Трябват спешни мерки за подобряване на работата на столичните съдилища

Трябват спешни мерки за подобряване на работата на столичните съдилища
Снимки: БГНЕС

Спешни мерки, с които организацията на работата и воденето на делата в Софийския съдебен район да бъдат приведени в съответствие на закона и етичните правила. За това призова в декларация Общото събрание на Софийската адвокатска колегия (САК), започнало тази сутрин в бившия Партиен дом.

Документът беше приет почти единодушно. Той беше предложен на събранието от групата адвокати, които наскоро бяха във Висшия съдебен съвет и говориха за проблемите на гилдията при работата в Софийския градски съд. Изказването на един от тях - Велислав Величков, че клиенти го питат дали познава зам-шефката на СГС Богдана Желявска стана повод тя да поиска колегията да се самосезира. Думите на адвоката пък бяха определени от съдийката като чудовищна клевета.

В декларацията, предложена на Общото събрание от Величков и колегите му Петромир Кънчев, Евгения Григорова и Мариана Митова, се заявява, че магистрати и съдебни служители в столицата редовно нарушават правата на адвокатите. Тя започва така: "Ние адвокатите от най-голямата адвокатска колегия в България, като представляващи не само себе си, но и законните права и интереси на българските граждани, сме сериозно обезпокоени от непрекъснатите негативни новини и сигнали, във връзка с организацията на дейността и администрирането на делата в съдилищата от Софийския съдебен район и най-вече в СГС". В декларацията се посочва, че работата на адвокатите в СРС и СГС изключително се затруднява поради лоша организация на обслужването и липсата на безпрепятствен и постоянен достъп до делата. Ето и някои други проблеми, така както са изложени в декларацията: "Недопустимо е деловодствата да работят до 14 ч. Крайно неприятно и в нарушение на всякакви правила е липсата на дела със седмици и в деловодствата на някои състави в СРС и СГС. Липсват унифицирани електронни системи за дистанционен достъп до делата. Протоколите не се изготвят в срок. Масово не се зачита от съдиите, особено в СГС, правото на адвокатите на пледоария".

В декларацията е заложено, че работна група трябва да предложи законодателни изменения във връзка с приетата от парламента Актуализирана стратегия за съдебна реформа.  

Впрочем въпросът, че адвокатите трябва да участват активно в готвената съдебна реформа и не трябва да чакат да ги канят, а сами да предлагат идеи за изменения в законодателството, беше повдиган често на събранието. Лайтмотивът на заседанието обаче съвсем очаквано беше предизборната битка за председателското място в Софийския адвокатски съвет. Незабавно след отчета на настоящия шеф на съвета Петър Китанов, който е кандидат за нов мандат, се очертаха основните противоречия между групите в колегията, които се борят за ръководството ѝ. Разминаванията са по въпроси като: Защитавал ли е активно вече отиващия си съвет правата на адвокатите? Участвал ли е в работата по законопроекти? Какво да се направи, за да си върне адвокатурата уважението на обществото?

Кандидати за председателското място в съвета освен Китанов, са Албена Пенова, Владислав Янев и Ивайло Данов.

Събранието, в което по закон могат да участват всичките 5262 адвокати, вписани в столицата, беше ръководено от Владимир Дончев (член на САС и кандидат за новия съвет от "Адвокати за промяна"). Присъстващите не успяха да изпълнят зала "Св. София" в бившия Партиен дом, но адвокатите коментираха, че броят на колегите им е значително по-голям от други години. Много от тях си обясняваха това с факта, че вече един адвокат може да представлява с пълномощно само един свой колега.

Парите на колегията

Темата за парите веднага стана водеща. Адвокатка се възмути, че през миналата година 400 000 лв. от бюджета на колегията е от встъпителни вноски. Не е ли срамота да се издържаме от младите колеги, попита тя. Кандидатът за председател Ивайло Данов (той е член и на настоящия съвет) пък попита за разминаване в сумите по сметката, в която са парите, които колегията получава от правната помощ и преведеното от Бюрото за правна помощ. Отчетено е, че са получени 150 578 лв., а бюрото е превело 191 427 лв. Главният счетоводител на САК Емил Иванов бе извикан на президиума на събранието, за да обясни. По думите му просто последният транш от 41 000 лв. е дошъл тази година и затова не е влязъл в отчета за миналата година.

Дискусията по финансовите въпроси продължи след като Владимир Дончев докладва проекта за бюджет на САК за 2015 г. Той съобщи на събранието, че най-голямата колегия в страната, в момента има налични 1 107 877 лв. Приходите, заложени в бюджета на САК, са предимно от членски внос – 700 000 лв. и встъпителни вноски – 280 000 лв. Общо колегията залага на 1 643 614 лв. приходи през годината. Дончев не даде обща сума за разходите, но отчете, че 578 000 лв. ще отидат за заплати, а още 236 000 лв. за администрацията на колегията.

