The Washington Post: Директорът на ЦРУ обяви, че службата връща фокуса си върху държавите-съперници


Централната разузнавателна агенция на САЩ - ЦРУ отново се посвещава на мисии, като тези, които са изградили облика на службата през 70-годишното й съществуване, а именно – ще прехвърли фокуса си върху държавите съперници, които предизвикват или заплашват Америка, заяви директорът на ЦРУ Джина Хаспел в понеделник, цитирана от вестник The Washington Post.

В първите си коментари пред медиите, след като бе назначена официално през май, Хаспел изложи своя план, според който агенцията ще се върне към работата, която е била в основата на разузнавателните мисии преди атаките от 11 септември 2001 година, които, по нейните думи, са превърнали ЦРУ в паравоенна организация, която осъществява смъртоносни операции срещу терористи по целия свят. Изданието отбелязва, че коментарите на Хаспел представляват публично утвърждаване на трансформацията, която е в ход през последните няколко години, откакто ЦРУ се опитва да се премести своя фокус от тероризма.

Контратероризмът не само е погълнал голяма част от вниманието на агенцията през последните 17 години, но и я е вкарал в скандали за затвори, мъчения и други. Именно тази тема бе в основата на критиките към Хаспел по време на процеса на утвърждаването й като директор на службата от сенаторите и медиите, които се бяха съсредоточили върху ролята и в мъченията и бруталното отношение към затворниците.

Разузнавачите и анализаторите на ЦРУ ще "инвестират силно в действия , свързани с най-тежките проблеми", заяви директорът на службата. Тя не посочи конкретни държави, но, както пише The Washington Post, агенцията вече е изградила нови центрове за събиране на информация срещу Иран и Северна Корея и обучава персонала си за справяне с големите сили, като Русия и Китай, са казали пред изданието неназовани източници от службите.

"Нашите усилия да преодолеем тези сериозни пропуски в разузнаването бяха препятствани през годините от закономерното съсредоточаване на разузнавателната общност върху контратероризма на фона на 9 септември 2011 година", отбеляза Хаспел и допълни: "Групировките, като т.нар. "Ислямска държава" и "Ал Кайда" твърдо остават в нашето полезрение, но ние ще насочим нашето внимание основно върху държавите – съперници".

Директорът на ЦРУ се изказа в понеделник в университета, където е завършила – в Луисвил. Тя не е пожелала да отговори на въпроси от публиката, или да говори с репортерите, отбелязва вестникът.

Хаспел хвърли малко светлина върху преговорите със Северна Корея за прекратяване на ядрените й разработки, предизвикателство, в което тя има сериозно участие заедно с държавния секретар Майк Помпео, когото тя наследи на директорския пост в ЦРУ. Но тя предвиди, че никак няма да е лесно Северна Корея да бъде убедена да се откаже от оръжията си. "Севернокорейците гледат на тях, като на гаранция и не мисля, че ще се откажат от тях лесно", заяви Хаспел.

Що се отнася до Китай, директорът на ЦРУ подчерта, че службата следи внимателно опитите на Пекин да разшири влиянието си в развиващите се държави в Латинска Америка, Африка и Южна Азия, включително чрез предлагането на заеми за бедните държави, които те не мофат да върнат. По нейните думи, Китай иска "да се превърне в доминираща сила" в Азиатскотихоокеанския регион и работи за "намаляване на влиянието на САЩ".

По въпроса за Иран, Хаспел заяви, че режимът и неговите проксита са "най-дестабилизиращия" фактор в региона и това заключение съвпада с мнението на директорите на ЦРУ по време на предишните американски администрации. Предшественика на настоящия ръководител на службата Майк Помпео е създал нов център за мисии, оглавяван от опитни офицери, които са подсилили разузнавателните операции срещу Иран. Освен това, директорът на ЦРУ похвали иранския народ и заяви, че неговото правителство изразходва огромни средства, за да подкрепя сирийския режим и бунтовниците в Йемен, докато собствената икономика на Иран е в критично състояние.

Сакскобургготски: Моите предци са внасяли с милиони, а други сега изнасят

Предишна новина

Американският президент ще се срещне с прокурора Розенстайн, който води разследването за предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.