Те не искат отмъщение


Групировката "Националсоциалистически нелегални" (NSU) е отговорна за поредица убийства на имигранти в Германия - убийства в стил екзекуция на девет мъже от турски и гръцки произход и една полицайка, както и за бомбени нападения и няколко обира на банки. Преди точно една година започна съдебният процес срещу основната обвиняема - Беате Чепе, която обаче досега отказва да издаде каквито и да било сведения за организацията на убийствата и групировката NSU. Роднините на убитите са повдигнали свое допълнително обвинение. Ходът на съдебния процес за тях е изключително болезнен, включително и защото потвърждава най-лошите им предубеждения.

"Аз съм Исмаил Йозгат, баща на 21-годишния Халит Йозгат - убит невинен в Германия" - с тези думи бащата започва своето изложение пред съда през март 2014. Неговият син е убит на 6 април 2006. Исмаил Йозгат през сълзи разказва как е държал мъртвото му тяло в ръцете си. Халит е убит с два изстрела в главата. По същото време на местопрестъплението - в интернет-кафене на град Касел - се намира и агентът на тайните служби Андреас Т. Каква точно роля е играл той - това и до днес не е изяснено напълно.

Те искат яснота

След убийството, членовете на семейство Йозгат преминават през серия мъчителни за тях разпити. В хода на следствието те постоянно са конфронтирани с различни обидни подозрения. "Искаме да бъдат разкрити всички данни от хода на следствието", заяви още през миналата есен Айше Йозгат, майката на убития Халит Йозгат. Семейството настоява освен това всички събрани сведения за агента Андреас Т. да станат част от материалите по делото за убийството на сина им. Андреас Т. не се регистрира като свидетел по убийството, поради което полицията известно време го следи. В хода на това разследване са правени съответно и записи.

Съдът първоначално отказа да ги вземе под внимание. Адвокатите на семейство Йозгат обаче получават възможност да се запознаят с матриалите, в резултат на което подават молби за представяне на нов доказателствен материал пред съда и за призоваване на допълнителни свидетели. "Прокуратурата не желае да разкрие всички информации по делото", казва адвокатът Томас Бливир. Той е убеден, че целта е да се прикрият някои държавни институции. Критики срещу федералната прокуратура изказват и други адвокати на семействата на жертвите. Повече от 30 от тях потвърдиха този факт в съвместна декларация, написана през февруари.

Обвинителите пък твърдят, че процесът не е място да се правят нови разследвания и разкрития. Целта била да се изясни вината на основната обвиняема Чепе, но без излишно протакане. За семейство Йозгат и техния адвокат Томас Бливир обаче това не звучи убедително. "Задача на този процес е и това да установи доколко тайните служби са били замесени в тези деяния. Едва когато стане това, семействата на жертвите ще почувстват, че има справедливост, дори и да има оправдателни присъди", казва адвокатът. Той добавя, че семейство Йозгат не иска отмъщение, то настоява просто случаят да бъде изяснен. Как например е възможно агентът Андерас Т., който е бил в интернет-кафенето по времето на убийството, да твърди, че не е забелязал покритото с кръв тяло на Халит Йозгат?

"Дори нямахме право да сме жертви"

Според семейство Йозгат, полицията сякаш предварително е разполагала с готова версия за това кой е извършителят. Тя постоянно изказвала пред близките на убитите подозрения за връзките им с криминални среди и наркомафията. "Постоянно казвах на полицаите, че синът ми е убит от хора, които мразят чужденците, но те не ми повярваха", казва Исмаил Йозкат пред съда. Днес той знае, че е бил прав, както и това, че думите му вече не се игнорират като маловажни. Подобни унижения изживяват и останалите близки на убитите - например семейството на търговеца на цветя Енвер Шимшек, убит в колата си на 9 септември 2000 година в Нюрнберг.

Дъщеря му Шемия Шимшек заяви по време на централното траурно възпоменание за жертвите на серията убийства следното: "Отнето ни бе дори правото да се чувстваме като жертви". Мъчителните си преживявания тя описва в своя книга. Най-голямо облекчение по време на съдебния процес Шемия Шимшек изпитала в мига, в който в съдебната зала било официално заявено, че всички обвинения срещу жертвите са били абсолютно погрешни.
DW.DE

16 обществени поръчки влязоха в срамния списък на БОРКОР

Предишна новина

Швейцарската прокуратура замрази авоари на Янукович и приближените му за близо 200 млн. долара

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.