Терористът от Крайстчърч е пътувал из България през ноември


Мъжът, който уби 49 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия е бил в България в края на миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, вътрешният министър Младен Маринов и шефове на спецслужбите. 
 
Цацаров уточни, че Брентън Тарант е направил две балкански пътувания. Първото в края на 2016 г. в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора. А второто - само преди 4 месеца, когато през ноември 2018 г. е бил в България, а след това е заминал за Румъния и Унгария. На 15 ноември той заминава от България за Букурещ, където отново наема автомобил до Унгария. Проверяват се кредитни карти, за да се уточни целият маршрут на стрелеца. Българските служби са във връзка с новозеландските власти, за да бъде продължено разследването на посещението на Тарант у нас.
 
Междувременно сръбският министър на външните работи Ивица Дачич се разграничи от евентуалните мотиви на нападателя. Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия: Сърбия не е искала от никого да отмъщава за някакви сръбски жертви където и да било по света. Осъждаме тази злоупотреба, която вреди на Сърбия и нейните интереси. Ще арестуваме всеки, за който подозираме, че има терористични идеи.
 
Най-голямата организация за правата на мюсюлманите в Съединените щати хвърли частично отговорността за трагедията в Нова Зеландия върху политиката на президента Тръмп. Нихад Ауад, Национален изпълнителен директор на Съвет за американско-ислямски отношения: По време на Вашето президенство и предизборна кампания ислямофобията рязко нарастна. Нападенията над невинни мюсюлмани, имигранти и джамии скочиха до небето. Държим ви отговорен за нарастващото антиислямси настроения в Съединените щати и Европа.
 
Президентът Тръмп заяви, че страната му застава до Нова Зеландия с всичко, което може да направи. Тъга, съболезнования и осъждане на насилието дойдоха от цял свят. Мюсюлманите са 1,1 на сто от населението на Нова Зеландия, което е четири милиона и 250 хиляди души. 
 
49 души загинаха и поне 20 бяха ранени в две джамии в Крайстчърч петък, където беше открит огън по богомолците. По оръжието на стрелеца а бяха открити надписи, свързани и с българската история.
 

САЩ въвеждат визови санкции срещу служители на Международния наказателен съд

Предишна новина

Сръбски полицаи спряха рекордните 1,1 тона марихуана на границата с България

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.