Три пъти Иво Прокопиев обжалва запор от 200 млн. лв., съдът всеки път го потвърждава

Три пъти Иво Прокопиев обжалва запор от 200 млн. лв., съдът всеки път го потвърждава
Иво Прокопиев, снимка: в-к "Монитор"

Четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд са потвърдили запора на Иво Прокопиев. Имущество и активи на стойност 200 млн. лв. на разградския бизнесмен бяха блокирани по искане на Комисия "Антимафия" (КПКОНПИ) заради недоказан произход, съобщава в-к "Монитор". Комисията "Антимафия" започна проверка срещу Прокопиев още в началото на 2017 г. заради обвинението му по делото ЕВН, припомниха юристи. По него той вече е подсъдим заедно с бившите министри на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите – Симеон Дянков. При ревизията на дружествата от групата "Алфа финанс холдинг" КОНПИ установила редица нарушения при приватизационната процедура на предприятието "Каолин". Запорът е бил наложен, след като комисията е установила несъотвествие с около 200 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев. На пресконференция пред медиите тогава от Комисия :Антимафия" оповестиха, че КПКОНПИ има претенции към 30% от имот в Созопол, в който освен къща има и 2 басейна. Това е и най-скъпият имот на олигарха, който е поставен под запор.

Проверка на изданието е показала, че от края на миналата година досега Прокопиев и неговите адвокати са се опитали три пъти да оспорят наложения запор, но безуспешно. "Интересна подробност е и това, че само в първата си жалба Прокопиев прави плах опит да обясни, че парите му не са с незаконен произход. Тъй като това твърдение не почива на никакви доказателства (за разлика от стотиците документи, приложени от КПКОНПИ – б.а.), съдът го отхвърля като недоказано", отбелязва още "Монитор".

"Прокопиев и скъпоплатените му юристи през цялото време се опитват да финтират запора, като изтъкват технически причини, които според тях обезсилвали искането за обезпечаване на иска на КПКОНПИ. Сред арсенала от юридически хватки, които съиздателят на медии е използвал, присъства и искане за тълкуване на решението на съда", пише изданието.

В статията се припомня, че преди месец Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ОСГК ВКС), председателствано лично от Лозан Панов, прие тълкувателно решение, от което интерес биха имали лица с наложени запори, именно като Иво Прокопиев и Цветан Василев. "Опитът да се пренапише закона обаче беше отрязан от парламента, който се наложи да приеме спешни законови поправки, с които да пресече всякакви опити за подобни юридически финтове", допълва "Монитор".

Останалата част от доводите на Прокопиев пък се крепят на старото му твърдение, че дори и приватизацията на "Каолин" да е незаконна, давността за констатиране на това била изтекла. Именно предприятието за варовик, според КПКОНПИ е основен източник на нелегалните финанси на разградския бос. Според комисията освен че Прокопиев и брат му са приватизирали дружеството, без да изпълнят законовите изисквания за това, по-късно те буквално са доили фирмата на гърба на държавата. Според доказателствата дружеството години наред е декларирало по-малък добив от реалния. По този начин "Каолин" е плащал в пъти по-ниски данъци и концесионни такси от реално дължимите. Заради тези финансови машинации Прокопиев се сдоби и със второ обвинение тази година. То е за пране на пари, свързано именно с "Каолин" и с схемите за източване на предприятието, припомня още "Монитор".

Още по темата

Румънският правосъден министър поиска от президента да уволни главния прокурор

Предишна новина

България е разтърсена от скандал за търговия с паспорти

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Прокопий Разградский | нерегистриран
    5
    -6

    Съдът не е мерило нито за справедливост, нито за истинност..., а в Задунайская Бълхария не е мерило и за законност.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.