Трябва оптимално решение, но хората са с предимство пред птиците

Трябва оптимално решение, но хората са с предимство пред птиците

Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората. Това заяви в Каварна главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус", в коментар за заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитената зона "Комплекс Калиакра". 

Тя вече се проверява от прокуратурата и Цацаров каза, че до края на следващата седмица обвинителите ще мислят дали да я оспорят пред Върховния административен съд (ВАС).

Тази седмица на среща при премиера Бойко Борисов между заместника му Валери Симеонов, екоминистъра, неправителствени организации, природозащитници и кметове от района беше взето решение заповедта да продължи да действа докато бъде подготвена нова. Преди да бъде издадена новата заповед, ще бъде обсъдена с представителите на местната власт, засегнатите страни и представители на Европейската комисия.

Днес главният прокурор посочи, че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни, като тепърва предстои това да бъде установено от прокуратурата."Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, т. е. - бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, която се занимава със законосъобразността на заповедта за защитена зона "Калиакра". Самото създаване на "НАТУРА 2000", възлагането му и целия шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с "НАТУРА 2000" е точно такъв", коментира Сотир Цацаров.

По думите му, цитирани от "Фокус", с години не е обърнато внимание на прокарани поправки за ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях и голф игрища, част които били  "чист лобизъм". "Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин", заяви Сотир Цацаров. Той препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда.

Цацаров беше в Каварна, за да открие сградата на районната прокуратура в града. 

Нотариусите поемат заверките на преводи на документи

Предишна новина

Валери Симеонов подаде сигнал в ИВСС срещу Панайот Генков

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  1 | нерегистриран
  3
  -1

  Променете границите на "Натура 2000" и бързо ще се решят всичките наболели въпроси. Стига с тези птици и калинки. Щом на хората им се налага да мутират с ГМО, химии, хормони и какво ли още не в храната, то и птиците ще го направят с естествения си подбор. И без драматизми, моля!

 2. 17
  ! | нерегистриран
  11
  -4

  „Съветският модел на българската прокуратура трябва категорично да се разруши. Той е източник на корупция и изнудване и създава възможности да се използва за политически цели

 3. 16
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 15
  Цацаров кога ще се самоотстраниш и самопредадеш на съд? | нерегистриран
  13
  -5

  [[_64744_]]

 5. 14
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 13
  Магнитски вижда двамата обвиняеми ! | нерегистриран
  14
  -5

  Ето думите на Президента на Венецианската комисия, която консултира Съвета на Европа по въпроси на конституционното право, които той изрече относно модела на българската прокуратура през 2016 година: „Съветският модел на българската прокуратура трябва категорично да се разруши. Той е източник на корупция и изнудване и създава възможности да се използва за политически цели“.

 7. 12
  Фен на нсъдебната система на РБ | нерегистриран
  17
  -5

  Цацаров, кажи нещо за суджука, пастърмата и филето... А, и за, как да кажа, бахура също...

 8. 11
  Ти (СИК) си го избра. По важни са му мутрите от хората. | нерегистриран
  13
  -1  За лев и осемдесет на квадрат...  Държавата продала плажа Тауклиман на ортак на Маджо

  На Тауклиман и Росенец плажове по документи няма. Държавната граница там е частна собственост.

  август 11, 2017Биволъ

  При инспекцията плажове по Северното Черноморие е установено, че плажът при залива „Тауклиман“ (Птичия залив известен също като Наневската тузла) е в частен имот и до него няма достъп освен по вода – огласи министър Ангелкова преди седмица.  Истината е по-сурова. Достъпът до този малък плаж не само е ограничен по пътя, но когато граждани се опитват да стигнат до него, можело да се сблъсква с въоръжена охрана.

  Възмутен гражданин се свърза с Биволъ и изпрати снимки и разказ какво се случва с посетителите на Тауклиман.