Към 2016 г. ще са налични 826 377 лв., докладва Дончев.

"Разходите са 281 000 лв. повече от приходите. Вървим към стапяне на средства", коментира Румяна Сидерова (кандидат за член на контролния съвет), която настоя за балансиран бюджет.  

Ивайло Данов пък предложи увеличението на бюджета на администрацията на САК да бъде дадено за фонда за подпомагане на адвокати с тежки здравословни проблеми и той от 80 000 лв. да нарасне на 101 000 лв. "Парите за представителни разходи на председателя са увеличени от 1000 лв. на 5000 лв. Това е недопустимо по време на криза", каза Данов.

Водещият на събранието Дончев репликира, че парите за заседателни в съвета са били намалени на 30 лв. и сам определи този ход, като "малко популистки", но заяви, че повече от това няма накъде. Изказването на Данов ядоса Марио Топчийски ("Адвокати за промяна"), който на висок тон заяви: "Колегата Данов плюе в извора, от който е пил вода (намеквайки, че Данов доскоро бе от "Адвокати за промяна"). Да се сърди на себе си, че нямаше енергия и морал и беше изхвърлен от нашата асоциация". В залата се чуха гласове Топчийски да смекчи тона си. А адвокатка, която се представи само като Георгиева, каза: "Топчийски така може да говори на децата си, но не и на колегите".

Етика и агитация

Адвокат Мария Вълканова (кандидат за САС от листата на Данов) се оплака от неетично поведение от страна на водещия събранието Дончев и от неправомерна агитация. "Репликирате и апострофирате изказвания на колегите. Това е неетично", каза тя. Вълканова заяви още, че според нея "Адвокати за промяна" са използвали базата данни на колегията, за да агитират членовете и каза, че била залята от имейли в полза на кандидатите им на личния си имейл. Топчийски отговори, че контактите на адвокатите са публична информация и  асоциацията е платила на специалисти, за да я извадят от интернет.

По голямата тема – какво е свършено през последната година за защита на правата на адвокатите на въпроси отговаряше кандидатът за председател на САС Владислав Янев, който е шеф на ресорната комисия в отиващия си съвет. Той не можа да каже колко пъти съветът е сезирал ВСС и инспектората към него за неетични и неправомерни действия на магистрати. Но посочи, че има случаи, когато съдии, нарушили правата на адвокати, пращат сигнали до САК. "Бумерангът обаче се обръща и ние сезираме институциите за поведението на тези съдии", каза Янев.

Адвокат Николай Руневски (член на САС и кандидат за новия му състав) обаче заяви: "Сигналите се пращат като пощенска картичка до ВСС и след това никой не се интересува какво е развитието по тях". Той бе упрекнат от водещия Дончев, че говори от залата, а не е на президиума заедно с останалите членове на съвета. 

Гласуването за ново ръководство на колегията се отложи за утре. 

Още по темата

Съдебната реформа не е като да правиш мусака, липсва ни дългосрочно виждане

Предишна новина

499 души ще се борят за 68 места в конкурса за частни съдебни изпълнители

Следваща новина

Коментари

32 Коментара

 1. 32
  За това ще направите ли декларация, лежляци?! | нерегистриран
  1
  0

  http://legalworld.bg/42048.obshtinata-obmislia-novi-transportni-vryzki-do-sofijskiia-rajonen-syd.html

 2. 31
  нека всеки прецени | нерегистриран
  3
  0

  "Изказването на Данов ядоса Марио Топчийски ("Адвокати за промяна"), който на висок тон заяви: "Колегата Данов плюе в извора, от който е пил вода (намеквайки, че Данов доскоро бе от "Адвокати за промяна"). Да се сърди на себе си, че нямаше енергия и морал и беше изхвърлен от нашата асоциация". В залата се чуха гласове Топчийски да смекчи тона си. А адвокатка, която се представи само като Георгиева, каза: "Топчийски така може да говори на децата си, но не и на колегите".

  Що за поведение на адвокат промъкнал се случайно във ВАдС ?

 3. 30
  до 23 от селския съд | нерегистриран
  0
  0

  "ДИСАНТЧИК" Мдаа! Научи правописа!

 4. 29
  съдия | нерегистриран
  5
  -1

  Николай Димов беше до преди месец шеф на несъществуващото административно отделение без никакви дела / заб.административните съдилища се създадоха преди 10 години/ и едва като почна проверката на СГС Янева се сети за този странен факт и го направи пак шеф на гражданско въззивно.Как ли ще управлява като идва след обед на работа и до полунощ пие в кабинета си?Ама нали подписва СРС-та.Шефката къде е бляла - по СПА разбира се - идват на обед на работа с прически, пресен маникюр, за да обядват и после да си почиват от изтощителната работа.БЕЗХАБЕРИЕ И СРАМ !

