Тезата на афганистанците в Средец – двама полицаи стреляли по тях 4 пъти

Тезата на афганистанците в Средец – двама полицаи стреляли по тях 4 пъти
Мостът, под който е убит афганистанецът.

Информацията, разпространена от МВР за случая с афганистанските имигранти и убийството на един от тях след рикошет на куршум на граничен полцай, се разминава драстично с разказите на задържаните чужденци. За това съобщава Българският хелзинкски комитет (БХК), след като служители на правозащитната организация са се срещнали и разговаряли с 20 души от групата афганистански граждани, които вече са в Разпределителния център в Елхово. Сред тях бил и братът на загиналия.

На първо място, според сведенията на чужденците, загиналият не е 56-годишен мъж, а 19-годишният Зияулах Вафа, който бил придружаван от 17-годишния си непълнолетен брат.

Инцидентът стана през нощта на 16 октомври, като МВР съобщи, че в района на Средец патрул от двама граничари и един командирован от вътрешността на страната полицай, се натъкнали на група от петдесетина афганистанци под мост край село Дюлево. Според главния секретар на МВР Георги Костов групата оказала съпротива, при което един от полицаите стрелял предупредително във въздуха, но се получил рикошет от моста и така бил убит един от чужденците.

Пред служителите на БХК разказът на брата на загиналия бил подкрепен от всички останали от групата. Показанията на 17-годишния младеж се различават съществено не само по отношение на възрастта на загиналия. Афганистанците разказали, че групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели униформените, чужденците се разбягали във всички посоки.

От БХК обясняват, цитирайки афганистанците, че в този момент двама от полицаите започнали да стрелят, като всеки от тях произвел по два изстрела. Доколкото в този момент хората от групата са били с гръб към полицаите, бягайки от тях, те не са в състояние да кажат със сигурност дали изстрелите са били произведени във въздуха или пряко по бягащите, допълват от БХК.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа бил улучен и паднал на земята. При тази гледка всички от групата преустановили бягството, легнали на земята и изчакали пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване. Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи.

"Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства", твърдят от правозащитната организация.

Още по темата

Таксите за касация по административни дела средно три пъти по-ниски от първоначално предложените

Предишна новина

АБВ внесе поправки, които слагат кръст на съдебната реформа

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  Самоков | нерегистриран
  5
  0

  Мостът, под който е станала стрелбата, не е бил в гр.Средец, а в село Дюлево - на 6 км. северно от Средец, който пък е на около 40 км. от границата, т.е. селото е отдалечено от нея на 46-50 км. Според чл.39, ал.3 от Закона за МВР "Главна дирекция "Гранична полиция" е национална специализирана структура за осъществяване на дейностите по чл.... в граничната зона, в зоните награничните КПП, международните летища и пристанища, във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона, континенталния шелф, българската част на река Дунав и другите гранични реки и водоеми", а според алинея 4, че "Министерският съвет определя: 1. дълбочината на граничната ивица и граничната зона...". На 101 места, не съм търсил нормативния акт пише, че "Граничната зона обхваща територия с дълбочина 30 километра от линията държавната граница". Какво правят гранични полицаи при незаконни мигранти на 20 км. извън граничната зона?

 2. 8
  добро"ДЖ"елатин | нерегистриран
  8
  -2

  полицаите да преминат курс на обучение като туроператори

  да посрещат търсещите след промяната на закона "международна закрила" бежанци с табелка в ръка - група от Афганистан, група от Ирак, смесена група и т.н.

  Като стоят на планинските пътеки и ги насочват към близките хотели, посрещат ги с хляб и сол, и водица и т.н.

  така няма да има изстрели, няма да има нужда и от оръжие

 3. 7
  адвокат- сак | нерегистриран
  14
  -2
  До коментар #4 от "Бандерас | нерегистриран":
  МВР нещо яко лъжат и са се овъртяли здраво в калта. Да видим накрая какво ще излезе, но със сигурност нещата са бая гнили.

  4 МВР НЕ Е ДЛЪЖНО да изнася 1:1 всички материали, събрани до тук в хода на разследването. Бхк са доказали, че над 90% от действията им а насочени към ДИРЕКТНА ДЕСТРУКЦИЯ НА ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА и са едно пирамидално търговско дружество, прикрито зад фасадата на квазиправозащитно НПО, чиято единствена цел е целта на всеки един бизнес- ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА. До сега не ми е известен казус, в който бхк да са защитили от дискриминация български гражданин от етническата група"българи"- т.е. от етническото мнозинство в Р. България.

 4. 6
  адвокат- сак | нерегистриран
  16
  -4

  Понеже бхк НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО са взели квазисвидетелски показания - видно от този цитат от статията - "...служители на правозащитната организация са се срещнали и разговаряли с 20 души от групата афганистански граждани, които вече са в Разпределителния център в Елхово. ..", аз пък искам да публикувам онова, което АЗ считам за истина- http://bultimes.com/prishaltsite-predi-da-stanat-bezhantsi-snimki/ Сега, искам бхк да ми гарантира със силата на държавен орган, че сред лицата, дали пред бхк незаконосъобразно квазисвидетелски показания, няма бойци от ид! Ако бхк не могат да ми гарантират това, ще е добре всички дружно да ги командироваме като армаган за ид- със все колегата адв. Илиева, защото е НЕВЪЗМОЖНО български адвокат така да ПЛЮЕ на професионалната си чест и достойнство и да представя едни ирелевантни незаконосъобразни квазипоказания на ПРЕСТЪПНИЦИ за законосъобразни показания на свидетели -очевидци по досъдебно производство. Г-ЖА "АДВ" ИЛИЕВА- РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРАВНАТА ПРОГРАМА НА БХК -ВИЕ СТЕ СРАМ И ГНУС ЗА БЪЛГАРСКАТА АДВОКАТУРА! Поради незаконосъобразните ви действия, считам, че чл. 25 ал.2 от ЕКА НЕ СЕ ОТНАСЯ до отношението ми към вас !

 5. 5
  информирания | нерегистриран
  21
  -5

  На чужда територия нелегално с баница и бъклици с вино да ги срещнат.

  Ами ако някой влезе нелегално в тяхната държава и го хванат нали му вземат тиквата на момента?

  Тези талибани се събират в сърцето на Европа не за да работят и да се интегрират,а със съвсем други намерения и цели...

 6. 4
  Бандерас | нерегистриран
  10
  -16

  МВР нещо яко лъжат и са се овъртяли здраво в калта. Да видим накрая какво ще излезе, но със сигурност нещата са бая гнили.

 7. 2
  | нерегистриран
  12
  -11

  Последният път като четох за показания на полицаи беше, че единият му скъсали ръкава, пък после се оказа, че сам си го е скъсал. Що ли вярвам повече на 40 афганистанеца, отколкото на служител на МВР-то...

 8. 1
  | нерегистриран
  18
  -2

  Няма да се учудя псевдозащитниците от БХК да изфабрикуват проектили, събрани в областта на злополучния мост, за да потвърдят "истинснските" и "достоверни" разкази на "нещастните" афганистанци. Ако въобще са такива, но това ще кажат преводачите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.