Създава се работна група за законодателни промени относно собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение


Правителството прие решение за създаване на работна група, която да изготви промени в действащото законодателство относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение.

Работната група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта. Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. В случай, че Комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване.

В работната група по изготвянето на законодателните промени ще бъдат включени министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти.

На работната група се възлага в 14-дневен срок от приемането на това решение обосновано и мотивирано да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната, при който да се изследват неговите характеристики и структура, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда.

 

Правителството предлага исканията на ВКС и ВАдС за отмяна на поправките в НПК да бъдат отхвърлени като неоснователни

Предишна новина

Трудовите правоотношения с навършилите пенсионна възраст може да бъдат запазени със срочен договор, без това да е дискриминация по възраст

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  *******************************-************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  НИКОЛЕТА ЛОЗАНОВА | нерегистриран
  1
  0

  Цачка Цецева е много проста, но затва пък още по алчна Не мой измисли никакъв зъкон

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.