Този съдия не притежава моралните качества да заема тази длъжност

Този съдия не притежава моралните качества да заема тази длъжност
Съдия Люба Петрова в съда, заедно с адвокат Менко Менков

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи произнасянето си по молбата на бившата съдийка от Районен съд-Раднево Люба Петрова да бъде възстановена на работа. Тя бе отстранена от длъжност заради водено срещу нея наказателно производство за фалшифициране на протокол от съдебно заседание. Делото приключи с окончателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) през април т.г. Срещу нея се води и още едно наказателно дело за измама и лихварство, както и дисциплинарка.

"Срещу съдия Петрова са водени 2 наказателни производства, междувременно се води и дисциплинарно производство. Едното наказателно дело е приключило. Второто производство не е приключило, но тя не е била отстранена от длъжност заради него", заяви зам.-председателят на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към ресорната колегия на кадровия орган Красимир Шекерджиев и докладва предложението тя да бъде възстановена на длъжност, тъй като нямало никакви остнования това да й бъде отказано.

Боян Новански се противопостави на това предложение и посочи, че според него "в нормалните държави" поведение като това на съдия Петрова не е нормално и поради тази причина не подкрепи възстановяването й.

Атанаска Дишева също се възпротиви на предложението на КАК. "Считам, че това предложение е направено от Комисия, която не е компетентна да го прави. Предложение за възстановяване на длъжност се прави от Комисия Дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС. Правилата са за това, за да се спазват", посочи Дишева и се обяви и принципно "против" възстановяването на Петрова като съдия. Вероника Имова също не го подкрепи. "Формални предпоставки за възстановяването й не са налице. Срещу нея има две висящи производства. Нека прокуратурата прецени дали за колегата да не бъде внесено ново искане за отстранване и за второто производство. Все пак обвиненията срещу нея са сериозни", посочи Имова.

"Този съдия не притежава моралните качества да заема тази длъжност", категоричен бе и Драгомир Кояджиков, но посочи, че чисто процедурно е редно казусът със съдия Петрова да мине през ресорната комисия. След което предложи отлагане и изпращане на казуса в дисциплинарната комисия. Съдийската колегия на ВСС го подкрепи единодушно. 

Още по темата

Златина Личева-Денева поема ръководството на Районен съд-Горна Оряховица

Предишна новина

Електронните заявления излизат наполовина по-евтино на търговците*

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Зевзек | нерегистриран
  5
  0

  Тази май става за... купон... а?

 2. 1
  а,тези ?? | нерегистриран
  1
  -8

  като правораздаватели по исковете ни по ЗОДВПГ,окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана ,издават изпълнителни листи в своя полза и сметка ,с осъждане на 4%ДТ по чл.10 ,ал.2 ,изпратени за принудително събиране на ИРМ НАП Враца , върху които процентни ДТ, НАП начислява лихва,тоест лихва върху процентна ДТ.,което е допустимо само за РБ .

  През 2006г., след наложена държавна принуда ,изплатихме по банковата сметка на НАП Враца ,част от главницата в размер на 10 хил. лева, противоречещо изпълнителните листи.

  Въпреки ,че след внесената главница, публичния изпълнител ,е следвало с постановление да прекратят производството по изпълнителни дела №№21938/02г.,26436/02г. ,и да образува нови не го прави .,с цел да се трупат лихви, върху цялата “дължима”сума в размер на 17 хил.лв,принудително събрана 2007г. .Бардака ,е без съдебен контрол,а по жалбите ни ЦУ на НАП,се самопроверяват и излизат със становища, че са действали законосъобразно,вместо да бъдат ,инспектирани,одитирани от независим орган.Това е положението в Република България.Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.