Теодора Точкова за нападките на Лозан Панов срещу нея: Има друго, много по-достойно поведение, за което обаче се изисква смелост

Теодора Точкова за нападките на Лозан Панов срещу нея: Има друго, много по-достойно поведение, за което обаче се изисква смелост
Теодора Точкова, главен съдебен инспектро, снимка:БГНЕС/архив

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова отговори на нападките от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, отправени срещу нея в обширно, удобно интервю, дадено от него пред сайта на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев – "Дневник".

Както "Правен свят" писа, след като Пленумът на ВСС отне миналата седмица стопанисването на Съдебната палата в София от правомощията на Панов, тъй като като председател на ВКС той допусна заснемането на скандалния клип с полуголите момичета, гангстерските сцени и призивите за употреба на наркотици, той се яви, очевидно доста разстроен в сайта "Дневник" с просторно интервю в две части. В изявата си Панов почти не коментира случая с видеото, взривило не само магистратската общност, но нажежило и настроенията в цялото общество, а основно отправя личностни нападки към съдии, прокурори, депутати и членове на кадровия орган, като прави внушения за политически обвързаности на редица негови колеги заради техни решения, които самият той не харесва.

Сред атакуваните бе и главният съдебен инспектор Теодора Точкова, която председателят на ВКС упрекна в "твърде бързо" действие относно проверката, която в момента тече в ИВСС срещу него по повод скандалния клип в Съдебната палата. Панов си позволи и да направи внушения, че Точкова работи в полза на определени интереси.

"Правен свят" се обърна  към главния съдебен инспектор за коментар по въпроса защо ИВСС е реагирал "толкова бързо" на случая със скандалния клип, заснет в Съдебната палата в София, както твърди Лозан Панов, и проявено ли е специално отношение към случая, както се опитва да внуши председателят на ВКС.

В отговора си Точкова посочва, че отказва да отговаря на личностните нападки на Панов, но е категорична, че ИВСС не работи тенденциозно и не може да бъде упрекван в подобно нещо при всяка една проверка, която не се харесва на председателя на ВКС.

"Не ми се иска да коментирам риториката на г- н Панов в интервюто му за " Дневник", нито ще коментирам отправените лично към мен нападки и обвинения. Длъжна съм, обаче, да реагирам в случаи като този, в които председателят на ВКС напада Инспектората към ВСС. Прави го не за пръв път и то, когато се почувства лично засегнат и застрашен. Както винаги защитната позиция на г-н Панов е: "Другите са виновни!". Не смятам, че атаката е най- добрата защита в случая. Има друго, много по-достойно поведение, за което обаче се изисква смелост", коментира Теодора Точкова. 

"Инспекторатът към ВСС е контролен орган, като сред правомощията му е и това да извършва проверки за почтеност, конфликт на интереси, нарушаване независимостта на магистратите и накърняване на престижа на съдебната власт. Включително по отношение на председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор. Не може при всяка образувана проверка ИВСС да бъде нападан, че действа по поръчка, с прекалена бързина или, че с факта на упражняване на правомощията си накърнява независимостта на магистратите. Независимо дали се харесва на някого или не, законодателят е дал правомощието на Инспектората да може да се самосезира по публикации в медиите. В конкретния случай бяха налице условията на чл. 175л ал. 5 т. 2 – 4 ЗСВ, което ни задължава да реагираме. Инспекторатът не за пръв път се самосезира и не, няма специално отношение към г-н Панов", отговори още главният съдебен инспектор.  

Още по темата

бТВ пак даде трибуна на Васил Божков, за да нападне властта и да обяви, че ще съди държавата

Предишна новина

Прокуратурата разследва причините за големия пожар в Пловдив

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 9
  блях | нерегистриран
  7
  -1

  Браво на Лозан, само такива интервюта да дава!

 2. 7
  Смелост | нерегистриран
  17
  -2

  Смелост, като проявената при проверките за Двете каки и ЦУМ гейт.

 3. 6
  Къде? | нерегистриран
  13
  -2

  Къде са изтритите коментари, борци за истина и свобода?

 4. 5
  | нерегистриран
  11
  -14
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Точкова се изказа критично за клипа още преди проверката- абсолютно недопустимо!

  за клипа даже няма нужда от проверка. Ужасен е и Лозан Панов го допусна! Толкоз!

 5. 3
  | нерегистриран
  32
  -15

  Точкова се изказа критично за клипа още преди проверката- абсолютно недопустимо!

 6. 2
  смок | нерегистриран
  21
  -6

  Топки трябват за тази работа!Който разбрал - разбрал!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.