  От пиарските изявления на министърката не стана ясно дали държавата ще възстанови достъпа, чий е имотът, какви са тези хора с калашници, които спират плажуващите и защо институциите допускат това. За сметка на това вчера Ангелкова атакува с отряд чиновници от МВР, Община Царево и МОСВ къмпингуващите на плажа „Корал“, който е отворен за всички посетители. Стигна се и до нощни обиски на палатки, незапомнени от времето на развития социализъм.  Биволъ проведе собствено разследване за плажа на Тауклиман и от него се вижда като на длан причината за нежеланието на държавата да се занимава с този частен плаж.  Собственик на имота е фирмата АСПА ООД, регистрирана във Варна и с предмет на дейност туроператор и туристически услуги. Биволъ се свърза с представителка на фирмата на контактния телефон, която разказа, че имота е закупен преди много време, там нямало нови строежи и не се осъществявала туристическа дейност. Според нея имотът се охранява от трима души, но тя нямала информация, че не пускат хора до плажа. Опитът да се свържем с някой от собствениците не даде резултат до редакционното приключване на статията.  Проучване в Търговския регистър показва, че към момента половината от АСПА ООД е собственост на варненските бизнесмени Георги и Кольо Кечовски и свързаната с тях Катя Димитрова. При тях не се откриват оперативно интересни данни за връзки с подземния свят. Всъщност, вече може да се каже, че са налице такива данни, защото другата половина от фирмата се държи от лицето Лъчезар Костадинов Динчев, който има интересна бизнес биография на  Хазартен и оръжеен бос, свързан със знакови кадри на ДС  В началото на мутренските години Динчев е в борда на директорите на фирмата „Ай Джи Ем“, водеща в хазартния бранш припомня справка Държавен вестник. През 1994 г. той заседава там заедно с Младен Йорданов Михалев – Маджо – босът на групировката СИК, към която се е числял и настоящия ни премиер Бойко Борисов.  „Ай Джи Ем“ е основана година по-рано и е съсобственост на Васил Божков – Черепа, убития бос на Мултигруп Илия Павлов, Младен Михалев – Маджо, неговия тъст Борислав Паунов, служителят на УБО Олег Иванов и оперативният работник от ДС Пламен Манов.

 9. 10
  Ястребовски | нерегистриран
  20
  0
  До коментар #9 от "? | нерегистриран":


  А Соколът по-важен ли е от хората?

  Най-важен е Боцко. Истински бистришки тигър.

 10. 9
  ? | нерегистриран
  20
  0
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Цацаров дори знае поименно кои са хората по важни от птиците  А Соколът по-важен ли е от хората?

 11. 8
  | нерегистриран
  10
  -1

  А случайно допускането на незаконно строителство в защитена зона не би ли трябвало да заинтригува я ВКП, я РП?

 12. 7
  | нерегистриран
  21
  -3

  Цацаров дори знае поименно кои са хората по важни от птиците

 13. 6
  Блестящ юрист | нерегистриран
  5
  -3

  „Самото създаване на „Натурра 2000”„ е в резултат на две директиви на ЕК, от 1979 и от 1992 г. Виновните длъжностни лица от ЕК да треперят.

 14. 5
  Магнитски | нерегистриран
  8
  -2

  ххахахахахаха , хахахха.

 15. 4
  | нерегистриран
  13
  -1

  Собственици на земи в района на натура 2000 са банка, офшорки, олигарси, ветроперкаджии(заради ,които България ще плаща глоби към ЕК, като е странно и че перките се въртят и като няма вятър-та дали не се въртят с енергия от АЕЦ-а, която е евтина, а ни я продават после скъпо и прескъпо?-защото ветроперката е динамо или електродвигател-в зависимост дали произвежда, или черпи енергия...), Суджука.

  Крайно притеснително е, ако се търси подкрепа за олигарсите-заменкаджии.

  А да-горските земи на Калиакра са придобити предимно със заменки, и после им е сменян статута, или има такива намерения.

  На Калиакра: Бостан по бостан - олигарх след олигарх

  https://bivol.bg/dobrudzha-ban-2.html

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.