Топмениджъри от ВТБ чакат цяла нощ в бивак да ги спасят


Цяла нощ в бивак на остров прекараха 11-те оцелели след катастрофата на хеликоптер Ми-8 в Охотско море, преди да бъдат открити и спасени, съобщи ТАСС.

"Състоянието на всички 11 е задоволително, заплаха за живота и здравето им няма. При пристигането си в Хабаровск те бяха откарани в болница, където ще бъдат прегледани от лекари", каза шефът на пресслужбата на Хабаровск Сергей Викторов. Един от оцелелите бил със счупена ръка.

3-мата шефове на "ВТБ лизинг", част от руската банкова група ВТБ, и още 10 пътници летяха до Шантарските острови на почивка. Експедицията ръководеше хабаровският изследовател и художник Игор Олховский. Хеликоптерът им обаче се разби в събота на 30 метра от брега на Тугурския полуостров, откъдето по-късно трябвало да продължат до островите по море с лодки. На борда на хеликоптера имало и 3-ма души екипаж. След трагедията 5-има са обявени за изчезнали.

Шефът на лизинговата компания Андрей Коноплев и заместниците му Надежда Фоменко и Анатолий Воронецки бяха обявени за мъртви първоначално. "Топмениджърите са живи. В постоянен контакт сме с извънредните служби", опровергаха по-късно от банката.

Според пилота на хеликоптера причината за катастрофата е технически проблем, вероятно повреда в двигателя. В същото време не се изключват други версии за случилото се, като грешка на екипажа при неблагоприятни метеорологични условия, тъй като в района на катастрофата имало гъста мъгла.

Оцелелите 11 души се спасили, като

скочили във водата,

доплували до остров

и си направили бивак. Те бяха обявени за живи благодарение на пилота, който успял да съобщи за катастрофата и местоположението им. Руски медии съобщиха, че екскурзиантите се спасили по чудо, след като температурата на водата е била ледена, около 5-6 градуса.

В неделя сутринта спасителен хеликоптер на борда с водолази, следователи и екип от психолози прелетя над района на катастрофата. Но поради лошото време и гъстата мъгла в района те не можаха да стигнат до оцелелите. По-късно спасителните екипи успяха да открият и евакуират пътниците. Тричленният екипаж и Игор Олховский обаче решиха да останат и да помогнат за издирването на 5-амата липсващи пътници. В спасителните операции участват 130 души, хеликоптери и кораб.

Катастрофиралите били застраховани преди полета. В случай на смърт на пътник близките му трябвало да получат 2 025 000 рубли, 2 милиона рубли при телесна повреда и 23 000 рубли - при вреди на имуществото му.

В неделя прокуратурата започна проверка за нарушаване на правилата за безопасност и експлоатация на въздушния транспорт. Максималното наказание предвижда затвор до 7 години.

Известният фотограф и пътешественик Игор Олховский и организаторът на екстремалната ваканция Максим Зотов, които бяха на борда на падналия хеликоптер, развеждали ВИП туристи до архипелага, като

наблюдавали по

пътя китове

Целта на пътуването била лов и риболов за платежоспособни любители на дивата природа на Далечния изток. За обиколка на островите всеки на борда платил по 9000 долара. Като опитни пътешественици двамата организирали маршрути из необитаемите острови. Услугата била отбелязана като корпоративен отдих на сайта на "Риболовни експедиции".

Шантарските острови - китове и дива красота

Шантарските острови са малък архипелаг с поразителни пейзажи в края на Охотско море. Включват 15 големи острова, множество малки и отделни скали. Красотата им е изумителна - разноцветни скали и дива тайга. Силни приливни течения се разбиват с грохот в тесните проливи между скалите. Вълните са 6-8-метрови, има постоянни мъгли.

Загадъчните острови са магнит за туристи и пътешественици от цял свят. Те са далеч от всякакви населени места - най-близките села са на 100 км, а най-близкият град - на 400 км. Архипелагът е рай за рибарите и фотографите. Труднодостъпното място е съхранило природата девствена. Мечки са се развъдили в огромно количество на островите, в морето има китове, белуги, тюлени. Колониите от птици са безброй. В морето, реките и езерата има изобилие от риба. Климатът е по-суров от най-северните части на Охотско море заради близостта на студените масиви на Якутия и сложна система от ветрове и морски течения.

Само 1-2 месеца в годината на Шантарските острови няма лед. Дори през юли наоколо плуват айсберги, а през втората половина на септември вече вали сняг. И то при положение че са разположени на географската ширина на Москва!

Някога тук е имало хора, които са ловували китове, но сега живеят само служителите на метеорологичната станция. Шантарските острови са обявени за национален парк.

Гони си интереса: Серийният убиец Митко спука държавата от присъди

Предишна новина

Пак аматьори се упражняват върху Наказателния кодекс

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.