Трето дело срещу Цветан Цветанов

Трето дело срещу Цветан Цветанов

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес искане в Народното събрание за снемане на имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с разследване за длъжностно присвояване.

Според прокуратурата Цветанов е извършил престъплението длъжностно присвояване в особено големи размери - 50 000 лева - пари от бюджета на МВР, като за улесняването му е извършено и престъпление по служба. Парите били присвоени в полза на друг - бившия шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Това е третото дело срещу Цветан Цветанов. Другите две са за т.нар. незаконно подслушване в МВР, което все още се разследва, и за отказ да разпише прилагането на специални разузнавателни средства, одобрени от съд по искане на прокурор в рамките на досъдебното производство именно срещу Орлин Тодоров. Това дело е в съда. Насрочено е за края на ноември.

Наблюдатели коментираха, че Цветан Цветанов упорито върви по стъпките на бившия военен министър Николай Цонев, срещу когото бяха образувани четири дела по времето на ГЕРБ и който бе наречен от заместник-градския прокурор Роман Василев "абсолютен престъпник". Цонев обаче е окончателно оправдан по три дела, по четвъртото се чака произнасяне на Софийския апелативен съд.

Що се отнася до третото дело срещу Цветанов, то се оказва, че той е разпоредил на Тодоров да му бъде платена заплата и обезщетение за времето, през което последният е бил отстранен от длъжност и реално е бил задържан под стража в Ловеч. Така Тодоров е получил заплата иобезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

На 11 март 2011 г. Орлин Тодоров е бил обвинен по два текста от НК – по чл. 357 – за разгласяване на държавна тайна, която му е била поверена по служба и по чл. 387 – длъжностно престъпление. Същевременно той е бил задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Държавното обвинение е внесло искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", което е било уважено от съда.

На 19 април 2011 г. Цветан Цветанов, като вътрешен министър, образувал дисциплинарно производство срещу Тодоров и го отстранил от длъжност. В МВР била сформирана дисциплинарна комисия по казуса "Тодоров".

На 21 ноември 2011 г. на антимафиота от Велико Търново е отнето и разрешението му за достъп до класифицирана информация. Именно това е станало основание и дисциплинарната комисия да предложи на тогавашния вътрешен министър да отстрани от длъжност Тодоров – според чл. 234,ал. 1, т. 4 от ЗМВР служител с отнет достъп се отстранява от длъжност.

Независимо от законовите разпоредби, на 23 декември 2011 г. Цветан Цветанов наложил наказание "порицание" на Орлин Тодоров и го възстановил на същата длъжност – шеф на сектор БОП в Търново. Абсурдното в случая, че Тодоров нямало как да заеме отново длъжността си, защото все още бил в ареста.

Цветанов не спира дотук. Издава още една заповед, с която на Тодоров трябва да бъдат изплатени всички възнаграждения от датата 21 март 2011 г. до датата на разпореждането.

Сагата продължава и през 2012 г., когато на 9 януари тогавашният вътрешен министър издава втора заповед за отстраняването на Тодоров от длъжност. Любопитното е, че двете разпореждания – за въстановяване на длъжност и за повторното отстраняване са били връчени на Орлин Тодоров в един и същи ден – на 13 януари 2012 година.

На 7 февруари 2012 г. Тодоров подал молба за напускане по собствено желание, а на 29 февруари с.г. Цветанов прекратява служебното правоотношение на Тодоров и разпорежда да му бъде платен пълният размер на обезщетението съгласно ЗМВР – до 20 заплати.

На 25 април 2012 г. със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров, на Орлин Тодоров саизплатени обезщетенията за неползван платен годишен отпуск, включително и за времето, през което той е бил задържан под стража.

По информация на "Правен свят" на Флоров на този етап не му е повдигнато обвинение за този случай. Не е ясно и дали това ще се случи, защото той е изпълнявал разпореждане на Цветан Цветанов.

Протест пред Съдебната палата в Стара Загора

Предишна новина

Обвиняем взриви гранати в руски съд, уби себе си и съдебен охранител

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  0
  -1

  Вече започва да става несериозно и смешно за представителите на прокуратурата.Минават всякакви граници с една единствена цел-някой в Европа да им хареса действията и да ги похвали.Да не стане обаче така, да се наложи на прокуратурата на РБ да открие офис до ЕСПЧ в Страсбург,за да може по-бързо да се регистрират заведените срешу нея жалби.

 2. 6
  учуден | нерегистриран
  6
  -1

  За шеф на БОП във В.Търново не се ли изисква разрешение за достъп до квалифицирана информация. Как ще назначава (възстановява) на такава позиция човек разгласявал държавна тайна и с отнет достъп? Всичко е с цел да му се изплатят неполагащите му се 20 заплати.

 3. 5
  до "псевдо Юрист" | нерегистриран
  5
  -1

  До коментар [#1] от "псевдо Юрист":
  чл. 224, ал. 1, т. 1, чл. 227, ал. 1, т. 4, чл. 228, т. 1 и чл. 245, ал. 1, т. 8 от ЗМВР и тежки дисциплинарни нарушения по смисъла на чл. 227, ал. 1, т. 4 и 8 от ЗМВР - нарушаване на правилата за защита на класифицираната информация, довело до нерегламентиран достъп и злоупотреба с власт. Разпоредбите на чл. 252 ал. 1 и 5 от Глава деветнадесета -ОБЕЗЩЕТЕНИЯ- не се прилагат, когато служебното правоотношение е прекратено по чл. 245, ал. 1, т. 8 и 14. - чл. 252, ал. 7 ЗМВР

 4. 3
  Йордан | нерегистриран
  7
  0

  До коментар [#2] от "":

  Мисля си, че костюма му трябва да е райе.....

 5. 2
  | нерегистриран
  12
  -2

  много хубава снимка на Цвъкнята

 6. 1
  Юрист | нерегистриран
  11
  -11

  Не че нещо, но от кога взимането на решение за дисциплинарно уволнение е задължително, а изплащането на заплати в случай на невзимането му - престъпление. Ех Цаца, Цаца

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.