в Тбилиси, и днес са нови, поправени хора, които са получили втори шанс и чрез усилен труд в грузинското земеделие и пътно строителство (защото имат забрана за друга работа)са полезни към обществото.

  И в Турция, и в Грузия, и в Румъния, и в Полша и в Сърбия, и в Албания, и в Македония-днес се случва, и в Унгария дадоха примера как се прави-чистка чрез уволнения в съдебните системи са неизбежни. Топлата вода е открита, и чуждия опит показа как се прави. Чистка и лустриране и реваншизъм-по Румънски образец са пътят държавата да тръгне напред. Или държавата ще извърши чистката-чрез уволнения на сега инсталираните и назначаване на нови хора-както се случи в съседните държави, или държавата ще продължи да пропада-не аз, а посланицзи ви го казваха,че съдебната система "лошо функционира и е корумпирана-думи на посланик Ван Kестерен" *. Интересите на 14 000 от съдебната система не могат да са с приоритет пред интересите на 7 млн население. Необходима е лустрация на всички инсталирани в съдебната система, не може заради 14 000 -магистрати и администрация да се проваля държава от 7 млн!

  Лустрация и рестарт на системата-за да тръгне държавата уверено напред-както се случи в Грузия.

  Не моа те рАзбера

 7. 30
  | нерегистриран
  1
  -2

  Защо не се заемете да напишете нов Наказателен кодекс, ами си губите времето с коментари тук. Не се променят нещата така - това е само медия. Нещата не се управляват през индикатора. Напънете, натиснете, и те ще си кажат от кой зависят нещата.

 8. 29
  до 28 | нерегистриран
  5
  0

  Това колко време го писа?!
  Интересно, изписал си яка критика на десните правителства, и нито дума за левите управления, все едно не ги е имало-ни дума, ни вопъл, ни стон за Станишката, за Ж.Виденов, за Тройната коалиция. Или за управлението на Орешарски, което спря проектът за южен поток. И в резултат тръбата зави като крив мвакаран до Турция-подарена е инвестиция за милиарди на турците, след като пконгресмени от САЩ дойдоха в българия, проведоха разговор със социалстическото правителстов и Южен поток беше спярн.

 9. 28
  max | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #27 от "+- | нерегистриран":
  По темата от статията-България не е колония,че да и се дава акъл да си сменя НК.

  Така ли? Да не би да сте още в последните години на миналия век? Защо не попитате министър-председателя Борисов, главния прокурор Гешев, Ахмед Доган и Соломон Паси,.. попитайте Христо Иванов и Слави Трифонов .., да кажат дали и те мислят така? Когато е очевидно от делата, систематично, вече в продължение на десетилетия. В т.ч. Бойкикев, чиято кариера изначално бе направена от американците в България и по тази линия човекът именно бе назначен за служебен, после направен редовен министър на правосъдието. Самият Борисов бе нарен от гостувалия му тук директор на ЦРУ "нашето момче". Иван Славков казваше, че е вербуван още за охраната на Тодор Живков. При падане на първото му правителство, след разразилите се самозапалвания и протести, отиде първо да научи в американското посолство дали да си подаде оставката. Не видяхте ли как Ахмед Доган ги доведе, заедно със Сакскобургготски, Илия Павлов и Стоян Ганев, навремето, да изритат Костов, който също вече бяха подбрали, по линия на корупцията, за сделките, които, просто, не им бяха направени достатъчно тлъсти за да участват? Именно в последните дни на Костовото управление, след като бе ясно, че са го били, така му дадоха да подпише за ТЕЦ-овете, с гарантираните супер-екстра изкупни цени, с които продължаваме да ги черпим и до днес. После Ники Василев, .. Милен Велчев си го наградиха даже международно за галимацията с превалутилането на външния дълг. И гледате после колко финансирана е Фондация Америка за България, нали? Да раздава грантове на медии, НПО и т.н., вкл. по този начин да контролира дейността на Съюз на съдиите в България. За шефа на кабинета на президента Първанов, който им уреди военното базиране в страната, със Сергейчо, Ивайло и Соломончо зад кадър, ген. Никола Колев, излезе дипломатическа грама в Wikileaks, че е вербуван и им докладва. Лично Каракачанката отиде във Вашингтон да им подпише Пътна карта, която уж не била споразумение и не създавала правни последици, а в момента прокарват да се узакони с Програма 2032. Сигурни ли сте, че България не е колония, де факто? С какви актове и изявления ще подкрепите това твърдение, още повече когато сега от американското посолство казват, че на България е необходим нов НК, и се очаква такъв наистина да бъде разгледан и приет

 10. 27
  +- | нерегистриран
  5
  0

  По темата от статията-България не е колония,че да и се дава акъл да си сменя НК.

