Трябва да се преразгледат някои мерки на приетия в бързина и хаос закон

Трябва да се преразгледат някои мерки на приетия в бързина и хаос закон
Румен Радев, президент на България

"Пандемията изисква решителни мерки, но е необходимо в спешен порядък да се преразгледат някои разпоредби на приетия в бързина и хаос закон". Това заяви държавният глава Румен Радев. По думите му повечето българи приемат наложените ограничения заради коронавируса с разбиране. Президентът обаче уточни, че управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.

"Извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но доведоха до обществена парализа и безпрецедентна социална и икономическа криза. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса. Последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия вирус. Нужна е ясна национална цел. Най-бързо и безопасно връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки", каза още Румен Радев.

В своето изявление президентът заяви още, че това може да се постигне с обединени усилия на институциите, а идните месеци държавният глава определи като решаващи не само за справяне с пандемията, а и за бъдещето "в един нов свят".

"Част от мерките в извънредния закон се определят от гражданите и бизнеса за недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до малкия и средния бизнес, а формулата 60/40 е трудно приложима. Трябват адекватни компенсации за работници и бизнес. Реалната помощ е безвъзмездна в условията на криза", добави още президентът.

Радев изказа и критики към някои от мерките в приетия на 20 март 2020 година Закон за мерките и действията в извънредно положение.

"Да се преразгледат някои мерки в приетия в бързина и хаос закон. Не на репресиите и цензурата, нужен е гъвкав подход, достоверни данни, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия. Важно е българският парламент да прояви отговорност и да намери формула за приемане на важни решения", уточни президентът.

Според него и здравеопазването ни следва да възприеме по-гъвката стратегия.

"Фокусирането върху вируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните. Кризата открои своите тихи герой – лекари, специалисти, доброволци, полицаи, работници в търговия и транспорт, които с риск за здравето поддържат основните функции в държавата и икономиката ни", допълни държавният глава.

Час след изявлението на президента Румен Радев отговор дойде от министър-председателя Бойко Борисов, който е на инспекция в шивашки цех в Смолян. Попитан за коментар на думите на президента, премиерът уточни, че в днешния ден няма да влиза в лични нападки с Румен Радев, но акцентира върху темата за мерките.

"Ако президентът счита, че извънредното положение е различно от това в цял свят – да му наложи вето. Аз ще извадя групата на ГЕРБ. Да оставим народа без извънредно положение, да го мориме", заяви премиерът Борисов и допълни, че към момента мерките, въведени с извънредното положение са до 13 април.

"Депутат след депутат дават положителен коронавирус. Днес са били в една стая парламентарните групи. А ако утре или след една, или две седмици не можем да съберем парламента?", попита още Борисов.

Припомняме, че новият задочен спор между президент и премиер дойде на фона на епидемията от COVID-19 и преди началото на свиканото за днес извънредно заседание на парламента. След 14 часа депутатите трябва да обсъждат решението за удължаване на извънредното положение до 13 май 2020 година, актуализацията на държавния бюджет, както и промени в Закона за енергетиката и закона за извънредното положение.

По-рано днес Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие на първо четене промените в приетия на 20.03.2020 година Закон за мерките и действията по време на извънредното положение. Решението дойде с 13 гласа "за". Депутатите от БСП се въздържаха и обявиха, че ще внесат свои предложения преди второто четене. Такива действия ще предприемат и от ГЕРБ, като една от промените касае замразяване на партийните субсидии по време на извънредното положение.

 

Случайното разпределение на дела в България се манипулира

Предишна новина

Банките разполагат с пет дни за мораториум по кредитите

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  много възмутен и силно потресен | нерегистриран
  6
  -4

  СРАМ!!!! СРАМ! СРАМ!!!! Моля медиите да не ни занимават повече с президентските брътвежи. ГОЛЯМ ПОЗОР И ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ!!!!!!

 2. 5
  простичко казано | нерегистриран
  7
  -5

  Какви са тези изявления на президента по време на световна пандемия.Вместо изявления той трябваше да се извини пред целия български народ за отправените реплики относно забраната на МС да се провеждат тържества на връх Шипка на 3 март.Благодарение на министър председателя Бойко Борисов не плъзна заразата на коварния вирус от Шипка.

  Къде днес в Европа президенти, крале,канцлери застават против мерките на правителствата си ,за опазване здравето на гражданите си,което в момента е най същественото?Господин президент първо е здравето на хората,а после икономиката,която се развива със здрави хора.

  Това е като семейството,веднъж разбито с пари не се връща семейното щтастие. 3. 4
  До гражданка № 2 | нерегистриран
  7
  0

  Би ли коментирала първо липсата на контар 1 тук? И после - защо смяташ като повечето юридически неграмотни политици и депутати, че президентът е обединител? Чети, чети повече и ще разбереш функциите му. Ако искаш или ако можеш. Но пък ако си социално нечувствителна като политици, правителство и прокуратура - пиши на воля. Тук е мястото. И в 90 на сто от медиите - също.

 4. 3
  | нерегистриран
  11
  -5

  Че си тролка от рода мисирки е ясно. Стига вече с това разединител. Това че трябва да е обединител не значи безропотно да се съгласява с всичко. Айде мисирке. Толкова се осрахте, че няма накъде. Само си вижте председателка та на НС какво представлява и тогава коментирайте другите.

 5. 2
  Гражданка | нерегистриран
  6
  -10

  Когато чуя в първите изречения на нечие политическо изявления фрази като “много”, “ хиляди предприятия спряха да работят” и пр. за себе си нямам съмнение, че става дума за жалка политическа реторика, обслужваща говорещия и кръговете му.

  Не е нормално един от (по законово основание !) хора в държавата да говори като “една жена на пазара каза”. Колко точно са спрелите “хиляди предприятия”, колко “много” са новите безработни, колко са регистрираните като социално слаби в България, отложените планови операции и пр., и пр. Колко теста има и не се правят и какъв е капацитетът на лабораториите? И какво предлага това лице освен собствения си политически буламач? Не успях да открия нито една конструктивна идея. Не е въпрос на политическо пристрастие, да прощават фанатичните му фенове.

  Колкото до закона, от римско време е известно, че не е слънце, за да огрее навсякъде. Безспорно, има слаби страни.

  Този президент, струва ми се, ще остави след себе си неприятната диря на разединител и в момент на много тежко изпитание. В правото тази фигура се рамкира с подбутелство, в политиката с провокация и пр.

  Да пазим близките си, медиците и безотговорните си съграждани!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.