Татяна Дончева: Прокуратурата действа като изпълнител на бизнес поръчки


Прокуратурата в България се е превърнала в икономически играч, който може да вземе бизнеса на някого заради поръчка на конкуренти, да го смаже, за да станат неговите конкуренти монополисти. Затова прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната система и да се обособи в отделна институция. Това заяви председателят на "Движение 21" Татяна Дончева в интервю за телевизия TVN – Русе.

Дончева поясни, че години наред ключови постове в съдебната система, дори и на най-ниските ръководни нива, са били заемани с политически протекции и натиск, най-вече от страна на ДПС и Ахмед Доган, който подрежда системата по този начин още от 2003 г.

Според нея трябва да се преодолее лобизмът в системата, да се осигури сменяемост на прокурорите, което ще позволи да се разместват пластовете в прокуратурата и на преден план да излязат обвинители, които са наистина честни и са професионалисти.

Татяна Дончева каза още, че големите парламентарно представени партии в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС, които представляват статуквото на тези избори, на практика са корпорации, разполагащи с банки, медии и други собствености. Те са част от олигархични обръчи, от които не могат да излязат. Едновременно с това има и партии – "ментета", които са формално нови, но са със стари лица или са проекти на едрата олигархия. За разлика от тях, в "Движение 21" има много нови лица, голяма част от които са млади хора. В листите са включени представители на свободни професии, на дребния и средния бизнес, които имат своята икономическа независимост и това им позволява да не се страхуват от участието си в политиката.

Това са хора, които решават реални проблеми, а не чакат на партийните опашки за назначения, каза Дончева.

Самоизобличително (в очакване на победителя от изборите)

Предишна новина

Расате може да остане без имунитет

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  Прокуратурата продължава с необявената амнистия

  „http://insurance.bg” / 08.08.2007  Близо 3000 дела срещу известен извършител са прекратени заради изтекла давност само за първите 6 месеца на годината

  22 164 дела са прекратени по давност от прокуратурата за първите 6 месеца на тази година. 2918 от тях са срещу известен извършител. Данните са от отчета на държавното обвинение.

  Това означава, че разследващите органи и прокуратурата, която е господар на досъдебното производство, са се размотавали достатъчно дълго, за да изтече срока, в който наказателното преследване се изключва по закон. На практика това е амнистия за обвиняемите. При това данните показват броя на престъпленията, а не на извършителите. В много от случаите те са повече от един.

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  0

  Прокуратурата като масонска ложа

  По дело срещу висш прокурор съдът призна, че прокуратурата може да бъде използвана за рекет

  21-01-2014; категория: дела; автор: Галина Гиргинова;

  http://judicialreports.bg/2014/01/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B0/

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.