 11. 26
  +- | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #25 от "до 23 | нерегистриран":
  Например: изцяло закриване на военното правосъдие, закриване на института на помощниците-ненужен интитут, за трудоустрояване на магистратски деца до окончателното им инсталиране в системата, закриване на прокуратурата към ВАдмС-никой няма да го разбере, ако бъде закрита, освен самите инсталирани там, закриване на следствието изцяло, намаляване броя на окръжните съдилища и прокуратури-особено в райони със демографски срив, намаляване броят на административните съдилища-до около 5, апелативен съд е достатъчно да е един, закриване на специализираното правосъдие, да бъде обмислено дали да няма само един ВС, а не разделени ВКС и ВАдмС. Да бъде съобразено,че България е малка държава, но съдебната система е силно раздута. На едно от челните места сме по брой инсталирани на база процент от населението, плюс наличие на много съдилища и прокуратури.

  Ще ви предложа да се концентрирате върху статията-това коментирайте. А предложенията за реформа-идват избори, кандидатирате се, ставате депутат, привличате подкрепата на съответния брой депутати, променяте Конституцията. Не е трудно.

 12. 25
  до 23 | нерегистриран
  8
  -5

  Например: изцяло закриване на военното правосъдие, закриване на института на помощниците-ненужен интитут, за трудоустрояване на магистратски деца до окончателното им инсталиране в системата, закриване на прокуратурата към ВАдмС-никой няма да го разбере, ако бъде закрита, освен самите инсталирани там, закриване на следствието изцяло, намаляване броя на окръжните съдилища и прокуратури-особено в райони със демографски срив, намаляване броят на административните съдилища-до около 5, апелативен съд е достатъчно да е един, закриване на специализираното правосъдие, да бъде обмислено дали да няма само един ВС, а не разделени ВКС и ВАдмС. Да бъде съобразено,че България е малка държава, но съдебната система е силно раздута. На едно от челните места сме по брой инсталирани на база процент от населението, плюс наличие на много съдилища и прокуратури.

 13. 24
  RRR | нерегистриран
  3
  -9

  Човечеца е болен, не му придиряйте.Болните амбиции не прощават

 14. 23
  | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Посланик Уорлик преди години заяви,че в България има две правосъдини системи-за бедни и за богати. Когато говори посланик не говори лицето Х, а говори народът на дадената държава!
  Посланик Ван Кестерен заяви точно: корупцията и лошото функциониране на съдебната система са заплаха за Шенген. Колко по-директно да бъде казано,че съдебната система е опасно туморно образование, и трябва да бъде изрязано, за да се даде шанс на здравата тъкан.


  Съдебната система е системен проблем. Съдебната система е затънала в Корупция , непотизъм и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ-незнанието е норма(пример Съдебен състав написа,че договорът за наем учредявал право на ползване, и тази некомпетентност не доведе до уволнения, а е награждавана с бонуси, а съдебен състав по делото Ч---та, от нецивилен съд написа,че е възможно непредпазливо деяние при съучастие-това е потресаващо незнание-самия ВКС го написа,че съотвения по-долен съд не знае основни правни иститути).

  Единственото решение е Грузинското- ПЪЛНО ЗАКРИВАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, И РЕУЧРЕДЯВАНЕТО И С НОВИ ХОРА и нова структурна организация(в дрлуги теми посочено точно каква-при запитване ще отговоря) . В този си вид и с този персонален състав съдебната система е опасна за правовия ред. Необходима е сто процентова чистка-от чистачките до председателите на съдилища и шефове на прокуратури. Чистка чрез уволнения,без заплащане на обезщетения и лустриране на инсталираните-по чешки образец, с пълна забрана да заемат бюджетна работа, да се вписват като адвокати. Това е единствения начин за рестрат, и да се върви напрев. Това ,което се прави днес не е реформа-свръхзаплатите и свръхфинансирането-как ще се реформира съдебната система,че има места ,където за ЧНГ държавата ги ннагради общо със заплата и бонус от над 10 000 лв-е кой ще иска промени.

  В Тбилиси ви показаха как се прави-закриха съдебната система, учредиха я наново, а прегрешилите-си изкупиха вината в два магистратски затвора в Тбилиси, и днес са нови, поправени хора, които са получили втори шанс и чрез усилен труд в грузинското земеделие и пътно строителство (защото имат забрана за друга работа)са полезни към обществото.