 5. 28
  123 | нерегистриран
  5
  0

  Протоколите от делата на Крънчева редовно се изготвят / едва ли от секретаря/ и качват в системата за има - няма една година.Много е натоварена горкичката - има 5 дела на кръст, няма време за протоколите.

 6. 27
  | нерегистриран
  5
  -2

  До коментар [#25] от "":  Ха-ха, вижте си Желявска, Ченалова, Крънчева, Янева, Колев, Родопски...и смях, и плач...

 7. 26
  Разумна | нерегистриран
  4
  -1

  Колеги, не че има някой от нас непотърпевш от странните тълкувания, материални и процесуални, които съдилищата правят, но нали не забравяте, че именно САК направи съдия Желявска "Съдия на годината" - защо сега така грубо с/у нея!!!

 8. 25
  | нерегистриран
  8
  -2

  Вижте си организацията на събранието или по-точно липсата на такава и тогава умувайте. Мърлява работа!  Владислав Янев, Петър Китанов..., смях, смях, смях, смях, смях, плач, плач, плач...

 9. 24
  | нерегистриран
  7
  -2

  До коментар [#23] от "До № 20":  Разбира се, коментарът ми беше в отговор на нелепа нападка, наред с генерализиране, какви били адвокатите. Подобно претенциозно абсолютизиране не може да бъде правено, нито за адвокатите, нито за съдиите, нито за когото и да било.

  И все пак Вие го правите. Аз не съм спряла да чета, нито колегите около мен. Защо така смятате? А защо смятате, че няма съдии, които са спрели да четат?

 10. 23
  До № 20 | нерегистриран
  15
  -5

  Колега, добре е все пак не се обиждаме един друг, тъй като нито професията на адвоката, нито тази на съдията или прокурора са веднъж и завинаги дадени. Добре е да не се изказвате неподготвен относно естеството на съдийската работа. Някъде, в някой селски съд, а такива в страната ни бол, може да има актове без технически грешки, но в големите градове и особено в София работата е в пъти повече. Всъщност само този, който не работи, не греши. А за полуграмотните колеги сред съдиите може да се говори много, както може да се говори не по-малко за полуграмотните адвокати. При първите проблемът е, че влизат в системата неподготвени. Такива са всички дисантчици с целево насочване, влезли от външни конкурси, тъй като вече било срамно да си младши съдия. При вторите - адвокатите проблемът е, че са спрели да четат и са вечни студенти, като една част от тях разчитат на това да създадат алюзия пред клиентите си, че уж имат познат съдия, а всъщност нахлуват в съдийските кабинети без там да им е мястото. Темата може да продължи до безкрай, затова нека да спазваме поне куртоазия в общуването едни с други!

 11. 22
  | нерегистриран
  3
  0

  До коментар [#16] от "Реконтра":  Това е много добро предложение, няма нужда от много раздувки, но за сега законът не е такъв.

 12. 21
  | нерегистриран
  14
  -2

  докладите по гражданските дела с всевъзможните указания си ги приеха адвокатите с подкрепата на някои от съдиите, загрижени за бъдещето на отрочетата си, които някой трябва да води за ръчица и да им укаже, че току виж се спънали.

 13. 20
  -- | нерегистриран
  7
  -8

  До коментар [#11] от "":  А няма да е лошо съдиите да четат делата, защото всеки втори "акт" е с "техническа" грешка поради "копи-пейста" - грешно име, грешна сума, грешна квалификация и т.н. и т.н. Дори не изчели "акта" си, а адвоката трябва да пише после още една камара ненужни и излишни писания, за да каже, че все пак не е предявил такъв иск, а, да, това било "техническа" грешка...останало от друго опредление....Не е техническа, а умствена.

  Няма да е лошо и да се признасят според закона, няма да е лошо да се произнасят и в срок, и грамотно, и обосновано. Аме не, правят го както могат и според както дойде. А понякога, просто преписват каквото имат. Справка - един председател на Върховен съд, чието най-велико произнасяне се оказа преписан ...обвинителен акт.

  Та, прочетете им актовете и повече няма какво да говорим.

 14. 19
  Qvo vadis? | нерегистриран
  4
  -8

  До коментар [#14] от "":  Да, законът иска съдът да докладва, а той и това не може да направи. А какво може? И като не може - какво прави там?

 15. 18
  адвокат | нерегистриран
  5
  0

  А какво става с промяна в Закона за адвокатурата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.