Трима нападнаха журналиста от БНТ Иво Никодимов


Журналистът Иво Никодимов е бил нападнат от трима мъже около 15 часа в Борисовата градина в София. Водещият на сутрешния блок на Националната телевизия не е чул заплахи, преди да бъде ударен от тримата неизвестни, които след това са избягали.

От мястото на инцидента Никодимов отишъл до сградата на БНТ, която се намира в близост до Орлов мост.

В 16:30 часа е бил отведен от негови колеги за преглед във Военномедицинска академия. Той е с наранявания по лицето, състоянието му е стабилно и ще остане в лечебното заведение за да му бъдат направени изследвания, съобщиха от ВМА. Към момента не са ясни мотивите за нападението. Според главният секретар на МВР Младен Маринов побоят срещу Иво Никодимов най-вероятно не е свързан с професията му, защото той не е разследващ журналист.

"Той не се сеща за някакъв конфликт, който би предизвикал такава хулиганска проява", каза Маринов.

Нападателите не са били маскирани и не са ограбили журналиста, за това не е ясно към момента каква е била мотивацията им, коментира Маринов. В момента те се издирват, заявиха от МВР.

БНТ осъди нападението и се противопоставя на всякакви опити за агресия. "Ние, работещите в Българската национална телевизия, изпитваме огромно възмущение от бруталното посегателство върху граждани. Когато агресията е насочена срещу журналисти, тя се превръща в саморазправа със свободата на словото", гласи позицията на колегите на Никодимов.

Работещите в БНТ се надяват, че "извършителите на нападението над журналиста Иво Никодимов и други граждани ще бъдат открити и наказани". От телевизията благодарят на екипа на ВМА и служителите на МВР за своевременната реакция.

Съюзът на българските журналисти призова за сурово наказание за извършителите на побоя над журналиста. Очакваме органите на реда и прокуратурата в най-кратки срокове да разкрият извършителите и те да бъдат подведени под наказателна отговорност, се посочва в позицията на СБЖ.

"Зачестилите форми на насилие и физическа саморазправа върху български граждани будят безпокойство. Време е държавата с всички законови средства да елиминира недосегаемостта и безнаказаността на престъпниците", посочват от СБЖ.

Асоциацията на европейските журналисти в България също осъди нападението над Иво Никодимов.

"Въпреки че не са известни подробности и мотиви за нападението, е крайно притеснително, че обект на агресия посред бял ден в центъра на София е познато от телевизионния екран лице. Призоваваме институциите за спешни действия за разкриване на извършителите на това посегателство", се казва в позицията на АЕЖ-България.

"За съжаление, това е пореден инцидент от последните дни, повдигащ въпроса за сигурността на гражданите. Как хората биха могли да се чувстват сигурни, щом като журналисти от националната телевизия и представители на държавната власт, като нотариуси, биват атакувани на метри от мястото, където работят?", питат от АЕЖ-България.

Това е второто показно нападение в София през последните дни, след като вчера двама мъже нанесоха побой на известен нотариус и дъщеря й.

Иво Никодимов благодари за дадената му подкрепа във Фейсбук. "С нея ще победим агресията срещу лекари, нотариуси, журналисти, както и срещу всички хора, които са пострадали от обезумели побойници", написа журналистът в социалната мрежа.

Златистия иска да лежи по-малко в затвора, съдът отказа

Предишна новина

ГЕРБ оттегли промяната за финансирането на магистратските организации

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.