  И в Турция, и в Грузия, и в Румъния, и в Полша и в Сърбия, и в Албания, и в Македония-днес се случва, и в Унгария дадоха примера как се прави-чистка чрез уволнения в съдебните системи са неизбежни. Топлата вода е открита, и чуждия опит показа как се прави. Чистка и лустриране и реваншизъм-по Румънски образец са пътят държавата да тръгне напред. Или държавата ще извърши чистката-чрез уволнения на сега инсталираните и назначаване на нови хора-както се случи в съседните държави, или държавата ще продължи да пропада-не аз, а посланицзи ви го казваха,че съдебната система "лошо функционира и е корумпирана-думи на посланик Ван Kестерен" *. Интересите на 14 000 от съдебната система не могат да са с приоритет пред интересите на 7 млн население. Необходима е лустрация на всички инсталирани в съдебната система, не може заради 14 000 -магистрати и администрация да се проваля държава от 7 млн!

  Лустрация и рестарт на системата-за да тръгне държавата уверено напред-както се случи в Грузия.

  Дайте повече информация, че ми стана интересно!

 15. 22
  ! | нерегистриран
  5
  -8
  До коментар #19 от " | нерегистриран":
  Посланик Уорлик преди години заяви,че в България има две правосъдини системи-за бедни и за богати. Когато говори посланик не говори лицето Х, а говори народът на дадената държава!
  Посланик Ван Кестерен заяви точно: корупцията и лошото функциониране на съдебната система са заплаха за Шенген. Колко по-директно да бъде казано,че съдебната система е опасно туморно образование, и трябва да бъде изрязано, за да се даде шанс на здравата тъкан.


  Съдебната система е системен проблем. Съдебната система е затънала в Корупция , непотизъм и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ-незнанието е норма(пример Съдебен състав написа,че договорът за наем учредявал право на ползване, и тази некомпетентност не доведе до уволнения, а е награждавана с бонуси, а съдебен състав по делото Ч---та, от нецивилен съд написа,че е възможно непредпазливо деяние при съучастие-това е потресаващо незнание-самия ВКС го написа,че съотвения по-долен съд не знае основни правни иститути).

  Единственото решение е Грузинското- ПЪЛНО ЗАКРИВАНЕ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА, И РЕУЧРЕДЯВАНЕТО И С НОВИ ХОРА и нова структурна организация(в дрлуги теми посочено точно каква-при запитване ще отговоря) . В този си вид и с този персонален състав съдебната система е опасна за правовия ред. Необходима е сто процентова чистка-от чистачките до председателите на съдилища и шефове на прокуратури. Чистка чрез уволнения,без заплащане на обезщетения и лустриране на инсталираните-по чешки образец, с пълна забрана да заемат бюджетна работа, да се вписват като адвокати. Това е единствения начин за рестрат, и да се върви напрев. Това ,което се прави днес не е реформа-свръхзаплатите и свръхфинансирането-как ще се реформира съдебната система,че има места ,където за ЧНГ държавата ги ннагради общо със заплата и бонус от над 10 000 лв-е кой ще иска промени.

  В Тбилиси ви показаха как се прави-закриха съдебната система, учредиха я наново, а прегрешилите-си изкупиха вината в два магистратски затвора в Тбилиси, и днес са нови, поправени хора, които са получили втори шанс и чрез усилен труд в грузинското земеделие и пътно строителство (защото имат забрана за друга работа)са полезни към обществото.

  И в Турция, и в Грузия, и в Румъния, и в Полша и в Сърбия, и в Албания, и в Македония-днес се случва, и в Унгария дадоха примера как се прави-чистка чрез уволнения в съдебните системи са неизбежни. Топлата вода е открита, и чуждия опит показа как се прави. Чистка и лустриране и реваншизъм-по Румънски образец са пътят държавата да тръгне напред. Или държавата ще извърши чистката-чрез уволнения на сега инсталираните и назначаване на нови хора-както се случи в съседните държави, или държавата ще продължи да пропада-не аз, а посланицзи ви го казваха,че съдебната система "лошо функционира и е корумпирана-думи на посланик Ван Kестерен" *. Интересите на 14 000 от съдебната система не могат да са с приоритет пред интересите на 7 млн население. Необходима е лустрация на всички инсталирани в съдебната система, не може заради 14 000 -магистрати и администрация да се проваля държава от 7 млн!

  Лустрация и рестарт на системата-за да тръгне държавата уверено напред-както се случи в Грузия.

  Добре,че не зависи нищичко от такива като теб !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.